CSM își alege o nouă conducere în ianuarie. Alina Ghica: „Procurorul general și șeful DNA ar trebui să fie propuși de CSM”

Publicat: 27 12. 2012, 20:26
Actualizat: 03 05. 2015, 13:42

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii vor alege pe 4 ianuarie o nouă conducere. Pe șase ianuarie expiră mandatul actualului președinte al CSM, Alina Ghica și al vicepreședintelui, Oana Hăineală. CSM alege la fiecare început de an un președinte și un vicepreședinte. Președintele CSM, Alina Ghica, a declarat că în 2012 cea mai importantă realizare a forului pe care l-a condus a fost transformarea Inspecției Judiciare într-o instituție autonomă. Judecătoarea Alina Ghica este de părere că Procurorul general și șeful DNA ar trebui să fie propunși de CSM dar pentru asta este nevoie de modificarea a legislației.

Mandatul actualei conduceri expiră pe 6 ianuarie

Plenul CSM a fost convocat pentru data de 4 ianuarie 2013 când membrii consiliului vor alege o nouă conducere. Președintele și vicepreședintele CSM au un mandat de un singur an. În 2012, CSM a fost condus de către Alina Ghica – președinte și Oana Hăineală – vicepreședinte. „Având în vedere că mandatul actualei conduceri expiră pe 6 ianuarie pe data de 4 ianuarie plenul se va întruni să aleagă un nou președinte și un nou vicepreședinte. Până în prezent nici unul dintre membrii CSM nu și-a depus candidatura”, a declarat Alina Ghica.

În 2012 candidaturile pentru cele două funcții au fost anunțate în debutul ședinței. Președintele și vicepreședintele sunt aleși dintre cei 14 magistrați, membri ai Consiliului care la rândul lor reprezintă instanțele și parchetele. Atunci când președintele CSM este judecător, vicepreședintele trebuie să fie procuror și invers.

Președintele CSM, Alina Ghica, spune că una din cele mai importante realizări a anului 2012 este reorganizarea Inspecției Judiciare ca instituție autonomă. „Avem o inspecție care la momentul acesta funcționează bine pentru că are un management bun și o organizare bună”, a declarat Alina Ghica.

Alina Ghica spune că anul 2012 a arătat că independența justiției s-a aflat „pe un fir foarte foarte subțire”. „Prin acțiunile noastre și luările noastre de poziție am arătat că Justiția este o putere în stat și că așa trebuie să fie. Altfel ne putem trezi că avem soluții în instanțe care vin din alte părți decât din sălile de judecată”, a declarat Alina Ghica.

„Este strict atributul ministrul ca să meargă înainte cu procedura”

Despre numirile la DNA și Parchetul General transmise către președinție de cătra ministrul Justiției în ciuda faptului că secția de procurori a CSM a emis un aviz negativ, Alina Ghica a explicat că este o etapă procedurală. „Este o etapă normală. Cred însă că interviul din cadrul secției de procurori a CSM a fost relevant. Acest interviu a fost transpus într-o hotărâre a secției în care s-a explicat de ce avizul a fost negativ. Este strict atributul ministrul ca să meargă înainte cu procedura. Președintele pe baza hotărârii secției și a propunerii ministrului va decide în final”, a explicat Alina Ghica.

„Procurorul general și șeful DNA să fie propunși de CSM”

Una din controversele din sistemul judiciar este legată de cine să numească șeful DNA și procurorul general. Acum procedura aplicată a fost ca ministrul Justiției să selecteze și să propună, CSM să emită un aviz consultativ, iar președintele să semneze sau nu decretele de numire. Opțiunea oficiala a CSM este ca procurorul general și șeful DNA să fie selectați și propuși de către CSM, iar președintele doar să semneze decretele de numire. „Ca magistrat cred că prin simetrie cu președintele ICCJ și a președinților de secție din cadrul ICCJ și procurorul general și procurorul șef al DNA trebuie să fie numiți la propunerea CSM. Aici însă se impune modificarea legislativă. Plenul CSM a adoptat o hotărâre care spune exact asta că procurorul general și șeful DNA să fie numiți la propunerea CSM”, a mai declarat Alina Ghica