Prima pagină » Știri » Cum a stat UN AN fără secție de cardiologie cel mai mare spital pentru copii din țară. Primul pas spre normalitate făcut la „Marie Curie” din București. VIDEO

Cum a stat UN AN fără secție de cardiologie cel mai mare spital pentru copii din țară. Primul pas spre normalitate făcut la „Marie Curie” din București. VIDEO

Până de curând, copiii bolnavi de inimă nu puteau fi internați la Marie Curie. Spitalul nu avea medici specialiști, iar secția de Cardiologie fusese dezafectată în 2011. Abia un an mai târziu au fost angajați medici, iar din 2013 cel mai mare spital de copii din România are spațiul potrivit pentru micii pacienți care au nevoie de internare: o secție de cardiologie nou-nouță.

Până de curând, copiii bolnavi  de inimă nu puteau fi internați la Marie Curie. Spitalul nu avea medici specialiști, iar secția de Cardiologie fusese dezafectată în 2011.  Abia un an mai târziu au fost angajați medici, iar din 2013 cel mai mare spital de copii din România are spațiul potrivit pentru  micii pacienți care au nevoie de internare:  o secție de cardiologie nou-nouță.  „Aici copilul meu e ajutat să trăiască”, spune Maria Dan, mama unui băiețel de 5 luni diagnosticat cu Tetralogie Fallot.

„E primul pas”, promite Daniel Buzatu, managerul  de la Marie Curie, anunțând că în curând, spitalul va deschide și  clinica de chirurgie cardiovasculară a spitalului, un proiect ambițios inițiat în 2009 de Asociația Inima Copiilor.

VEZI AICI DISCUTIA PE ACEASTĂ TEMĂ DE LA GÂNDUL LIVE

Amenajată pe o suprafață de 750 de mp, cu două săli de operații și cel mai performant angiograf din țară, clinica de cardio-chirurgie, despre care gândul a scris în numeroase rânduri, stă cu ușile închise de mai bine de doi ani. Asta după ce, pentru realizarea ei, s-au investit 3,5 milioane de euro.

Banii au provenit din donații, 1,5 milioane de euro, strânși de Inima copiilor, dar și din contribuția Ministerului Sănătății, care a completat restul, peste 3 milioane și jumătate de euro.  Deși secția e gata de mai bine de doi ani de zile, ea zace închisă, timp în care copiii cu malformații la inimă mor pe capete  pentru că nu toți au bani și noroc ca să ajungă la operații în Italia, în Germania sau la Viena.

S-ar fi putut opera poate mulți pacienți. Pentru asta era nevoie să fie angajați medici și asistente. O schemă aprobată de Minister, dar care n-a devenit  funcțională. Între avize și birocrație, secția a rămas închisă, posturile vacante – nescoase la concurs, iar copiii românilor – duși pe banii statului la operație în străinătate.

Secția de Cardiologie de la Marie Curie are zece paturi // Foto: Inima copiilor

Acum, după demiterea fostului manager de la Marie Curie și după implicarea directă a șefului de la Sănătate, proiectul Cardiologie devine, în sfârșit, realitate. „Prima operație pe cord la copil în clinica de chirugie cardiovasculară a spitalului va fi realizată în curând, iar până la sfârșitul anului aici ar putea fi operați 20 de copii”, a anunțat marți dimineață managerul Marie Curie, Daniel Buzatu.

Anunțul l-a făcut în holul secției de cardiologie, avându-I alături pe cei trei medici care le diagnostichează românilor copii cu malformații cardiace – Alin Nicolescu, Eliza Cinteză și Cristina Filip.

Secția inaugurată marți a fost renovată și împărțită în patru saloane, un cabinet, o sală de tratamente și anexele necesare, dotate cu aparatură și instalații noi.

Este un important pas inainte pentru pornirea programului de Cardiochirurgie pentru care am muncit deja atât de mult”, spune Alex Popa, de la Inima Copiilor.

Foto: Inima copiilor

„Era nevoie de secția asta”, explică șeful secției Cardiologie de la Marie Curie, medicul primar cardiolog Alin Nicolescu. „Este o secție care se adresează unei patologii clare, patologia cardiacă, predominant a malformațiilor cardiace. Este nevoie de această secție în București, nu există deocamdată o secție de cardiologie pediatrică cu internare nou-născuți și sugari care să se adreseze acestei patologii. Există doar la Târgu Mureș și a existat la Cluj. Patologia este în continuă creștere, este un segment de vârf, atât din punct de vedere clinic cât și din punct de vedere chirurgical„, mai spune doctorul Nicolescu.  

Secția are zece paturi, ceea ce înseamnă că, la ritmul actual de internare, poate primi aproximativ 300 de copii anual.

„Dar nu facem doar internări. În primul rând punem un diagnostic clar, e foarte important. Până în luna septembrie avem în jur de 4.000 de consulturi în trei medici, ceea ce înseamnă un volum de muncă foarte mare. Din cei 4.000, cam 20 la sută au probleme”, explică medicul Nicolescu. Nu se plânge de personal, și nici de dotare – „Există dotări la nivel european, avem echipamente noi, care ne ajută foarte mult, deci avem toate premisele create ca să ne descurcăm în activitate așa cum trebuie. Estimativ, cam 200 – 300 de copii necesită intervenție imediată, după aceea sunt copiii care nu necesită imediat diagnostic, intervenție și mai pot fi temporizați, și mai sunt copiii care au fost operați și trebuie reoperați”, a mai spus doctorul.

Potrivit acestuia, în prezent, după diagnosticare, copiii care trebuie operați sunt trimiși către Târgu Mureș, unde medicii sunt suprasolicitați. Dacă un anumit caz nu poate fi rezolvat în Târgu Mureș, se apelează la clinici din străinătate.

Foto: Inima copiilor

„Aici apar alte probleme, legate de transport, dar ne-am străduit ca pentru fiecare copil să avem soluție și pot să spun că nu am avut cazuri pe care le-am abandonat”, a explicat șeful secției Cardiologie.

Operațiile la „Marie Curie” se vor efectua cu misiuni umanitare

„E primul pas. Aici va fi triajul”, afirmă managerul Marie Curie, Daniel Buzatu, care își dorește să deschidă și clinica de Chirurgie cardiovasculară. Se ferește să fixeze momentul, așa că prefer să spună în curând, deși zvonurile privind o primă operație în clinică dau ca sigură data de 23 septembrie.

Spune doar că „deocamdată” intervențiile se vor efectua cu medici din străinătate, prin misiuni umanitare. „În acest moment nu avem medici angajați, medici chirurgi cardiovasculari. Vom avea în cursul anului viitor sau peste doi ani, pentru că se specializează mai greu”, explică Buzatu. Spune că și ai noștri vor pleca la specializare în străinătate. Patru persoane pentru ATI și alte șase pentru blocul operator.

Investiția totală pentru renovarea secției de Cardiologie a fost de 55.000 de euro, bani asigurați de ING Asigurări de viață, Linde Gaz România și „Inima copiilor”

„În cifre, ar fi nevoie cam de 91 de persoane pentru tot ce înseamnă compartiment de cardiologie, ATI, chirurgie cardiovasculară, sală de operații, cateterism, angiografie. Avem mai mult de zece la sută, dar se găsesc foarte greu persoane pregătite în acest sens”, mai spune managerul spitalului.

Cel mai mic pacient de la Cardiologie are 5 luni și 4,3 kg

Are speranțe însă – medici din Marea Britanie și din Italia vor opera în România, iar unii dintre ei sunt chiar români. Până ce termenul „în curând” va deveni realitate, în secția de cardiologie inaugurată marți la Marie Curie se află internați cinci copii, iar cel mai mic dintre ei are doar 5 luni.

FOTO: Mediafax // Bogdan Iordache

Îl cheamă Ștefan și stă în brațele mamei lui, Maria Dan. Femeia, în vârstă de 29 de ani, e internată de două săptămâni în spital și doar de câteva zile în noua secție de la Marie Curie.  „Aici copilul meu este ajutat să trăiască”, spune mama. Puiul ei a fost diagnosticat cu malformație cardiacă gravă și trebuie operat. „Diagnosticul pus de medici se numește Tetralogie Fallot”, spune femeia în timp ce își leagănă bebelușul. Explică că băiatul ei suferă de o malformație congenitală cardiacă, care se manifestă prin învinețierea extremităților corpului plăpând: „Organismul nu se poate oxigena corespunzător”, povestește Maria Dan.

A aflat de boală încă din perioada sarcinii. „Am aflat în luna a șaptea de sarcină. Medicii mi-au spus să renunț să lupt pentru viața propriului meu copil, pentru că afecțiunile cu care a fost diagnosticat erau destul de grave. El s-a născut prematur, la 29 de săptămâni de sarcină”, rememorează Maria.

„Am refuzat să ascult ceea ce mi s-a spus de multe ori prin spitale. Ștefan e un luptător. Știu că va fi un copil normal. Sunt conștientă că nu voi avea un campion sportiv, dar voi avea un copil normal”, spune categoric Maria. Nu vrea să audă altceva și știe că România nu reprezintă o opțiune atunci când vine vorba de salvarea copilului ei, chiar dacă la Târgu Mureș copiii cu malformații pot fi operați.

Declarația unei mame: „Nu am timp să aștept”

„Am fost acolo și ni s-a spus că nu au aparatura necesară și nici personal calificat care să poată interveni în cazul afecțiunii cu care a fost diagnosticat Ștefan. Ni s-a zis . Cazul copilului meu este mult prea grav, ca să mai pot aștepta deschiderea Secției de Chirurgie Cardiacă”, a mai spus femeia.

Așa că va pleca în Germania, pentru a-și salva copilul. Va merge cu Ștefan la Clinica de Cardiologie din Bad Oeynhausen, unde-l va opera doctorul  Eugen Săndică , medicul român stabilit în Germania care a salvat viețile a sute de copii români diagnosticați cu malfornații congenitale cardiace.

„La naștere Ștefan avea 1.100 de grame. La cinci luni are 4.300 de grame. În aceste condiții intervenția chirurgicală nu este una lipsită de riscuri. În mod normal, copii sunt operați atunci când au 6-8 luni, sau atunci când au 8-10 luni dacă s-au înăscut prematur. În plus, și greutatea este extrem de importantă. Pentru ca cel mic să supraviețuiască, acesta trebuie să aibă 5 kilograme. Am emoții, dar știu că totul va fi bine”, explică mama. Pare că știe tot ce o așteaptă.

Operația lui Ștefan costă 30.000 de euro. „Suma va fi decontată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, deoarece cazul lui este special, iar tratamentul de care are nevoie nu poate fi asigurat în țară”.

Pentru că Ștefan este ventilat mecanic, va avea nevoie de transport special. „Transportul costă în jur de 8.000 de euro. E o sumă enormă pentru mine. Am apelat la SMURD pentru a ne ajuta cu transportul, mai ales că ei au dotările necesare în astfel de cazuri”, spune mama privindu-și bebelușul.

Foto: Mediafax Foto // Bogdan Iordache

Împarte salonul cu o altă mămică, Corina Pletoianu. Venită din Vaslui, femeia caută o salvare pentru Simona, fetița ei de doar 11 luni. Împreună, au bătut țara pentru a afla care e diagnosticul copilei. Au ajuns la Timișoara la începutul acestui an după ce beblușul a răcit. Acolo au aflat că de fapt Simona are o afecțiune congenitală cardiacă.

„Am dus-o la spital, la noi, la Vaslui. De acolo am fost trimiși la Timișoara, apoi la Târgul Mureș și în cele din urmă am ajuns la București”, rememorează lunile de groază femeia. La București a primit speranță, iar afecțiunea copilei este ținută sub control. Nu se impune intervenția chirurgicală imediată. „Deocamdată urmează tratament. Și o ținem sub control”, spune cu speranță Corina Pletoianu.

 

 

 

Citește și