Cu cât se va deprecia leul față de euro în următorul an
De asemenea, rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (ianuarie 2021/ianuarie 2020) a înregistrat o valoare medie de 3,67%.
„Sunt de remarcat anticipațiile privind majorarea ratelor de dobândă atât pentru scadențele scurte (ROBOR 3M), cât și pentru cele lungi (obligațiuni suverane cu scadența 5 ani denominate în lei), peste 62% și respectiv 64% dintre participanții la sondaj anticipând aceste evoluții”, precizează specialiștii CFA România.
În plus, indicatorul de încredere macroeconomică realizat de CFA România a crescut în luna decembrie cu 4,6 puncte față de luna noiembrie până la valoarea de 61,5 puncte, transmite asociația. Față de aceeași lună a anului anterior, indicatorul a crescut cu 32,8 puncte. Această evoluție s-a datorat ambelor componente ale indicatorului, potrivit analiștilor.
„Astfel, indicatorul condițiilor curente a crescut față de luna anterioară cu 7,6 puncte, până la valoarea de 76,4 puncte (față de aceeași lună a anului anterior, indicatorul condițiilor curente a crescut cu 30,0 puncte). Indicatorul anticipațiilor a crescut cu 3,1 puncte până la valoarea de 54,1 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, indicatorul anticipațiilor a crescut cu 34,2 puncte)”, arată CFA România.
Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România reprezintă un instrument prin intermediul căruia se dorește cuantificarea anticipațiilor analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.
Sursă foto: Shutterstock