Cum a făcut un lider PSD ofrande pentru ZEUS. Recensământul dosarelor de corupție ale lui Constantin Nicolescu

Publicat: 18 09. 2012, 21:57
Actualizat: 06 07. 2016, 17:22

Constantin Nicolescu este oficial investigat de DNA în trei dosare de corupție. În primul dosar a fost trimis în judecată pentru fraudarea a 900.000 de euro fonduri europene. Marți, 11 septembrie, a fost pus sub învinuire pentru abuz în serviciu și luare de mită tot într-un dosar care privește fraudarea banilor europeni. DNA îl mai investighează pe Constantin Nicolescu și pentru că ar fi intervenit în numirea unui judecător la Curtea de Apel Pitești. Agenția Națională de Integritate a sesizat DNA într-un alt dosar pentru că Nicolescu, în calitate de președinte CJ, a aprobat 18 contracte publice, încheiate cu firme la care era acționar el sau soția sa. În două din cele trei dosare a fost pus sub învinuire proprietarul companiei de contrucții ZEUS SA, care apare și în dosarul Trofeul Calității în care Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare.

Dosarul „Podul de la Căteasca”. Președintele CJ Argeș, Constantin Nicolescu, este pus sub urmărire penală pentru a doua oară. În acest dosar Nicolescu este acuzat că, alături de alte 11 persoane (funcționari publici și patronii unei firme de construcții), a fraudat fonduri publice și europene în valoare de 1,2 milioane euro. Nicolescu este acuzat de luare de mită și fals intelectual în formă continuată. Procurorii susțin că Nicolescu ar fi accesat fondurile europene PHARE pentru construcția unui pod în localitatea Căteasca, despre care ar fi arătat că a fost afectat de inundațiile din 2005, deși podul era deteriorat anterior. De asemenea, DNA susține că societatea ZEUS a fost avantajată în cadrul procedurii de licitație și că Nicolescu a aprobat ilegal suplimentarea contractului pentru podul de la Căteasca cu suma de 1 milion de euro.

DNA susține că în anul 2009 CJ Argeș a organizat o licitație pentru construcția unui nou pod în localitatea Căteasca. Licitația a fost câștigată de către compania Zeus SA, iar CJ Argeș a plătit în prima fază 14,5 milioane (3.2 milioane euro) lei pentru construcția podului. Pentru acest proiect, CJ Argeș a accesat și fonduri PHARE în valoare de 1,2 milioane euro. Procurorii susțin că Nicolescu și funcționarii din CJ Argeș au prezentat documente false pentru accesarea celor 1,2 milioane euro fonduri PHARE, deoarece au declarat că podul de la Căteasca ar fi fost afectat de inundațiile din anul 2005. DNA susține că podul respectiv de fapt era deteriorat anterior anului 2005, astfel că finanțarea de 1,2 milioane euro a fost obținută ilegal.

Un alt aspect din dosar este legat și de modul în care contractul a fost licitat. Procurorii spun că ZEUS SA a fost declarată câștigătoare a licitației ilegal. ZEUS SA a primit contractul pentru podul de la Căteasca după ce Nicolescu a cerut refacerea procedurilor deoarece o altă companie fusese declarată câștigătoare. Procurorii arată că ZEUS SA a avut ce mai mare ofertă, adică cu 3.779.787 lei mai mult decât compania care a câștigat inițial licitația.

„Bani de la CJ pentru ginere”

Anchetatorii susțin că o parte din banii plătiți de CJ Argeș au ajuns în conturile a două companii care aparțin rudelor lui Constantin Nicolescu. „Lucrările de construcție au fost executate de către SC ZEUS S.A. și SC DRACONES CONSTRUCT GRUP SRL Pitești, cea din urmă având ca asociat un fin al președintelui Consiliului Județean Argeș, respectiv ginerele acestuia. Mai mult, furnizor de bunuri pentru construcția lucrării era SC SETRO METAL GROUP SA Câmpulung, firmă controlată, de asemenea, de o rudă apropiată a președintelui Consiliului Județean Argeș”, arată procurorii DNA.

„ZEUS SA a primit 1 milion de euro prin proceduri falsificate

Podul de la Căteasca a fost inaugurat în iulie 2010, deși compania se angajase prin contract să finalizeze lucrarea până la sfârșitul anului 2009. Procurorii susțin că CJ Argeș condus de Nicolescu a aprobat ilegal o suplimentare de 1 milion de euro a lucrărilor pentru podul de la Căteasca. „Pe baza unor înscrisuri falsificate, în cadrul unei proceduri de achiziție complet falsificate, în cursul lunii iunie 2010, Consiliul Județean Argeș a atribuit aceleiași firme, SC ZEUS S.A, un contract în valoare de 4.973.065,75 lei pentru presupuse lucrări suplimentare la același pod care, în realitate, nu se mai justificau, fiind executate anterior, în luna martie 2010”, se arată într-un comunicat DNA.

„Mită de 447.000 lei”

Nicolescu mai este acuzat și că, în schimbul contractului pentru podul de la Căteasca, a primit de la Grigore Dobre, acționarul ZEUS SA, un spațiu comercial în valoare de 447.000 lei. „În cursul anului 2009, Nicolescu Constantin a primit cu titlu de mită de la Dobre Grigore, acționar majoritar și administrator al SC ZEUS S.A., un spațiu comercial situat în municipiul Pitești, în suprafață de peste 300 mp, în valoare de 447.000 lei. Pentru a disimula infracțiunea de corupție, la data de 23 martie 2009, la Biroul Notarului Public Didea Ionel a fost încheiat un contract fictiv de vânzare-cumpărare”, susțin procurorii DNA.

„Dosarul fraudării fondurilor PHARE”. Pe 18 mai, Constantin Nicolescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA, care îl acuză că a luat fonduri Phare de aproape 900.000 de euro pentru patru unități de învățământ, în baza unor acte false. Acesta este primul dosar în care Nicolescu este trimis în judecată. În acest caz Nicolescu este acuzat că a obținut ilegal fonduri PHARE pentru reabilitarea unor școli din județul Argeș. Și în acest caz lucrările au fost efectuate de compania ZEUS SA.

Citește aici detaliile dosarului privind fraudare fondurilor PHARE.

ZEUS SA – legătura dintre Nicolescu și Năstase

Potrivit înregistrărilor de pe portalul e-licitații.ro, ZEUS SA este compania care a câștigat cele mai importante contracte de construcții din județul Argeș scoase la licitație de Consiliul Județean Argeș. Proprietarul Grigore Dobre este învinut atât în dosarul în care Constantin Nicolescu a fost trimis în judecată în 2011, cât și în dosarul în care șeful CJ Argeș a fost pus sub învinuire marți 11 septembrie.

Numele companiei ZEUS SA apare și în dosarul Trofeul Calității în care Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare. Potrivit rechizitoriului procurorilor, compania ZEUS SA ar fi una dintre companiile care au cotizat cu bani în cadrul operațiunii de strângere de fonduri pentru Adrian Nastase. Grigore Dobre a fost citat în dosar în calitate de martor. Relatările din presa locală arată că, pe lângă Zeus SA, alte șase companii din județul Argeș au participat la afacerea Trofeul Calității.

Pe 28 ianuarie 2011, Tribunalul Pitești a decis să-l aresteze preventiv pe Constantin Nicolescu în dosarul fraudării fondurilor PHARE, în cazul lucrărilor de reabilitare a școlilor din județ. Adrian Năstase a fost unul dintre primii lideri PSD care au reacționat în cazul deciziei Tribunalului Argeș de a-l aresta preventiv pe Constantin Nicolescu.

La numai câteva minute după citirea sentinței, Năstase a declarat următoarele: „Ceea ce pe mine mă miră este că oamenii nu au început să iasă în stradă (…), cei din Argeș. (…) Iar dacă partidul ăsta din care fac și eu parte nu reacționează nici acum, înseamnă că este un partid de mămăligă. Este un partid care nu mai este în stare să facă o politică.”

Nicolescu, apărat de partid și de Victor Ponta

A doua zi, liderii PSD în frunte cu Victor Ponta au mers la Argeș, unde au organizat un protest în sediul PSD din Pitești. „Vreau să vă spun că sper ca Dumnezeu să-i dea putere lui Constantin Nicolescu să treacă peste aceste momente. Doar noi putem face un singur lucru: să arătăm că suntem aproape de el și că nu ne este frică de cei de la PDL. (…) Argeșul este pentru noi unul dintre județele cele mai importante, sunteți oameni cu care noi ne-am mândrit și de la Constantin Nicolescu la Tudor Pendiuc (n.r. – primarul Piteștiului), sunteți oameni care ați muncit pentru acest județ. Nu lăsați pe Andrei, nu lăsați PDL să fure acest județ cum au furat România”, spunea Victor Ponta la Argeș, în 2011.

Cercetat de DNA pentru că a sprijinit un magistrat pentru ocuparea funcției de președinte al Curții de Apel Pitești În rechizitoriul prin care procurorii DNA Pitești l-au trimis în judecata pe Constantin Nicolescu, procurorii menționează că, în urma cercetărilor efectuate în cauză, au decis să deschidă un nou dosar pe numele președintelui CJ Argeș. În acest nou dosar, Nicolescu este cercetat pentru că l-ar fi sprijinit pe magistratul Mercan Doru pentru ocuparea funcției de președinte al Curții de Apel Pitești.

Iată ce se menționează în rechizitoriu:

„La data de 26 octombrie 2009, organele de urmărire penală din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că N. C., în calitate de președinte al Consiliului judetean Argeș și președinte al Organizației județene Argeș a P.S.D. și-a folosit influența și autoritatea în scopul sprijinirii efective a judecatorului M. D. de a ocupa postul de președinte al Curții de Apel Pitești cu ocazia concursului organizat de Consiliul Superior al Magistraturii prin intermediul Institutului Național al Magistraturii în perioada 10 aprilie – 30 iunie 2009, susținere acordată în afara cadrului legal ce reglementează astfel de concursuri. Urmare a sesizării, a fost constituit dosarul penal cu nr.175/P/2009 care a fost conexat la dosarul cu nr.59/P/2009 prin rezoluția nr.175/P/2009 din 28 ianuarie 2011. Prin ordonanța nr.59/P/2009 din 28 ianuarie 2011, ora 13:00, în temeiul disp.art.238 C.pr.pen. și art. 228 al.1 și al.11 C.pr.pen. s-a dispus extinderea cercetărilor și începerea urmăririi penale față de inculpatul N. C”. (sursa: rechizitoriu DNA)

Magistratul a participat în 2010 la concursul de ocupare a funcției de președinte al Curții de Apel Pitești, însă nu a obținut funcția.

18 contracte pe bani publici cu propriile firme În martie 2011, Agenția Națională de Integritate (ANI) a realizat o amplă investigație în cazul președintelui CJ Argeș, Constantin Nicolescu. Inspectorii de integritate au descoperit că Nicolescu ar fi semnat și aprobat nu mai puțin de 18 contracte pe bani publici, încheiate cu companiile la care el sau soția sa sunt acționari. ANI susține că există suspiciuni față de modul în care au fost încheiate procedurile de atribuire și astfel a fost sesizat și DNA în acest caz. ANI a mai descoperit că Nicolescu nu și-a declarat mai multe firme la care era acționar și nici nu a menționat contractele încheiate cu autoritățile statului.

Cine este Constantin Nicolescu

Constantin Nicolescu are 66 de ani. Este membru PSD din 1995, vicepreședinte al partidului și președinte al organizației locale. Este la al treilea mandat de președinte al Consiliului Județean Argeș. A mai deținut și funcția de prefect al Argeșului 28 aprilie 1995 – 20 decembrie 1996 și un mandat de senator 2000 – 2004.

În CV-ul oficial, la capitolul experiența profesională se menționează că Nicolescu a fost reprezentantul Uzinei Dacia în America Latina – Columbia 1975-1980.