Cu câți bani din salariu rămân o asistentă, un profesor și un director de bancă după ce plătesc ACELAȘI COȘ de produse pentru MASA DE PAȘTE
Pentru masa de Paște, prețul minim al cumpărăturilor în hipermarketuri este de 160 de lei, potrivit unui calcul efectuat de gândul. Acești bani reprezintă un sfert din salariul pe o lună al unei asistente nou intrate în sistemul medical de stat românesc.
Reporterii gândul au vizitat hipermarketurile cu câteva zile înainte de Paște, unde au umplut un coș cu ingrediente sau alimente gata preparate pentru un meniu de bază în ziua de Paște. Coșul a inclus pulpă de miel, lapte, ouă, cașcaval, salam, unt, făină, zahăr, bere, ceapă, cartofi, roșii, salată, o băutură răcoritoare, o sticlă de apă minerală, una de vin, un kilogram de portocale, o figurină de ciocolată, cafea, precum și vopsea de ouă.
Pentru toți cei circa 900.000 de români angajați cu salariul minim pe economie, de 636 de lei net, cuantumul coșului de bază pentru masa de Paște reprezintă un sfert din salariul lor lunar – 25,15 %.
Gândul a calculat câți bani cheltuiesc din salariul lor pentru masa de Paște o parte dintre românii care lucrează în sistemul de stat, dar și privat. Calculul a fost realizat în baza delarațiilor de avere făcute publice, dar și a datelor obținute de gândul din partea mai multor surse din piață.
Click pentru a mări!
O asistentă medicală, meserie printre cele mai prost plătite din România, scoate cei mai mulți bani din buzunar în raport cu venitul lunar. Masa pentru ziua de Paște reprezintă un sfert din salariul ei. La polul opus se află președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), în persoana lui Mișu Negrițoiu, care, dacă ar opta pentru același coș de Paște, ar plăti doar 0,25% din salariul lui. Salariile de la ASF sunt printre cele mai mari de la stat în România. În urma informațiilor apărute în presă legat de salariile de la ASF, vicepreședintele instituției, Daniel Dăianu, propunea, la începutul lunii martie, reducerea cu 30% a salariilor șefilor de la ASF. La finalul lunii, proaspătul președinte al instituțiiei, Mișu Negrițoiu, declara că reducerea de 30% poate fi o variantă, dar că în nicio instituție nu se poate aplica un procent la nivel liniar. De altfel, românii cu venituri ridicate se pot desfăta cu o multitudine de delicatesuri care se găsesc și în hipermarketuri, nu numai în magazinele de lux. Un coș cu astfel de produse costă, cel puțin, aproape 2.500 de lei, potrivit unui calcul gândul publicat luni.
Prețul coșului de Paște în varianta gândul este insignifiant și pentru șeful Tarom. La un salariu de 44.900 de lei, belgianul Christian Heinzmann scoate din portofel doar 0,35% din venitul lunar.
În același timp, pentru o stewardesă a companiei, coșul minimal de Paște reprezintă 3,58% din salariul minim de 4.460 de lei pe care îl câștigă pe lună.
Pentru un medic rezident, al cărui salariu de bază net nu depășește 890 de lei, coșul de Paște în valoare de 18% reprezintă 18% din salariu. Un procent aproximativ plătește pentru masa de Paște și o cameristă de la hotelul de patru stele Novotel din Capitală.
De cealaltă parte, cuantumul mesei de Paște al unui profesor titular, cu dirigenție, definitivat și opt ani vechime în sistemul de stat, precum și al unui muzeograf cu studii superioare și cu o vechime de 5 ani este același cu al unui lucrător comercial debutant la McDonald”s. Toți trei câștigă un salariu de 1.000 de lei.