Prima pagină » Știri » Cum a devenit o româncă unul dintre cei mai căutați infractori cibernetici din lume. Povestea ei a ajuns subiectul unui documentar

Cum a devenit o româncă unul dintre cei mai căutați infractori cibernetici din lume. Povestea ei a ajuns subiectul unui documentar

Cum a devenit o româncă unul dintre cei mai căutați infractori cibernetici din lume. Povestea ei a ajuns subiectul unui documentar

Povestea incredibilă a româncei care a devenit un infractor cibernetic consacrat, a spart calculatoarele a mii de olandezi, a cerut răscumpărare și chiar a spart sistemul de securitate al poliției din Washington. Eveline Cismaru își cere acum scuze tuturor celor păgubiți și spune că și-a refăcut viața și nu mai vrea să audă de activități infracționale. Ea își spune pentru prima oară povestea în documentarul „Ik weet je wachtwoord”, realizat de jurnalistului Daniël Verlaan de la RTL News.

Românca Eveline Cismaru a făcut parte dintr-o bandă de ransomware care a infectat mii de calculatoare între 2014 și 2016. Ransomware-ul a fost ascuns în e-mailuri care păreau să provină de la KPN (n.r. o companie olandeză de telecomunicații fixe și mobile).

Calculatorul celui care făcea clic pe link și deschidea fișierul – care se presupunea a fi o factură neplătită – era blocat cu ransomware-ul CTB Locker. Infractorii cereau apoi o răscumpărare de 700 de dolari pentru ca utilizatorul să redobândească accesul la fișierele sale.

Din cauza ransomware-ului, mulți olandezi și-au pierdut fișierele și fotografiile importante și nu și-au mai putut folosi calculatoarele.

O româncă, „creierul“ a mii de atacuri cibernetice în Olanda și SUA

În 2016, Team High Tech Crime, departamentul cibernetic al poliției olandeze, a primit informații conform cărora un server olandez ar fi fost implicat în distribuirea CTB-locker. Serverul a fost investigat în colaborare cu firma de securitate McAfee. Această investigație a dus la arestarea bandei românești.

Eveline a ajuns în gașcă prin intermediul iubitului ei de atunci: „Datorită lui, știam multe despre criminalitatea informatică, pentru că el era de ceva vreme în lumea asta. Ransomware-ul devenea foarte popular atunci. Eram singura femeie din această lume și toți bărbații se arătau foarte fericiți să mă ajute. Am fost de acord cu asta”.

Toate atacurile au început prin e-mail. Eveline a folosit un program pentru a trimite o mulțime de e-mailuri deodată și s-a asigurat că ransomware-ul a ajuns în căsuțele de e-mail ale cât mai multor persoane. „Este foarte ușor să infectezi un computer. Este nevoie doar de un singur clic de mouse”, explică ea în documentarul RTL News.

„Eram singura femeie din această ‘lume’ și toți bărbații erau fericiți să mă ajute“

În câțiva ani, Eveline și ceilalți membri ai bandei au câștigat aproximativ 200 de bitcoini de pe urma ransomware-ului. Banii au fost cheltuiți pe „lucruri stupide”, explică ea: „Cumpăram mașini și haine și mergeam des în vacanță”.

Tuturor victimelor olandeze, ea își cere scuze acum, după ani de zile. „Îmi pare rău, oameni buni”, spune ea zâmbind oarecum. Pentru a adăuga imediat: „Pentru data viitoare: folosiți parole mai puternice, nu vă împărtășiți datele private și nu dați click pe link!”.

Cea mai sexy hackeriță româncă a spart sistemul de securitate al Poliției din Washington

Eveline Cismaru și gruparea infracțională cibernetică nu a luat ostatice doar calculatoare olandeze. Ea a fost, de asemenea, în spatele atacului asupra camerelor de securitate din Washington. Aceste camere au fost luate ostatice în 2017, chiar înainte de învestirea președintelui de atunci, Donald Trump. Atacul a provocat panică la Washington și la FBI.

Deoarece românca s-a conectat de mai multe ori la computerele piratate cu propriul e-mail, a fost ușor de găsit de către poliția olandeză. Alți doi infractori cibernetici români au fost arestați în același an.

Eveline Cismaru a cooperat pe deplin cu ancheta și, ca urmare, a primit o pedeapsă mult mai mică (un an și jumătate de închisoare) decât alți membri ai grupului.

Acum este din nou liberă de câțiva ani, locuiește în Londra și își conduce propria afacere în domeniul marketingului și al social media. Ea spune că și-a îndreptat viața și nu se mai implică în activități infracționale cibernetice, scrie stiridiaspora.ro.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției ... vezi toate articolele

Citește și