Prima pagină » Știri » CSM în replică la declarațiile lui Crin Antonescu: „Activitatea procurorilor români se desfășoară conform prevederilor Constituției „

CSM în replică la declarațiile lui Crin Antonescu: „Activitatea procurorilor români se desfășoară conform prevederilor Constituției „

CSM transmite într-un comunicat public că a luat act cu  profundă îngrijorare de declarațiile și acuzațiile formulate de președintele interimar Crin Antonesc. Consiliul mai transmite că procurorii care anchetează referendumul acționează legal și în baza prevederilor Constituției.

CSM mai spune că a sesizat Inspecția Judiciară pentru a stabili dacă acuzațiile formulate de politicieni la adresa procurorilor nu lezează independența justiției.

În comunicatul semnat de președintele CSM, Alina Ghica, se menționează și că politicienii ar trebui să se abțină de la „orice manifestare de natura a aduce atingere principiilor fundamentale ale unui stat de drept. „

Iată ce precizează CSM în comunicatul transmis public:

CSM ia act cu  profundă îngrijorare de declarațiile și acuzațiile formulate  de la nivelul președinției interimare a României, privind anchetele penale ce vizează aspecte ale procesului electoral din cadrul referendumului pentru suspendarea președintelui Romaniei,  aflate în curs de derulare.

Față de mesajele  transmise de domnul Crin Antonescu, președinte interimar, cu ocazia declarației de presă din seara zilei de 15 august 2012, formulăm urmatoarele precizări :

Activitatea procurorilor români se desfășoară, conform prevederilor Constituției României, cu respectarea principiilor legalității, imparțialității și controlului ierarhic. Potrivit Constituției Romaniei, procurorii nu sunt subordonați nici puterii legislative, nici puterii executive.

În acest context, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, în ședința publică din data de 24 mai 2007, că: „ procurorii nu pot fi citați și obligați să se prezinte în calitate de martori în fața Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituționale, fac parte din puterea judecătorească”.

Referitor la afirmațiile vizând derularea unor anchete penale, conducerea CSM a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării de verificări  pentru a se stabili măsura în care astfel de afirmații lezează independența justiției, independența procurorilor în exercitarea atribuțiilor de serviciu și principiul separației puterilor in stat. (Sursa: Comunicat CSM)

CITEȘTE AICI COMUNICATUL INTEGRAL

Context

Miercuri 15 august atât Ion Iliescu cât și Crin Antonescu au lansat acuzații grave la adresa Parchetului General care adeschis peste 500 de dosare penale care privesc fraudele elctorale la referendumul din 29 iulie. Președintele onorific al PSD, Ion Iliescu, cere aducerea procurorului general în fața Parlamentului, ca să răspundă pentru ancheta națională privind dosarul „Referendumul”. Iliescu a criticat cercetările făcute de procurorii DNA în mai multe județe din țară, numindu-le „fasciste și primitive”

Președintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, miercuri seară, că cere procurorului general, Laura Codruța Kovesi, să ofere public explicații legate de scopul, mijloacele și natura cercetărilor pe care procurorii le fac „masiv” în ultimele zile în legătură cu desfășurarea referendumului.

„Având în vedere modalitatea în care se fac anchetele, fără precedent, același parchet cu aceiași conducători, cu prilejul altor alegeri, nu a acționat aproape deloc în asemenea proproții. Este necesar și cer procurorului general al republicii să ofere explicații publice în legătură cu natura și scopul acestor cercetări. Nu știu dacă au o acoperire legală.”, a declarat Crin Antonescu

Joi dimineață deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvăz a transmis, joi, un avertismet Procurorului general, Laura Codruța Kovesi, Parchetului ICCJ și DNA, arătând că răspunderea penală îi atinge și pe procurorii care comit abuzuri în serviciu, el catalogând astfel anchetele privind referendumul.

„Vreau să mă refer la abuzurile pe care procuratura le produce în acest moment. Procuratura a intervenit în mod nejustificat, incalificabil, într-un sistem democratic, în intenția, pe de o parte, de a crea impresia că votul a fost fraudat, iar pe de altă parte pentru a timora cetățenii. Este un gest inadmisibil de folosire a unei instituții de forță a statului (…) în interes direct politic în legătură cu demiterea președintelui Traian Băsescu”, a spus Duvăz citat de Mediafax.

Autor
Autor

Citește și