Cum a fost prima zi de Pelerinaj de Sfântul Dimitirie cel Nou la Patriarhie. GALERIE FOTO

Publicat: 24/10/2013, 17:50
Actualizat: 29/07/2014, 21:42

Ca să-i pună pe fugă pe falșii călugări care strâng bani de la credincioșii ce se lasă unși cu ulei de salată pe post de mir, ca-n anii trecuți, poliția locală e în alertă la pelerinajul anula dedicat sărbătoririi Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. 70 de agenți ai Primăriei București fac un du-te-vino pe Dealul Mitropoliei, supraveghindu-i pe pelerinii, credincioșii și pe curioșii veniți să se-nchine la moaștele și icoanele făcătoare de minuni. Oameni naivi, cu inimă miloasă, ce pot să fie păgubiți sau păcăliți, „fie de persoane care, sub falsă identitate de cleric, strâng pomeni”, fie de ambulanții care „vând obiecte de cult din alte zone decât din cele autorizate”, potrivit unui comunicat al Poliției Locale. Nu-s singuri, însă.

Peste 200 de jandarmi și-au fixat și ei, din 24 până-n 29 octombrie, ca obiectiv Catedrala Patriarhală, secondați zilnic de 50 de studenți de la Academia de Poliție „Al. I. Cuza”. Pentru cei din urmă e un fel de practică, pentru că, spun oficialii Jandarmeriei, așa „se vor familiariza cu o parte din misiunile jandarmilor” și se vor „integra” mai ușor „în structurile instituției după terminarea studiilor de specialitate”.

La Patriarhie forfota a început de joi dimineață cu manifestări desfășurate după un program precis, ușor milităresc. La început a fost Sfânta Liturgie, după care s-au desfășurat două procesiuni, simultan. Procesiunea Calea Sfinților – cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor – pe bulevardul Regina Maria, și cea pornită de la biserica Sfântul Spiridon Nou, cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Artemie, general în armata Sfântului Împărat Constantin cel Mare, provenite de la mănăstirea Căldărușani.

Cele două procesiuni s-au întâlnit la baza Colinei Patriarhiei, unde au fost întâmpinate alte două icoane – una făcătoare de minuni a Sfintei Împărătese Elena în care se păstrează părți din lemnul Sfintei Cruci și din moaștele Sfintei – , și una istorică, a Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Cele două obiecte d ecult au fost aduse la București de o delegație a Bisericii Greciei condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Dionisie, Mitropolitul Corintului. Procesiunea astfel formată a urcat Colina Bucuriei până la podiumul din curtea Catedralei Patriarhale.

Aici, icoanele și moaștele au fost așezate spre închinare în baldachinul amenajat pe esplanada Catedralei pentru a fi venerate de către cler și credincioși până marți, 29 octombrie 2013.

Programul manifestărilor organizate cu prilejul pelerinajului la sărbătoarea Sf Cuv Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului continuă în următoarele zile, astfel:

Vineri, începând cu ora 9.15, Sfânta Liturghie va fi oficiată în Catedrala Patriarhală, iar sâmbătă, slujba va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Dionisie, Mitropolitul Corintului, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, pe podiumul special amenajat în curtea Catedralei Patriarhale.

Duminică, de la ora 9.30, Patriarhul Daniel va oficia Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de ierarhi ortodocși din țară și străinătate, preoți și diaconi, pe podiumul de lângă Catedrala Patriarhală,

Luni, după Liturghie, în Aula Magna Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei va avea loc ședința solemnă a Sfântului Sinod, având ca teme „2013 – Anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena” și „Anul comemorativ Dumitru Stăniloae în Patriarhia Română”, sub președinția Patriarhului Daniel.

Manifestările prilejuite de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou se vor încheia marți, când Sfânta Liturghie arhierească va fi urmată de un Te Deum, în deschiderea lucrărilor Sfântului Sinod reunit în ședință de lucru la Reședința patriarhală.

Delegația Bisericii Greciei care a adus la București icoana Sfintei Împărătese Elena și icoana istorică a Sfântului Împărat Constantin cel Mare se va întoarce în Grecia marți după-amiază.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Temperaturi atipice în următoarele patru săptămâni. O iarnă cum n-a mai fost de mult
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Al doilea vaccin împotriva variolei maimuței, aprobat de OMS