Prima pagină » Știri » Cu cine era Ghiță când a fost prins și ce identitate folosea

Cu cine era Ghiță când a fost prins și ce identitate folosea

Sebastian Ghiță se afla în Serbia având acte false de Slovenia și era însoțit de dratele său, Alexandru Ghiță. Poliția Română a făcut publică și o fotografie cu Sebastian Ghiță, din care reiese că acesta a încercat să își schimbe înfățișarea, fotografia surprinzându-l pe fostul parlamentar cu barbă.

„Autoritățile sârbe au avut toate informațiile în așa fel încât să îl poată reține. Procedurile de extrădare sunt specifice, în acest moment statul sârb, prin poliție, derulează proceduri specifice în sensul că vor întocmi un dosar penal pentru că a prezentat documente false, pașaport sloven. După finalizarea acestor proceduri, urmează procedura de extrădare care se derulează prin Ministerul Justiției. În momentul în care va fi finalizată procedura de extrădare, poliția română se va deplasa în Serbia și se va ocupa de activitățile specifice de însoțire, de aducere în România. În acest moment, el este sub autoritatea poliției sârbe”, a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan.

Poliția Română a făcut publică și o fotografie cu Sebastian Ghiță, din care reiese că acesta a încercat să își schimbe înfățișarea, fotografia surprinzându-l pe fostul parlamentar cu barbă. 

Inspectoratul General al Poliției Române a anunțat, vineri dimineață, că Sebastian Aurelian Ghiță a fost localizat și reținut în Belgrad, în cursul nopții. 

Fostul deputat a fost localizat și reținut în această dimineață, în Serbia. Ministrul de Interne Carmen Dan a prezentat prinderea lui Ghiță drept un succes, spunând că poliția și-a făcut datoria.

Pe numele lui Sebastian Ghiță au fost emise două mandate de arestare în lipsă, primul după ce a încălcat măsura controlului judiciar,acesta fiind dat ulterior în urmărire națională și internațională.

Apoi, în cel de-al cincilea dosar deschis de DNA pe numele lui Sebastian Ghiță, procurorii DNA Ploiești au cerut arestarea în lipsă pentru fostul deputat, acesta fiind acuzat de intervenții contra-cost pentru acordarea unor contracte IT cu statul unor firme, unul dintre cei la care ar fi intervenit fiind fostul premier Victor Ponta. Tribunalul Prahova a admis solicitarea procurorilor

„În perioada 2007 – 2014, Ghiță Sebastian Aurelian, în mod direct, a pretins de la reprezentanții SC Siveco România SA și a primit, în mod indirect de la aceștia suma de 22.872.321,21 lei (bani însușiți), respectiv suma de 24.620.988,85 lei (bani folosiți pentru creșterea artificială a cifrei de afaceri a S.C. Asesoft International S.A. și S.C. Teamnet International S.A., pentru aceasta din urmă și în scopul determinării reprezentanților Băncii Mondiale să achiziționeze acțiuni la acest agent economic și să-i acorde un credit în valoare de 10 milioane euro), cu sprijinul reprezentanților/angajaților S.C. Asesoft International S.A., S.C. Teamnet International S.A., S.C. Expert One Research S.R.L. și S.C. 360 Revolution S.R.L., semnatari ai documentelor, prin simularea unor relații comerciale între S.C. Siveco Romania S.A. și societățile comerciale menționate respectiv, constând în achiziționarea fictivă de servicii IT, promițând în schimb că își va exercita influența asupra factorilor decizionali și funcționarilor publici din cadrul Ministerului Economiei și Comerțului, CNAS, Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Spitalului Județean de Urgență Ploiești, Consiliului Județean Tulcea, Consiliului Județean Brașov, respectiv promițând că va interveni la primul ministru al României Ponta Victor Viorel, ministrul agriculturii Valeriu Tabără, miniștrii Comunicațiilor și Societății Informaționale, Zsolt Nagy și Valerian Vreme, miniștrii sănătății Eugen Nicolaescu și Nicolae Bănicioiu, directorul CNAS, Doru Bădescu, directorul general APIA, Doru Nechiti, în vederea atribuirii și derulării în bune condiții (fără impedimente la acordarea plăților) a contractelor finanțate din fonduri publice încheiate cu SC Siveco România SA”, se arăta într-un document din dosarul procurorilor.

Fostul parlamentar este trimis în judecată în două dosare. În iunie 2016, Sebastian Ghiță a fost trimis în judecată, alături de foști șefi de poliție și procurori din Prahova, fostul deputat fiind acuzat de două infracțiuni de dare de mită, cumpărare de influență, spălare de bani, șantaj, două infracțiuni de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității și conducerea unei mașini fără permis.În iulie 2015, Sebastian Ghiță și fostul primar al Ploieștiului, Iulian Bădesc, au fost trimiși în judecată de către DNA în dosarul în care procurorii îl acuză pe Ghiță că i-a dat lui Bădescu o casă pentru a primi finanțare de la bugetul local pentru asociația Basket Club Asesoft.

Totodată, Sebastian Ghiță este urmărit penal în alte două dosare. Este vorba de cauza privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012 și dosarul în care Iulian Herțanu, cumnatul fostului premier Victor Ponta, este acuzat de fraude cu fonduri europene și alte infracțiuni.

Autor