CSM: Numirea lui Pivniceru ca ministru al Justiției fără avizul Consiliului este ILEGALĂ
Consiliul Superior al Magistraturii avertizează că învestirea într-o funcție de demnitate publică a unui judecător, a cărei detașare nu a fost admisă de către CSM, este ilegală, generând o stare de incompatibilitate pentru magistratul în cauză.
„Miercuri, 8 august 2012, a fost înregistrată la Consiliul Superior al Magistraturii solicitarea domnului Victor Ponta, prim-ministru al Guvernului României, de detașare a doamnei judecător Mona Maria Pivniceru la Ministerul Justiției, în vederea ocupării funcției de Ministru al Justiției, funcție de demnitate publică numită pe o perioadă de un an”, arată CSM.
„Având în vedere interesul generat – în rândul opiniei publice și a mass-media – de recenta nominalizare la funcția de Ministru al Justiției a doamnei judecător Mona Maria Pivniceru, membru ales – demisionar- al CSM, Biroul de Informare Publică a prezentat aspecte de ordin procedural – legal privitoare la modalitatea de derulare a unei astfel de proceduri, în considerarea calității de magistrat a doamnei Mona Maria Pivniceru.
„Potrivit art. 51 alin. (4) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin demisie încetează calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii”, arată sursa citată.
Pentru a deveni efectivă și pentru a produce efecte juridice, respectiv pentru ca doamna judecător să revină în funcția de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar locul de membru al Consiliului Superior al Magistraturii să devină vacant, este necesar ca Plenul Consiliului să ia act de demisia doamnei judecător din funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.
Potrivit calendarului de ședințe publice al Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, acesta se poate întruni, în condiții de cvorum, în perioada 20-24 august 2012.
Ulterior adoptării de către Plen a hotărârii prin care va lua act de demisie, în conformitate cu dispozițiile art. 58 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare și ale art. 40 lit. a) din Legea nr. 317/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Secția pentru judecători a Consiliului va analiza solicitarea de detașare a doamnei judecător la Ministerul Justiției, în vederea numirii în funcția de Ministru al Justiției.
Numirea într-o funcție de demnitate publică a unui judecător în funcție, fără ca acesta să fi fost detașat de Consiliul Superior al Magistraturii, în prealabil, în acest scop, contravine dispozițiilor art. 125 alin. (3) din Constituția României, republicată și ale art. 5 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare și generează o situație de incompatibilitate pentru magistratul respectiv.
„Aceste aspecte au fost comunicate și domnului prim-ministru Victor Ponta, ca răspuns la solicitarea domniei-sale nr.5/ 5575 din 8 august 2012”, precizează CSM.