Prima pagină » Știri » Cum a mințit Ponta, prin omisiune, când a spus că statul român nu mai are nicio datorie către FMI. Ce arată cifrele oficiale și câte miliarde încap în „marja de eroare” a premierului

Cum a mințit Ponta, prin omisiune, când a spus că statul român nu mai are nicio datorie către FMI. Ce arată cifrele oficiale și câte miliarde încap în „marja de eroare” a premierului

Cum a mințit Ponta, prin omisiune, când a spus că statul român nu mai are nicio datorie către FMI. Ce arată cifrele oficiale și câte miliarde încap în
Premierul Victor Ponta a declarat miercuri dimineață că statul nu mai are nicio datorie către FMI și că nici nu va mai avea nevoie de "niciun dolar" printr-un nou acord.

„Anul acesta terminăm și nu mai avem absolut niciun dolar datorie la Fondul Monetar Internațional, am plătit cu greu ceea ce s-a împrumutat și s-a cheltuit bine, prost, mai degrabă prost, în 2010-2011 și Guvernul împreună cu liderii politici vom discuta despre oportunitatea și condițiile încheierii unui nou acord cu instituțile financiare internaționale, România nu are nevoie de niciun dolar și niciun euro împrumut de la FMI sau Comisia Europeană, dar acordul cu instituțiile internaționale, într-o perioadă frământată pentru regiune și pentru Europa, eu personal cred că e un lucru bun, însă decizia va fi luată la nivel politic”, a declarat premierul Victor Ponta. Partea cu „am plătit cu greu ceea ce s-a împrumutat” este falsă.

Adevărul este că, începând de anul viitor până în 2023 statul român mai are de plătit circa 4,9 miliarde de euro în contul acordului semnat în 2009. Sumele reprezintă ratele dar și dobânzile rămase de plătit pentru creditul de circa cinci miliarde de euro de la Comisia Europeană și pentru cel de un miliard de euro de la Banca Mondială. Datele privind serviciul datoriei publice în baza acordului semnat în 2009 sunt publice și pot fi consultate pe site-ul ministerului de Finanțe la secțiunea „Buletin MFP”, respectiv „Pachet finantare externă”.

De fapt, ministerul de Finanțe nici nu ar fi trebuit să primească împrumutul de 2,2 miliarde de euro în 2009. La acel moment Fondul Monetar Internațional și-a încălcat, practic, statutul de funcționare, care îi interzice să finanțeze direct bugetul unui stat. Per total, pentru cele 8,2 miliarde de euro împrumutate de către ministerul de Finanțe, bani care au ajuns în bugetul general consolidat (fiind folosiți în special pentru finanțarea deficitului bugetar), statul (nu BNR, ci ministerul de Finanțe) va plăti în total dobânzi în valoare de aproape 1,5 miliarde de euro, după cum reiese din tabelul de mai jos.

Cât mai are statul, prin ministerul de Finanțe, de plătit pentru împrumutul luat de la FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială în 2009:

 

Citește și