Cum a rămas, de fapt, fără post profesoara care a criticat-o pe Facebook pe Firea. O explicație factuală a cazului care a inflamat și social media, și PSD

Cum a rămas, de fapt, fără post profesoara care a criticat-o pe Facebook pe Firea. O explicație factuală a cazului care a inflamat și social media, și PSD
Publicat: 05/05/2017, 14:13
Actualizat: 05/05/2017, 18:17

Cristina Tunegaru, profesor, joi după amiază: „Nu vor decât să scape de mine, profesorul care vrea să schimbe sistemul de la bază”

Scandalul a pornit joi după amiază, când Cristina Tunegaru, care a avut de-a lungul timpului postări critice la adresa Gabrielei Firea, a anunțat pe Facebook că a fost dată afară fără explicații.

„Nu m-au inspectat, n-a venit nimeni să mă vadă la ore, să se intereseze de progresele elevilor mei, dar mă dau afară ! Fără să întrebe părinții sau elevii, fără să mă anunțe măcar, un funcționar al inspectoratului a alocat din pix orele mele altui profesor. Și m-am trezit scoasă din școală. Da, pot să facă asta în sistemul public în anul 2017.Nu mă interesează locul de muncă în sine; ca profesor cu nota 9.67 la titularizare (a treia pe București anul trecut) pot să găsesc oriunde un loc într-o școală publică sau privată. Dar eu am lucrat alături de elevii mei atât de frumos, am investit emoțional, am luptat și am muncit pentru progrese uimitoare, neașteptate care au surprins școala întreagă. Nu îi pot lăsa să regreseze, să piardă totul. E o responsabilitate pe care vreau să o duc până la capăt. Și totuși, nimic din toate astea nu are vreo relevanță pentru inspectorat. Interesul elevilor e călcat în picioare. Nu vor decât să scape de mine, profesorul care vrea să schimbe sistemul de la bază”, a scris ea pe Facebook.

Liviu Dragnea, șef PSD, joi seară:Cum este posibil așa ceva?

Postarea sa a fost preluată de media și s-a rostogolit cu repeziciune în social media. La câteva ore, primul care a reacționat a fost Liviu Dragnea, președintele PSD, care a distribuit mesajul profesoarei susținând că i-a cerut explicații Ministrului Educației.„Am citit următoarea postare a unei doamne profesoare din București. I-am trimis-o ministrului Educației Naționale, întrebându-l cum este posibil așa ceva? Aștept cu mare interes răspunsul dumnealui”

ISMB, joi seară, după postarea lui Dragnea: „Declarațiile doamnei profesor Cristina Tunegaru nu corespund adevărului, sunt fără bază legală și aduc prejudicii de imagine Doamnei Gabriela Firea”

La scurt timp după postarea lui Dragnea, Inspectoratul Școlar al municipiului București a transmis, printr-un comunicat de presă, că dascălul avea statut de profesor suplinitor la școala la care preda, postul ei urmând să fie ocupat de la 1 septembrie de un profesor titular a solicitat transferul pentru întregirea normei didactice. Mai mult ISMB susșine că, în acest context, declarațiile profesoarei „aduc prejudicii de imagine” primarului General și Inspectoratului.

„Conform Metodologiei – cadru privind mobilitatea cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, pentru anul școlar 2017-2018, aprobată prin OMENCȘ cu nr. 5739/2016, cadrele didactice titulare aflate în restrângere de activitate au prioritate pentru ocuparea posturilor publicate față de cadrele didactice suplinitoare, care solicită continuitatea pe post. (..) Considerăm că declarațiile doamnei profesor Cristina Tunegaru nu corespund adevărului, sunt fără bază legală și aduc prejudicii de imagine Doamnei Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei și Inspectoratului Școlar al Municipiului București”, se precizeză într-un comunicat de presă al ISMB.

Cristina Tunegaru, vineri dimineață: „Dacă afectează imaginea sistemului nu e responsabilitatea mea, ci a celor care au luat deciziile, care sunt legale”

Vineri dimineață, Cristina Tunegaru a revenit pe Facebook, precizând că ea a reclamat felul în care posturile din învățământ sunt ocupate, legea permițând decizii „discreționare”. De altfel, ea subliniază că decizia în ceea ce o privește este acoperită legal și a comentat că acuzația ISMB că ar fi afectat imaginea Gabrielei Firea este „halucinantă” în condițiile în care nu a afirmai „nimic despre niciun primar”

„Tot ce am spus e factual adevărat și verificabil până la virgulă. Dacă afectează imaginea sistemului nu e responsabilitatea mea, ci a celor care au luat deciziile, care sunt legale; tocmai asta denunț, că se poate lua o asemenea decizie discreționară, că mi se poate nega legal dreptul de a concura cu șanse egale pe un post liber, că vechimea și hârtiile bat competența și interesul superior al copiilor. E inacceptabil ca decizia de angajare a unui profesor să nu țină cont de realitatea din școală și de dorința părinților. Sistemul împarte arbitrar resursa umană în insideri și marginali și ia pe baza acestei distincții decizii care pot afecta viitorul unor copii.
Problema e mult mai amplă decât cazul meu individual, în fiecare an acest sistem atavic de angajare prin „repartiție” exact ca în comunism exclude tineri valoroși care pot reprezenta schimbarea pe care ne-o dorim în educația publică. Pentru că posturile dispar înainte de concursurile care ajung un teatru absurd: sute de profesori se bat pe niciun post, concurează pentru palmares. E o discuție pe care trebuie să o avem calm dincolo de imixiuni politice, chiar cu riscul de a ciufuli orgolii și cariere clădite pe mânuirea expertă a regulamentelor”

Ministerul Educației, Pavel Năstase, vineri: „Îmi pare rău pentru doamna profesor, dar nu pot interveni pentru că nu pot schimba eu metodologia”

Pavel Năstase, ministerul Educației, susține că nu poate interveni în cazul profesoarei Cristina Tunegaru, dată afară de la școala la care preda după ce cursurile ei au fost preluate de un dascăl titular, ministrul precizând că nu poate schimba metodologia.

„Doamna respectivă a dat un concurs pentru un post de suplinitor, a avut pentru anul în curs acest post, dar începând cu anul școlar 2017-2018, dânsa nu mai poate ocupa acest post pentru că titulara postului s-a întors. Dânsa are posibilitatea, cu media pe care o are, să ocupe un alt post în altă școală, în funcție de clasamentul făcut la momentul respectiv. Chiar dacă elevii s-au obișnuit cu un profesor la catedră, chiar suplinitor, nu se poate să rămână pentru că astfel s-ar crea un precedent și foarte mulți ar dori o asemenea rămânere pe post. Aceste mobilități ale cadrelor didactice sunt foarte clar reglementate prin metodologie. Ar insemna să încalc metodologia ca să iau o asemenea decizie. În SUA, un profesor nu are voie la o clasă decât un an de zile. Tocmai pentru a crea diversitate și a da posibilitatea ca prin aceasta rotire a cadrelor didactice, profesorii merg la mai multe clase. Mie îmi pare rău pentru doamna profesor, dar nu pot interveni pentru că nu pot schimba eu metodologia”, a declarat pentru MEDIAFAX Pavel Năstase, ministrul Educației.

Reprezentantul părinților intervine în scandalul legat de profesoara care a rămas fără post și susține modificarea metodologiei

Reprezentantul asociațiilor de părinți de la școala nr. 95, Eugen Ilea, a declarat pentru MEDIAFAX că părinții sunt mulțumiți de activitatea profesoarei Cristinei Tunegaru, precizând că este necesară o revizuire a metodologiei.

„Legat de activitatea sa la clasă, părinții sunt mulțumiți, copiii sunt mulțumiți. Fiind un cadru nou în școală, am luat opinia părinților, care nu au avut nimic de acuzat la adresa activității ei. Din păcate, avem o legislație pe care noi părinții împreună cu reprezentanți ai ministerului o să încercăm să o modificăm, de ce nu și metodologia. Toți actorii sistemul de educație ne vom întâlni la masă și vom vedea ce putem face pentru a aduce legislația în domeniul educației către ceea ce trebuie”, a declarat pentru MEDIAFAX, Eugen Ilea, președintele asociației de părinți de la Școala nr. 95.
Eugen Ilea explică faptul că profesoara știa la ce dată i se încheia contractul și că era de așteptat să nu mai poată ocupa acest post fiind un cadru didactic suplinitor.
„Ne convine sau nu ne convine, există o metodologie care presupune că titularii de drept vor ocupa cu prioritate posturile lăsate libere. În condițiile în care contractul de muncă al doamnei profesoare expiră la data de 31 augut 2017, având un post de suplinitor, conform metodologiei de mobilitate a cadrelor, acest post a fost cerut de către un titular. Ceea ce nu contravine legii. În momentul în care a semnat un contract pe o perioadă de un an pe funcția de suplinitor știa foarte bine că există posibilitatea ca la 1 septembrie să nu mai poată ocupa aceast post. Nu a fost dată afară”, a explicat Eugen Ilea.

Profesoara a avut de-a lungul timpului postări în care critica sistemul de învățământ dar și pe primarul Capitalei, Gabriela Firea.

„Mi-e rușine de colegii mei, profesorii de la Școala Gimnazială 164, că au participat cu slugărnicie la circul desfășurat de Gabriela Firea sub pretextul conștientizării pericolelor internetului. Au așteptat-o de la intrare, cuminți, au orchestrat întâmpinarea ei folosind copii mici pe care i-au îmbrăcat în haine populare. Cu flori în mâini, ca-ntr-un show comunistoid grotesc. Îmbrăcați cu tricourile și purtând șepcile primăriei, copiii școlii devin marionete care arată supușenia adulților. Să nu uităm, dragi colegi, că școala nu e troaca unor animale politice”, scria Cristina Tunegaru pe 5 aprilie pe pagina sa de Facebook.

Într-o altă postare, profesoara de limba română s-a ”autodenunțat” pe Facebook, scriind că nu respectă programa școlară și că nu predă elevilor Creangă sau Eminescu, dar citesc cu plăcere împreună Arghezi sau ”Cartea junglei” ori ”Micul prinț”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Alegeri Prezidențiale 2024 | Cifrele de la ora 12:00. Județele care au aruncat în aer...
Câte tipuri de AVC există. Cum s-a produs cel care l-a răpus pe Gabriel Cotabiță!...
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Regele Charles, shimbări în Casa Regală. Prima vizată, Camilla
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Mințile noastre ar procesa limbajul la fel ca Inteligența Artificială