Cu ce era infestată brânza care a îmbolnăvit zeci de copii din Făgăraș
Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brașov a anunțat, vineri, că, în urma analizelor de laborator a probelor din produsele lactate consumate de cele 24 de persoane s-a identificat prezența a Stafilococului coagulazo pozitiv (stafilococul auriu) în cașul proaspăt de oaie și capră.
Potrivit directorului executiv al DSVSA Brașov, dr. Dorin Valter Enache, probele vor fi trimise pentru a fi analizate în vederea detecției enterotoxineri stafilococice la Institutul de Igienă și Sătătate Publică Veterinară București.
Marți, la Spitalul Municipal Făgăraș au ajuns 24 de persoane, dintre care 21 de copii, cu simptome digestive, suspiciunea fiind de toxiinfecție alimentară. Potrivit dr. Dorin Valter Enache, directorul executiv al DSVSA Brașov, o posibilă cauză a îmbolnăvirilor a fost consumul de produse lactate (caș, telemea proaspătă, urdă) comercializate în stradă, de către o rudă a proprietarului de stână din localitatea Perșani.
Vânzătorul de brânzeturi își vindea marfa din poartă în poartă, din mașina personală, iar unora le dădea cașul și urda pe datorie.
Ulterior, DSVSA Brașov a constatat nereguli grave la stâna de unde proveneau lactatele, precum nerespectarea normelor de igienă la procesarea laptelui sau comercializarea produselor fără control sanitar-veterinar.
Proprietarul stânei a fost amendat cu 6.200 lei și i-a fost confiscată întreaga marfă găsită la stână. În plus, DSVSA Brașov îl obligă pe proprietarul stânei să intre în legalitate și să obțină autorizațiile sanitar-veterinare pentru procesarea laptelui.
În același timp, au fost sesizate organele de urmărire penală, proprietarul stânei fiind acuzat că a pus în pericol sănătatea publică.