Cum a ajuns Oltchim, cu pierderi de 9 milioane de lei în 2015, să raporteze un profit de 2,3 miliarde de lei

Publicat: 13 08. 2015, 17:51

Anularea datoriilor, în special a celor chirografari, a dus la un rezultat brut de 2,35 miliarde lei, arată Oltchim în raportul semestrial transmis Bursei. Compania notează de asemenea un impozit pe profit de 32,3 milioane lei ca rmare a înregistrării de venituri din anularea de datorii și o pierdere de 9,12 milioane lei din activitatea curentă, rezultând un profit net de 2,31 miliarde lei.

„Pierderea totală din activitatea curentă s-a redus în doi ani cu 138 milioane lei, de la -147 milioane lei la -9 milioane lei în prima jumătate a acestui an. EBITDA s-a îmbunătățit cu 90,1 milioane lei, de la -65,7 milioane lei în primul semestru din 2013 la plus 24,4 milioane lei în semestrul I 2015”, arată compania.

Cifra de afaceri a crescut cu 35% față de jumătatea anului trecut, la 364 milioane lei.

„Acestea sunt cele mai bune rezultate economico-financiare din activitatea curentă înregistrate de Oltchim în ultimii patru ani (…) Rezultatele economice obținute de Oltchim SA în semestrul I din 2015 au fost posibile prin implementarea unui plan de măsuri care au vizat recâștigarea încrederii clienților majoritari externi (valoarea exportului reprezintă 74% din cifra de afaceri), o mai bună utilizare a resurselor financiare și eliminarrea tuturor cheltuielilor care nu sunt strâns legate de activitatea de producție”, se arată în comunicatul transmis de Oltchim joi Bursei de Valori București (BVB).

Planul de reorganizare, aprobat în aprilie, a prevăzut pentru creditorii bugetari, dintre care cel mai mare este Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), recuperarea a doar 19% din suma datorată de Oltchim.

Creditorii garantați, printre care BCR, grupul Electrica și Banca Transilvania, au rămas prin reorganizare cu trei sferturi din creanțe. În plus, creditorii garantați și bugetari au primit și opțiunea de a converti creanțele în acțiuni la companie.

Totodată, planul a inclus ștergerea aproape integrală a datoriilor către creditorii chirografari, în rândul cărora se află și furnizorii Oltchim de materii prime.

Potrivit comunicatului, în ultimele 18 luni Oltchim a achitat lunar drepturile salariale aferente unei luni (avans, lichidare, tichete de masă) pentru toți salariații. „În același timp, personalul disponibilizat, în contul salariilor compensatorii, a încasat lunar în aprilie și mai suma de 531 lei, iar începând cu luna iunie 1.000 lei lunar”, potrivit sursei citate.

Oltchim are circa 2.200 salariați.

Valoarea totală a investițiilor realizate în primul semestru al anului 2015 este de aproximativ 6,1 milioane lei, din surse proprii.

Compania de stat din Râmnicu Vâlcea se află în insolvență din ianuarie 2013, iar planul de reorganizare prevede vânzarea combinatului pentru minim 307 milioane euro.

Statul a încercat în mai multe rânduri privatizarea Oltchim, dar fără success. La ultimul termen, din 15 decembrie, niciun investitor nu și-a exprimat interesul să preia compania.

Combinatul este deținut de stat prin Ministerul Economiei, cu 54,8% din acțiuni, PCC SE cu 32,34% și de alți acționari, cu 12,85%.