Prima pagină » Știri » CSM propune președintelui eliberarea din funcție a judecătorului Cătălin Șerban, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru trafic de influență

CSM propune președintelui eliberarea din funcție a judecătorului Cătălin Șerban, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru trafic de influență

CSM propune președintelui eliberarea din funcție a judecătorului Cătălin Șerban, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru trafic de influență
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) propune președintelui eliberarea din funcție a judecătorului Cătălin Șerban, fost vicepreședinte al Curții de Apel Timișoara, după ce acesta a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru trafic de influență.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) propune președintelui eliberarea din funcție a judecătorului Cătălin Șerban, fost vicepreședinte al Curții de Apel Timișoara, după ce acesta a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru trafic de influență.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis eliberarea din funcție a judecătorului Nicolae Cătălin Șerban, ca urmare a condamnării sale definitive în dosarul de corupție.

Propunerea a fost trimisă președintelui Traian Băsescu, pentru emiterea decretului de eliberare din funcție a judecătorului Cătălin Șerban.

Fostul vicepreședinte al Curții de Apel Timișoara Cătălin Șerban a fost condamnat definitiv, pe 18 iunie, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la cinci ani de închisoare pentru trafic de influență. Șerban fusese condamnat de Curtea de Apel Alba-Iulia, pe 28 decembrie 2012, la șapte ani de închisoare, dar sentința a fost atacată cu recurs.

Secția pentru judecători a CSM a dispus, pe 17 mai 2012, eliberarea magistratului Cătălin Șerban din funcția de vicepreședinte al Curții de Apel Timișoara, ca urmare a demisiei acestuia.

De asemenea, Secția pentru judecători a CSM a dispus, în 20 martie 2012, suspendarea lui Cătălin Șerban atât din funcția de judecător, cât și din cea de vicepreședinte al Curții de Apel Timișoara, ca urmare a cercetării sale de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Cătălin Șerban a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 4 aprilie 2012, fiind acuzat că a cerut 60.000 de euro, din care a primit 50.000 de euro, pentru a interveni în soluționarea favorabilă a două dosare civile privind privatizarea societății Moldomin.

În același dosar, soția magistratului, Ramona Mihaela Șerban, notar public, a fost acuzată de complicitate la trafic de influență și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, iar denunțătorul lui Șerban, Iacob Chișărău, consilier județean în Consiliul Județean Caraș-Severin și fost director general al SC Moldomin SA Moldova Nouă, de complicitate la cumpărare de influență, complicitate la trafic de influență și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, potrivit DNA.

Alături de aceștia au fost trimiși în judecată și Dan Adrian Rus, reprezentant al firmei Mineco AG în România, acuzat de complicitate la cumpărare de influență, complicitate la trafic de influență, asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, și Ioan Marian Mihăilă, profesor universitar la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița, pentru complicitate la trafic de influență și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.

Procurorii au arătat în rechizitoriul trimis instanței că, în cursul lunilor februarie – martie 2012, Cătălin Șerban, în calitate de judecător, cu funcția de vicepreședinte al Curții de Apel Timișoara, a pretins de la doi cetățeni sârbi, prin intermediul lui Chișăru și Rus, 60.000 de euro, iar în 14 martie a primit, cu ajutorul lui Mihăilă, a soției sale și a consilierului Chișărău, 50.000 de euro.

Potrivit procurorilor, Cătălin Șerban a pretins și primit banii lăsând să se creadă că are influență asupra magistraților care judecau două dosare aflate în faza recursului pe rolul Curții de Apel Timișoara și că îi poate determina să respingă căile de atac formulate.

Unul dintre dosare avea ca obiect o cerere de înlocuire a unui lichidator judiciar cu un altul, în cadrul procedurii de insolvență declanșate față de societatea Moldomin Moldova Nouă, iar în al doilea se solicita sistarea oricăror modalități de vânzare a bunurilor Moldomin și suspendarea procedurilor de valorificare a acestora.

Cei 50.000 de euro care urmau să ajungă la judecătorul Șerban pentru soluționarea favorabilă a celor două dosare civile au fost găsiți în 15 martie 2012, în urma percheziției la cabinetul notarial al soției magistratului, arătau procurorii în rechizitoriu.

Citește și