Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a analizat, în ședința de marți, mai multe ediții ale emisiunii „Revista Presei”, difuzată sub titulatura „pamflet” și realizată de Adrian Bidilici, care este și directorul general al televiziunii Tele 2. În urma difuzării acestor emisiuni, CNA a primit 19 reclamații privind posibile încălcări ale legislației audiovizualului.
CNA a constatat că într-o ediție difuzată în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale, realizatorul Adrian Bidilici a folosit un limbaj injurios la adresa candidatului Klaus Iohannis, pe care l-a numit „Klaus onanis”, precizând că acesta este „un habarnist”, care nu este capabil să fie președintele României.
De asemenea, realizatorul Adrian Bidilici i-a adus acuzații lui Klaus Iohannis în legătură cu anumite adopții ale unor copii în care Iohannis ar fi fost implicat. Bidilici nu a prezentat și probe în susținerea acuzațiilor sale.
De asemenea, într-o altă ediție a aceleiași emisiuni, realizatorul Adrian Bidilici a vorbit despre „elita românească”, care are „o mare hibă”, respectiv „este pupincuristă” atunci când interacționează cu conducătorii.
Membrul CNA Radu Călin Cristea a spus că este inadmisibil ca orice moderator al oricărui radiodifuzor să se exprime într-un asemenea limbaj în care s-a exprimat Adrian Bidilici. „Dacă acest domn are impresia că face figuri de stil… sunt niște jocuri de cuvinte de periferie, de joasă speță”, a spus Cristea. Acesta a propus amendarea televiziunii Tele 2 cu 20.000 de lei, pentru încălcarea legislației audiovizualului din cauza folosirii unui limbaj injurios și a prevederilor legislației referitoare la respectarea demnității umane.
La rândul său, membrul CNA Radu Herjeu, cel care conduce ședința de marți a Consiliului, a spus că Adrian Bidilici este „o copie nereușită” a unui alt realizator de emisiuni de tip pamflet, respectiv Mircea Badea.
Astfel, Radu Herjeu a spus că propune în cazul Tele 2 o amendă de 10.000 de lei. „Dânsul e o copie nereușită și nu mi se pare normal să-l amendăm pe el mai mult decât pe original”, a spus Herjeu, referindu-se la faptul că recent CNA a amendat Antena 1 cu 10.000 de lei, pentru emisiunea „În gura presei”, reluată de la Antena 3, în care Mircea Badea a făcut afirmații injurioase la adresa lui Traian Băsescu.
La rândul său, membrul CNA Monica Gubernat a propus aplicarea unei somații publice în cazul televiziunii Tele 2.
În urma votului membrilor CNA, doar propunerea lui Radu Herjeu, de amendare cu 10.000 de lei, a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aplicată. Sancțiunea a fost aplicată cu șase voturi „pentru” (Florin Gabrea, Lorand Turos, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu și Răsvan Popescu), în timp ce „împotrivă” au votat Monica Gubernat și Radu Călin Cristea.
Amenda a fost aplicată pentru încălcarea articolului 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia „Toți furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor și evenimentelor și să favorizeze libera formare a opiniilor”. Totodată, sancțiunea a fost aplicată și pentru încălcarea articolului 40, alineatul 1 și 3 din Codul audiovizualului, conform căruia „(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzații unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susținute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-și exprima punctul de vedere; dacă acuzațiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situația în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt. (3) Moderatorii, prezentatorii și realizatorii programelor au obligația să nu folosească și să nu permită invitaților să folosească un limbaj injurios sau să instige la violență.
Pe de altă parte, CNA a constatat că televiziunea Tele 2 a primit amenzi de la Consiliu în 2014 și nu a făcut dovada achitării lor, așa cum impune legislația audiovizualului.
Potrivit articolului 57, alineatul 1 din Legea audiovizualului, „Licența audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situații: d) titularul nu depune la Consiliu, în termen de 6 luni de la data aplicării unei amenzi, dovada achitării acesteia”.
În acest caz, CNA urmează să reia discuțiile într-o ședință viitoare.
Pe de altă parte, potrivit unor informații prezentate în ședința de marți, televiziunea Tele 2 nu are decizie de reautorizare din anul 2013.