Prima pagină » Știri » CSM nu trimite Inspecția Judiciară peste Augustin Lazăr și DNA, în dosarul OUG 13. Lazăr: „A fost un test binevenit. Nu știam că mă bucur de atâta încredere”

CSM nu trimite Inspecția Judiciară peste Augustin Lazăr și DNA, în dosarul OUG 13. Lazăr: „A fost un test binevenit. Nu știam că mă bucur de atâta încredere”

CSM nu trimite Inspecția Judiciară peste Augustin Lazăr și DNA, în dosarul OUG 13. Lazăr: „A fost un test binevenit. Nu știam că mă bucur de atâta încredere
O judecătoare de la instanța supremă a solicitat CSM să ceară sesizarea Inspecției Judiciare referitor la maniera în care DNA și-a arogat competența de a verifica legalitatea și oportunitatea emiterii unui act normativ, după decizia CCR, dar și privind modul cum Procurorul General Augustin Lazăr a gestionat comunicarea după emiterea ordonanței. CSM a respins aceste două solicitări. În plenul CSM, Procurorul General Augustin Lazăr s-a opus puternic deciziei de a trimite Inspecția Judiciară la DNA, pentru a verifica modul în care a fost instrumentat dosarul OUG 13, argumentând că ar trebui așteptată motivarea deciziei CCR și că „nu este un semnal bun", verificarea punând presiune pe procurori. Judecătoarea Gabriela Baltag, membră CSM, a fost cea mai vocală în necesitatea verificării DNA, replicând că nu ar exista o presiune și că Inspecția Judiciară vine mereu la judecători, aceștia făcându-și treaba în continuare.

CSM a respins solicitările ca Inspecția Judiciară să verifice cum a anchetat DNA dosarul OUG 13 și cum a comunicat Procurorul General pe acest subiect.

„A fost un test binevenit. Nici eu nu știam de câtă încredere mă bucur, acum am aflat”, a glumit Augustin Lazăr, la ieșirea de la CSM.

„A fost un test binevenit pentru ceea ce înseamnă independența magistraturii și s-a dovedit cu adevarat că CSM este garantul independenței magistraturii. A fost un vot de încredere pentru procurorul general. Nu va fi sesizată inspecția judiciară. A fost un test bun pentru a se vedea dacă un membru al CSM poate să se exprime, să spună ceea ce gândește intim și cu sinceritate despre anumite situații care privesc sistemul judiciar. (..) Eu am precizat că magistrații procurori au urmat și au investigat exclusiv probleme penale care privesc această chestiune și colegii noștri au înțeles, au respins această propunere de a se face o cercetare disciplinară, care nu e bine venită acum, când este un dosar în curs și s-ar putea interpreta că ar fi anumite interferențe”, a mai spus Lazăr.

Procurorul General a declarat că așteaptă motivarea CCR la decizia de luni, privind conflictul dintre DNA și Guvern.

„Sunt fapte penale care tebuiau clarificate și ele sunt în curs de clarificare. Aspectele penale concrete ale cauzei nu sunt avute în vedere de decizia CCR. Sigur, ancheta va avea loc în limitele stricte ale măsurilor care vor fi stabilite de decizia CCR. Motivarea va stabili limitele de constituționalitate în care lucrează organul judiciar. Noi le știm în principiu, în sensul că nu avem voie să interferăm în activitatea altor organe”, a explicat Augustin Lazăr.

Procurorul General Augustin Lazăr s-a opus în plenul CSM aprobării solicitării de a trimite Inspecția Judiciară la DNA, pentru a verifica modul în care s-a făcut ancheta pe OUG 13, argumentând că decizia ar trebui amânată măcar până când decizia CCR va fi motivată, dacă nu chiar până când procurorii de la Parchetul General încheie ancheta, pentru că altfel procurorii ar resimți presiuni.

„Problema este că e un context în care de îndată se va exploata de către cineva și vor ști să facă un nou val emoțional împotriva colegilor noștri procurori. Noi nu ar trebui să facem asta. (…) Trebuie să vedem motivarea concretă, se referă CCR la instituție, la anumite persoane? Trebuie cercetat tot DNA-ul? Credeți că ar fi un semnal bun?”, a spus Augustin Lazăr.

Lazăr a dat asigurări că în dosarul venit de la DNA la Parchetul General „sunt fapte de natură penală”, venind astfel în contraargument cu CCR care a anunțat că procurorii DNA au anchetat și aspecte care țin de oportunitatea, legalitatea și constituționalitatea OUG 13, depășindu-și atribuțiile.

Augustin Lazăr a fost susținut și de judecătorul Bogdan Mateescu, membru CSM, care a declarat și el că ar trebui așteptată motivarea deciziei CCR înainte să se ia o decizie dacă Inspecția Judiciară trebuie să meargă la DNA.

De cealaltă parte, judecătoarea Gabriela Baltag, membră CSM și președintele Asociației Magistraților din România, a fost cea mai vocală în privința necesității verificării DNA de către inspectorii judiciari, spunând că nu ar fi nicio presiune pe procurori și că ancheta pe OUG 13 la DNA s-a încheiat.

Ordinea de marți a ședinței plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost suplimentată cu două puncte.

Un judecător al Secției Contencios Administrativ și Fiscal de la Înalta Curte de Casație și Justiție, Simona Marcu, membru în Colegiul de Conducere al instanței supreme, a cerut marți sesizarea Inspecției Judiciare cu privire la contextul în care DNA și-a arogat competența de a verifica legalitatea și oportunitatea emiterii unui act normativ în sensul celor reținute de decizia Curții Constituționale, precum și sub alte aspecte. Totodată, judecătorul cere să se verifice dacă s-au cunoscut disfuncționalitățile de la DNA Ploiești.

Totodată, magistratul a cerut sesizarea Inspecției Judiciare și pentru verificarea modului în care Procurorul General al României, Augustin Lazăr, a gestionat comunicarea publică în perioada ulterioară emiterii Ordonanței de Urgență 13 din perspectiva respectării obligației de rezervă pe care o au magistrații.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii va decide dacă își va însuși aceste puncte de vedere.

Augustin Lazăr a declarat, marți dimineață, că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) așteaptă motivarea Curții Constituționale privind conflictul de interese Guvern- DNA, procurorii continuând ancheta deoarece Ministerul Public a fost sesizat cu fapte penale concrete.

„Așteptăm motivarea CCR. E obligatorie pentru toți și raportat la motive, noi vom continua ancheta. Când Ministerul Public e sesizat cu aspectele penale ale problemelor, cu fapte penale concrete, prin urmare Ministerul Public nu va face evaluări ale legalității oportunității unor acte sau puteri, ci strict ne vom cantona la aspecte penale care țin de competența Ministerului Public. Ancheta va continua. Procurorul este obligat să afle adevărul cu privire la persoanele, faptele și împrejurările în care au fost comise aceste acte”, a declarat, la intrarea în sediul CSM, procurlrul general al României, Augustin Lazăr.

Întrebat dacă se va cere aviz pentru începerea urmăririi penale în dosarul privind OUG 13, Augustin Lazăr a declarat că „în continuare vom vedea ce va face procurorul de caz în cadrul secției de urmărire penală”. Totodată, procurorul general al României a mai menționat că ancheta privind ordonanța de urgență 13 e în continuare „in rem”, adică referitor la fapte.

Ministerul Public a venit cu precizări despre această cauză, pe pagina oficială de Facebook.

„Procurorii, în exercitarea rolului de a reprezenta interesele generale ale societății, fiind legal sesizați, conform art. 5 din Codul de procedură penală, au obligația de a asigura pe bază de probe aflarea adevărului cu privire la faptele și împrejurările cauzei, precum și cu privire la persoanele suspecților. Din actele de urmărire penală efectuate până în prezent, a rezultat suspiciunea rezonabilă a comiterii de către persoane concrete a unor infracțiuni mijloc: fals intelectual, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri, precum și indicii de săvârșire a infracțiunii scop de favorizare a infractorului. În continuare, ancheta se va desfășura în cadrul strict conturat de decizia Curții Constituționale și Codul de procedură penală, în vederea aflării adevărului privind faptele și persoanele implicate”, se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a Ministerului Public.

Președintele CCR, Valer Dorneanu, a precizat, luni, după ce CCR a admis existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern și DNA, că ancheta pe OUG 13 poate continua, dar doar în ceea ce privește aspectele penale concrete și nu pe oportunitate sau legalitate.

Citește și