#cugandullaanimale. Șarpe de mari dimensiuni, ucis într-o gospodărie din Tulcea. Animalul face parte dintr-o specie vulnerabilă, protejată de lege
Animalul a fost găsit într-un cuptor din curtea gospodăriei unui localnic. Șarpele a fost ucis cu o cazma de către mai mulți oameni, potrivit presei locale. Reptila, care nu este veninoasă, face parte dintr-o specie vulnerabilă, protejată de lege, potrivit organizației „Animal Society”. Reprezentanții acesteia au anunțat că vor depune sesizări.
„Am vorbit cu specialiști care ne-au confirmat că într-adevăr șarpele din imagini nu este Elaphe sauromates (balaur dogrobean), ci Dolichophis caspius (șarpele rău). Ce e important însă este că AMBELE sunt specii protejate. Drept urmare, asociația noastră se va adresa autorităților în zilele ce urmează”, transmite Animal Society, pe Facebook.
Șarpele ucis este foarte rapid, se hrănește cu șopârle, gușteri, hârciogi, popândăi, șoareci și șobolani. Mai mult, nu este „rău”, așa cum spune numele lui popular. „O mai spunem o dată: șerpii NU sunt răi și nici măcar nocivi. Iar balaurii, la fel ca multe lucruri pe care ni le imaginăm și de care ne temem, nu există”, transmite organizația citată. Potrivit Wikipedia, șarpele rău aduce foloase pentru agricultură deoarece se hrănește cu rozătoare care provoacă mari daune culturilor agricole: „În raport cu aceste foloase, pagubele, mai mult locale, pe care le aduce prin consumul păsărilor și ouălor lor, sunt neînsemnate”.
Mușcătura de Dolichophis caspius este dureroasă, sângerează și se poate infecta.
În România, specia Dolichophis caspius este protejată prin Legea Nr. 13 din 1993, pentru aderarea României la Convenția la Convenția de la Berna și de asemenea de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice.
Gândul a lansat campania „Cu gândul la animale„. Dacă ați fost martori la cazuri de abuzuri comise față de animale, nu ezitați să ne trimiteți imagini sau clipuri video la adresa stopcruzimiianimale@gandul.info. Vă mulțumim anticipat!