Prima pagină » Știri » CSM și-a ales o nouă conducere. Cine este președintele Consiliului. Surpriza de la votul pentru vicepreședinte

CSM și-a ales o nouă conducere. Cine este președintele Consiliului. Surpriza de la votul pentru vicepreședinte

CSM și-a ales o nouă conducere. Cine este președintele Consiliului. Surpriza de la votul pentru vicepreședinte
Detalii pe Gândul

Decizia a fost luată cu 11 voturi pentru și opt împotrivă.

La audieri, judecătorul Andreea Chiș a întrebat-o pe Simona Marcu dacă ar fi dispusă să voteze la vedere în privința apărării independenței justiției privind anumite articole, răspunsul judecătoarei fiind afirmativ.

„Nu orice afirmație din spațiul public trebuie să atragă automat o apărare de independență, ci trebuie să verificăm dacă există o bază factuală și dacă s-a comis realmente o intruziune”, a spus magistratul.

În ceea ce privește comunicarea cu mass-media, judecătorul spune că ar prefera ca plenul să fie un pic mai vizibil, cu mesaje țintite, clare și unitare, precizând că ar fi necesari specialiști în comunicare. Totodată, magistratul spune că ar face un demers la CNA pentru a reglementa limitele unui realizator de emisiuni.

Întrebată dacă adoptarea legilor justiției în forma actuală este de natură a reforma sistemul judiciar sau de a duce la un regres, Marcu a spus: „O întrebare care nu e legată de candidatura mea. Ca o părere personala, sunt foarte multe lucruri bune în aceste proiecte de acte normative. Sunt și unele chestiuni care pot ridica unele probleme. Ele au fost menționate în avizul exprimat de CSM, se regăsesc și în obiecțiile de neconstituționalte formulate de către ÎCCJ, astfel încât vom vedea ce va decide CCR. Aș evita să tranșez eu această chestiune”.

În ceea ce privește protestele magistraților, de la sfârșitul anului, Marcu a spus: „Cred că trebuie să identificăm punți de legătură între noi și să transmitem un mesaj de unitate în exterior. Primul an în consiliu a fost destul de zbuciumat. Aș spune că nu din cauza noastră, dar întregul context, economic, politic. Fiecare dintre noi a reacționat la cald așa cum a crezut că e mai bine.”

De asemenea, judecătoarea a fost întrebată de Cristian Ban, procuror, ce vot ar da în Parlament, privind legile justiției, dacă ar avea posibilitatea. „Aș lua în considerare evoluțiile, opinia colegilor de la Îccj și m-aș exprima în deplină cunoștință de cauză și cu deplină responsabilitate”, a răspuns Marcu. 

Niciun procuror nu a votat pentru Olaru

Procurorul Codruț Olaru este noul vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, decizia fiind luată cu 10 voturi pentru și 9 împotrivă. 

„Sunt încântată că în proiect vorbiți de transparență. Vedeți și o transmitere a ședintelor de secție de procurori așa cum se întâmplă la judecători? Eu, trăind în această instituție, nu am acces la documentele dumneavoastră”, a întrebat judecătorul Gabriela Baltag.

„Sunt om de echipă. O astfel de măsura o voi propune, eu nu am niciun fel de opoziție”, a răspuns Olaru.

Totodată, magistratul a fost întrebat de un judecător în ce măsură se realizează autoritatea ministrului asupra procurorilor.

„La acest moment, vorbesc ca procuror, sunt suficiente pârghii în care ministrul justuției să poată să solicite procurorului general informări cu privire la anumite chestiuni punctuale. Ministrul poate solicita controale de fond sau tematice. Sunt convins ca indiferent de persoana ministrului, e interesul ca independența să nu fie o structură de fond”, a răspuns Olaru.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că niciun procuror din CSM nu a votat în favoarea numirii lui Olaru în funcția de vicepreședinte al Consiliului.

Magistratul care ar fi fost susținut de Secția pentru procurori pentru funcția de vicepreședinte este Nicolae Solomon, însă acesta nu a mai candidat.

Citește și