Cum a fost în prima zi de școală, la o școală de stat și la una particulară. REPORTAJ GÂNDUL

Publicat: 15/09/2014, 16:53
Actualizat: 21/10/2014, 18:44

Atmosfera de la școala privată nu diferă prea mult de cea de la școala de stat. La prima oră a dimineții, curtea de la Liceul Teoretic „Școala mea”, din cartierul Băneasa, era plină cu părinți și copii îmbrăcați în uniforme colorate în galben și bleumarin. Școala este privată, costul pentru un an de studiu fiind de 29.000 lei pe an. Curtea școlii e mai primitoare ca niciodată, împodobită cu baloane și ornamente de hârtie colorată. „Ne propunem să creștem mari și să obținem rezultate foarte bune”, începe directoarea școlii discursul de bun venit.

Ioan Bogdan Lefter: „E neapărat să descoperiți ce minune e școala”

Invitat special anul acesta este scriitorul Ioan Bogdan Lefter: „Deși sunt obișnuit să vorbesc în public, rar am ocazia să mă adresez unui public atât de divers”, începe scriitorul. „Dragi copii, sunteți acum la școală și e neapărat să descoperiți ce minune e școala”, continuă vorbitorul.

După ce discursurile s-au terminat, începe strigarea catalogului și fiecare elev iese în față atunci când este strigat în fața mulțimii.

Pe margine, părinții fac poze și își filmează copiii în timp ce aceștia sunt strigați. „Am ales școala privată pentru siguranța copilului. Eu nu vorbesc de rău școala de stat și de bine școala privată, dar aici copilul e în siguranță, iar grupele sunt mult mai mici”, spune unul dintre părinții veniți împreună cu copilul lui.

Ilie Sârbu: „Când vrei să înveți nici nu mai contează după ce înveți

Printre părinții se află și senatorul Ilie Sârbu, venit împreună cu fiica Daciana Ponta și nepoata lui. „Sunt mai emoționat ca niciodată. Când ești bunic toate regulile se schimbă, nu mi-am imaginat chestia asta. Emoțiile pe care le ai atunci când îți nepotul la școală sunt cu totul altele decât când ai propriul copil. Atunci ai și alte preocupări, viața e altfel”, spune Ilie Sârbu pentru gândul.

Întrebat despre sistemul de educație și despre începerea anului școlar senatorul spune că „în România, de 25 de ani, vorbim despre toate”.

„Știu la ce vă gândiți, la ce vă referiți, e problema cu manualele, a fost explicată. În domeniul manualelor, eu nu sunt în comisia de învățământ, am fost în cea de agricultură, apoi am trecut în cea de control SIE, de Apărare. Dar știu, fiind lider de grup, fiind mereu în conducerea Senatului, că întotdeauna au fost probleme. Nu ne afectează, și noi știm de ce. În vremea în care noi învățam n-aveam manuale. Când vrei să înveți nici nu mai contează după ce înveți. Dar aici, în școli, eu mă bazez pe cadrele didactice, care pot suplini cu ușurință orice manual. Sigur că e mai bun manualul, acum se vorbește despre manualul pe tabletă, va fi o noutate pentru copiii din mediul urban, dar și pentru mediul rural. Copiii sunt mult mai pricepuți ca noi la mânuirea tabletei, a telefonului. Eu cred că dacă se vor face, cu întârzirea care mă rog nu a depins nici de minister, nici de Guvern, ci de acest sistem pe care nu l-am implementat noi, ne lovbim de asta și la autostrăzi, și în agricultură, știți bine”, mai spune senatorul.

De ce a ales o școală privată? „Aici a fost alegerea copiilor și a părinților. Toți copiii vin dintr-o grădiniță și nu aveai cum să-i desparți, sunt un grup. Și dacă aveam o opțiune, ar fi fost și asta interpretată că iar e demagogie, că a dus-o la nu știu ce școală de stat, că acolo au apus-o în altă clasă că tatăl ei e prim-ministru”, spune ilie Sârbu.

Elev: „Noi așteptăm multe bucurii, distracții”

La câteva străzi distanță, se află o altă instituție de învățământ, o școală de stat, Școala nr. 7 din Băneasa. Părinții și elevii sunt întâmpinați de doamna directoare zâmbind. Pe holul de la intrare au fost afișate toate diplomele și trofeele obținute de elevi și profesorii lor de-a lungul timpului. În fața școlii, câțiva dintre părinți își așteaptă copiii intrați la clasă împreună cu profesorii lor.

„Noi trecem în clasa a cincea, să vedem cum va fi anul ăsta. Dar va fi bine, că am auzit că profesorul de matematică este foarte bun. De asta am ales școala, pentru profesori. Noi stăm în Otopeni, dar când am venit aici am venit pentru doamna învățătoare”, spune una dintre mămici. Nu și-ar duce fetița la o privată din cauza costurilor.

Părinte cu elev la o școală de stat: „Nu toată lumea e ca Ponta”

„Eu sunt funcționar, lucrez la stat, abia dacă ne ajung banii așa să plătim un after school, dar să mai plătim și o școală privată”, mai arată mămica.

Ceilalți părinți spun că sistemul de stat e preferabil, cu toate că sunt unele diferențe. „În primul rând, nu toată lumea e ca Ponta. Nu știi de la început dacă îi poți permite să ții copilul toți anii aceștia la școala privată. Și apoi ce faci? Îl duci la stat, și diferența e foarte mare, condițiile de la stat sunt așa cum sunt, iar copilul are un șoc. Am multe exemple”, spune unul dintre tătici.

În școală, toți elevii au intrat la clasă. La clasa a IV-a C, elevii se uită împreună cu învățătoarea la manualele pe care le au pe bancă. Ce așteaptă de la noul an școlar?, îi întreabă învățătorea. „Noi așteptăm multe bucurii, distracții, pentru că noi învățăm câte puțin, ca să nu ne doară capul”, spune Daria, una dintre elevele din ultima bancă. „Eu aștept Crăciunul”, gumește Tudor. „Eu aștept vara”, spune alt băiat. „Băieții noștri sunt foarte glumeți, au tot timpul răspunsul la ei”, spune învățătoarea.

Care disciplină este cea mai grea pentru anul școlar care urmează. Aici, elevii nu sunt toți de acord. „Cea mai grea e istoria și geografia, mi-a zis mama prin ce a trecut cu ele”, spune, tot prima Daria. „Pentru mine muzica”, spune Tudor. „Matematica”, spune și Codin.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Femeile dorm mai puțin și se trezesc mai des decât bărbații