Acesta l-a ironizat pe președintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, în opinia căruia această lege ar reduce evaziunea fiscală din acest domeniu de activitate, și a explicat de ce această taxă va fi suportată de consumatori, și nu de cititori.
„Dacă acestă lege ar fi publicată în Monitorul Oficial, ar înseamna ca fiecare editură să meargă la Uniunea Scriitorilor să cumpere înainte de trimiterea în piață niște timbre pe care să le aplice fizic pe respectivele exemplare, ca la țigări și alcool. Pe lângă costul de un leu pe care îl aduce trimbul, există costuri asociate a căror valoare a fost estimată la 17% din costul final al unei cărți. Nu este vorba de a lua bani de la editori, ci de la cumpăratori pentru că mecanismul timbrului este mult mai costisitor decât trimbul în sine”, a spus Mitrică.
Proiectul de lege, inițiat de 84 de senatori și deputați și adoptat tacit de Senat, stârnește îngrijorare în rândul reprezentanților editurilor. Aceștia spun că noul cuantum al timbrului literar reprezintă o suprataxare a consumului de carte, care va duce, în final, la o scădere a vânzărilor. Proiectul de lege controversat se referă la taxarea tuturor formelor de cultură, de la literatură până la muzică și arte plastice, prin intermediul unui timbru numit generic cultural.