Cu lâna la control. Adrian Oros: „Colectarea s-a făcut doar scriptic”. S-au raportat cantități chiar și de 36 de kilograme de lână pe cap de animal

Cu lâna la control. Adrian Oros: „Colectarea s-a făcut doar scriptic”. S-au raportat cantități chiar și de 36 de kilograme de lână pe cap de animal
Publicat: 13/02/2020, 00:01

Potrivit datelor din raportul corpului de control al ministrului Agriculturii, în mai multe situații, colectarea de lână s-a făcut doar pe hârtie și au existat raportări ale unor cantități rezultate după tunsori chiar și de 36 de kilograme de lână pe cap de animal, a recunoscut ministrul de resort, Adrian Oros, miercuri, 12 februarie 2020, în cadrul unei conferințe de presă.

„La un control făcut de colegii din minister s-a observat că această colectare de lână s-a făcut doar scriptic în multe situații, fără a se ridica efectiv cantitățile de lângă obținute după tunsori. S-au constatat cantități de lână raportate pe un animal de 13 kilograme, 9 kilograme, chiar și de 36 kilograme lână pe animal, la unii fermieri”, a precizat ministrul Oros.

Acesta a dorit să explice mai în detaliu situația în care cantitatea de lână raportată echivala cu aproximativ jumătate din greutatea unei ovine: „Într-o exploatație, media de lână care a fost raportată, a fost de 36 de kilograme pe animal. Nu la o oaie, ci la toate oile. Deocamdată am descoperit această situație în două județe, și anume Sibiu și Bihor. Sigur, controlul s-a extins, iar notele de control au fost înaintate Poliției”.

Potrivit unui document prezentat de Adrian Oros în conferința de presă, „la solicitarea crescătorilor de ovine” se regândește o altă schemă de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii.

În noua formă a proiectului de act normativ a fost introdusă o modificare menită să reglementeze cantitatea maximă de lână pe cap de oaie.

Mai exact, conform afirmațiilor lui Adrian Oros, cantitatea de lână pentru care trebuie făcută dovada comercializării va fi de patru kilograme de produs, maximum.

El a mai precizat că, laolaltă cu sectorul ovin, se căută soluții pentru valorificarea lânii, un produs cu potențial de prelucrare atât pentru industria textilă, cât și pentru industria de construcții.

Lâna ar putea echilibra inclusiv balanța comercială, dacă vor fi duse la bun sfârșit inclusiv inițiativele de finanțare prin Planul Național Strategic (PNS) a spălării materiei prime.

„Dacă ne uităm pe balanța comercială în ceea ce privește importul și exportul de lână, vom constata că, deși exportăm cantități impresionante de lână neprelucrată, la niște sume foarte mici, importăm cantități mici, la sume foarte mari. Practic, exportăm și aici subvenție”, a mai menționat Oros. „Noi vom prinde în Planul Național Strategic acest lucru. Am discutat exact cu crescătorii, cu asociațiile interesate să acceseze programe, în așa fel încât să-și facă centre de spălare a lânii. Aceste facilități nu trebuie să le facă statul. Statul trebuie să-i ajute ca ei să-și facă. În noul PNS vom prinde și aceste centre. Suntem în discuții și cu cei de la Ministerul Mediului, pentru că se utilizează foarte multă apă”.

Lână doar pe persoană fizică

Confom INS, în 2018, producția de lână a crescut până la un total de aproape 23.459 tone, față de cele circa 22.401 tone înregistrate cu un an în urmă, diferența fiind de 4,7 procente.

Statisticile INS arată, de asemenea, că din totalul de 23.459,942 tone de lână nespălată, 22.935,996 tone au provenit de la exploatații agricole fără personalitate juridică.

În calculele Institutului Național de Statistică, producţia de lână reprezintă cantitatea totală de lână obţinută din tunderea ovinelor (inclusiv lâna provenită din miţuitul tineretului sub un an, precum şi din tunsul ovinelor adulte reformate).

În producţia totală se include şi lâna provenită din tunsul pieilor din tăbăcării, blănării şi cojocării.

Sursă foto: MADR

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Șoferii din România nu pot face ITP. Anunț oficial de la RAR
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?