Cum a fost prima zi de Bac: „Am scris ca la clasa a II-a”

Publicat: 04 07. 2016, 16:45

Luni dimineață, în jurul orei 11:00, mai multe grupuri de părinți și de tineri așteptau la umbră în fața Colegiului German „Goethe”. Clădirea austeră a liceului, scăldată în soare, pare să aibă o încărcătură tensionată. Înăuntru, elevi de la patru licee, printre care „Goethe” și „George Călinescu”, stau aplecați peste foile de examen încercând să-și amintească romanul interbelic. Majoritatea a ales Camil Petrescu, e cel mai cititbil roman pentru ei, pentru elevii de la Uman surpriza a fost mai mare, fiindcă nu se așteptau să se repete subiectul de anul trecut.

După aproximativ două ore de examen, ies primii candidați, cu capul plecat, tastând nervos pe telefoane. „Ce ați primit? Cum a fost”, îi întreabă nerăbdători părinții. „Camil Petrescu”, spune îngândurată o fată. „Deci nu-mi vine să cred, nu m-am așteptat, am zis că sigur nu are cum să pice asta”, mai completează ea. Părinții se uită îngrijorați unii la alții și încep să șușotească nervoși între ei.

Unul câte unul, elevii încep să iasă. Se formează mici grupuri de discuție în așteptarea celorlalți colegi. „Băi, incredibil! Am stat să-mi amintesc, nu știam ce naiba să scriu”, comentează un elev. „Hai, mă, că nu a fost așa greu, zi mersi că nu a picat poezia, i-au nenorocit pe alții acum vreo doi ani”, i-a răspuns un coleg.

Un băiat în cămașă albă iese grăbit pe poarta liceului. „Să-mi bag picioarele!”, strigă el către ceilalți. „Da, mă, nu te mai plânge atâta”, îi strigă înapoi un coleg. Copiii iau pe rând fiecare subiect și verifică ce au scris. Textul argumentativ de la Subiectul II a fost ușor, Subiectul I nu le-a dat multe bătăi de cap, deși câțiva au greșit un punct-două de acolo. Eseul, însă, e spaima probei de la Română. Într-unul din grupuri, o fată conduce dezbaterea. „Am scris tot ce știam, dar jur, când m-am uitat la sfârșit pe foaie, am avut impresia că am scris o compunere de clasa a II-a. Sunt aiurea subiectele astea”, a comentat tânăra.

Toți dau din cap. Pentru elevii de astăzi, comentariile literare din manuale sunt depășite și irelevante. „La ce ne trebuie?”, întreabă un tânăr supărat. „Să treci Bac-ul, fraierule, vezi tu după aceea ce faci mai departe”, i-a tăiat vorba altul.

După proba de la Limba Română, elevii mai au de susținut, marți, testul de la Limba Maternă (în cazul minorităților naționale), apoi vine proba cea mai de temut, în special pentru elevii de la profilul Real, testul de la Matematică, care are loc miercuri.

În aceeași zi, absolvenții de Uman vor susține proba la Istorie, iar vineri este proba la alegere, la una din 10 materii. Pe 12 iulie, elevii vor afla și ce note au luat la Bac.