Prima pagină » Știri » Cum a reușit Lukoil să păgubească statul român cu miliarde de lei. Schema pusă la cale de conducerea firmei

Cum a reușit Lukoil să păgubească statul român cu miliarde de lei. Schema pusă la cale de conducerea firmei

Cum a reușit Lukoil să păgubească statul român cu miliarde de lei. Schema pusă la cale de conducerea firmei
Cum a reușit Lukoil să păgubească statul român cu miliarde de lei. Schema pusă la cale de conducerea firmei

Compania Petrotel Lukoil, care operează rafinăria din Ploiești și care face parte din grupul Lukoil, a înregistrat, în ultimii ani, pierderi de sute de milioane de lei, generate de faptul că persoane cu putere de decizie din cadrul companiei au decis să vândă la prețuri sub cel de cost produse petroliere, majoritatea acestora fiind livrate unor firme din cadrul grupului Lukoil sau unor companii de tip offshore, înregistrate în paradisuri fiscale, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești în dosarul Lukoil, trimis în judecată luni și înregistrat pe rolul Tribunalului Prahova.

Astfel, în documentul citat procurorii arată că în activitatea companiei Lukoil în România a existat un „mecanism elaborat practicat de către administratorii S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploiești pentru decapitalizarea propriilor resurse, începând de la momentul importurilor materiei prime – țiței, continuând cu activitatea de procesare purtătoare de prețuri de cost și terminând cu operațiunile de export-livrare intracomunitară, acestea reprezentând un tot unitar în cadrul angrenajului, ele având un raport de interdependență”.

În urma analizării activităților S.C. Petrotel Lukoil S.A. a înregistrat, începând cu anul 2011, pierderi semnificative „motivate de faptul că vânzarea produselor petroliere în cauză s-a efectuat la un preț inferior prețului de cost al acestora”.

Potrivit anchetatorilor, mare parte din pierderile înregistrate de compania petrolieră în România sunt ca urmare a unor contracte comerciale cu alte entități din cadrul grupului Lukoil, dar și cu firme înregistrate în paradisuri fiscale.

„Din totalul pierderii de 409.357,20 mii lei aferente întregii perioade, 342.308,30 mii lei reprezintă pierderea realizată ca urmare a tranzacțiilor derulate cu societățile afiliate (83,62% din total pierdere), diferența de 67.048,90 mii lei fiind aferentă relației comerciale derulate cu societăți din afara grupului”, se arată în rechizitoriul PCA Ploiești.

Procurorii susțin, de asemenea, că a existat o „politică” a companiei de a transfera profitul în afara României.

„Această situație nu face altceva decât să întărească opinia că în fapt politica de afaceri practicată de S.C. Petrotel Lukoil S.A. a fost aceea de a transfera profitul din activitatea de producție către entități din cadrul grupului neînregistrate pe teritoriul României, cu scopul vădit de a nu constitui și datora statului român impozite și taxe sub forma de impozit pe profit”, se precizează în documentul citat.

În rechizitoriu se arată totodată că prin practicarea unor prețuri de vânzare inferioare costurilor de producție determinate, stabilite și urmărite de administratorii S.C. Petrotel Lukoil S.A., societatea comercială s-a decapitalizat, iar pentru a susține fluxurile de fabricație a fost „obligată” să se împrumute, fapt ce s-a și petrecut, astfel că în perioada anilor 2008-2014 S.C. Petrotel Lukoil S.A. a împrumutat de la Lukoil Europe Holding BV – Olanda, acționarul majoritar al societății din România, 1.845.100.883 de dolari și 514.908.316 de euro, sume care în bună parte au fost rambursate, dar care au generat dobânzi în valoare totală de 259.549.903 lei numai în perioada 2010-2013, acestea fiind înregistrate în contabilitatea societății.

Conform anchetatorilor, aceasta este una dintre explicațiile pentru care S.C. Petrotel Lukoil S.A. raportează prin situațiile financiare anuale ale perioadei 2010-2014 pierderi financiare totale de 674.095.408 lei.

Procurorii spun, de asemenea, că în perioada 2011-2014, S.C. Petrotel Lukoil S.A. a beneficiat din partea statului român, prin instituțiile fiscale, de o facilitate fiscală constând în amânarea la plată a TVA datorată pentru operațiunile de import al materiei prime în vamă.

„Numai pentru perioada analizată, valoarea amânării la plată a TVA este de 3.954.555.400 lei. Facilitatea a fost acordată începând cu anul 2008 astfel că valoarea TVA-ului amânat la plată pentru perioada 2008-noiembrie 2014 este de 6.167.477.838 lei”, precizează rechizitoriul.

Acționarul majoritar al S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploiești este S.C. Lukoil Europe Holdings BV Olanda, deținător al unui pachet de acțiuni de 97,1028% reprezentând un număr de 176.840.629 acțiuni. Restul acțiunilor, în număr de 5.276.290, reprezentând 13.190.725 lei, respectiv 2,8972% aparține următorilor acționari: S.I.F. IV Muntenia 1,3720%, Fondul Proprietatea SA cu 1,1818% și alți acționari cu 0,3433%, precizează rechizitoriul.

Luni, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești au trimis în judecată dosarul în care compania Lukoil și reprezentanți ai acesteia sunt suspectați de spălare de bani și folosirea cu rea-credință a creditului societății.

Printre inculpați se numără SC Petrotel Lukoil SA Ploiești, Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, dar și mai mulți cetățeni ruși, români și moldoveni cu funcții de conducere în cadrul rafinăriei din Ploiești.

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, procurorii au dispus trimiterea în judecată a opt inculpați, între care două persoane juridice și șase persoane fizice în dosarul Lukoil. Astfel, conform sursei citate, anchetatorii l-au trimis în judecată pe Andrey Iurevici Bogdanov, cetățean rus, director general și membru în Consiliul de Administrație al S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiești, acesta fiind acuzat de folosire cu rea-credință a capitalului societății și spălare de bani.

De asemenea, în același dosar au fost trimise în judecată două companii din grupul rusesc, respectiv SC Petrotel Lukoil SA Ploiești, pentru spălare de bani, și Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, pentru complicitate la folosirea cu rea-credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani.

Totodată, în același dosar procurorii au dispus trimiterea în judecată a altor cinci persoane, cetățeni români, ruși și moldoveni cu funcții de conducere în cadrul Petrotel Lukoil Ploiești.

Printre inculpați se numără Andrei Rață, cetățean moldovean, membru în Consiliul de Administrație al S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploiești, acuzat de folosirea cu rea-credință a creditului societății și spălare de bani, Dan Dănulescu, director general adjunct în cadrul S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploiești, suspectat de complicitate la folosirea cu rea-credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani, Dorel Duțu, contabil șef în cadrul S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploiești, suspectat de complicitate la folosirea cu rea-credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani, Alexey Voinstev și Olga Kuzina, ambii cetățeni ruși care dețin funcții de director general adjunct în cadrul S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploiești, pentru complicitate la folosirea cu rea-credință a creditului societății, Olga Kuzina fiind, de asemenea, suspectată de complicitate la spălare de bani.

Prejudiciul cauzat prin săvârșirea de către inculpați a infracțiunilor reținute în sarcina lor este in cuantum de 7.597.094.338,10 lei, echivalent a 1.766.766.125,10 euro.

Dosarul va fi judecat la Tribunalul Prahova.

Autor

Citește și