Cum acționau polițiștii de la Brigada Rutieră a Capitalei ridicați pentru luare de mită. „Dacă șoferul părea a fi o persoană cu situație bună, suma solicitată era mai mare”

Cum acționau polițiștii de la Brigada Rutieră a Capitalei ridicați pentru luare de mită. Dacă șoferul părea a fi o persoană cu situație bună, suma solicitată era mai mare
Publicat: 20/04/2013, 10:57
Actualizat: 03/02/2019, 21:10

Persoanele care i-au reclamat la Direcția Generală Anticorupție (DGA) pe polițiștii de la Brigada Rutieră a Capitalei s-au plâns de faptul că aceștia le-au imputat abateri fictive, apoi le-au cerut mită pentru a nu le reține permisele de conducere, potrivit unor surse judicare.

Sursele citate au declarat pentru MEDIAFAX că în cazul în care șoferii nu le dădeau mită agenților de circulație, erau sancționați chiar dacă erau opriți pentru fapte inventate.

În timpul perchezițiilor, ofițerii Direcției Generale Anticorupție și procurorii au găsit agende cu înscrisuri care au legătură cu faptele de corupție, precum și sume de bani, au precizat sursele citate.

Nouă agenți de poliție rutieră sunt urmăriți penal pentru luare de mită, fals intelectual sau abuz în serviciu contra intereselor publice, opt dintre aceștia fiind duși la audieri, vineri, în urma unor percheziții la sediul Brigăzii Rutiere a Capitalei și la locuințele acestora.

Parchetul Tribunalului București a precizat, într-un comunicat de presă remis agenției MEDIAFAX, că urmărirea penală față de cei nouă agenți de poliție rutieră a fost începută în cursul acestui an.

„Activitatea infracțională a constat, în principal, în primirea unor sume de bani de către agenții de poliție în cauză pentru a nu sancționa abaterile contravenționale constatate, care implicau suspendarea dreptului de a conduce autovehicule, context în care erau întocmite procese-verbale de contravenție pentru abateri mai puțin grave, dar care nu au fost săvârșite în realitate (inclusiv aplicarea, în fals, față de conducători auto a unor sancțiuni contravenționale pentru abateri săvârșite ca pietoni)”, potrivit Parchetului Capitalei.

Cei nouă agenți de circulație de la Brigada Rutieră a Capitalei sunt suspectați că, cel puțin în ultimul an, ar fi luat de la mai mulți șoferi sume între 200 și 300 de lei pentru a nu-i sancționa, au declarat pentru MEDIAFAX oficiali din DGA.

Agenții vizați de anchetă erau monitorizați încă de la începutul anului, după ce mai multe persoane au sunat la Linia Verde a DGA și au anunțat că polițiști de circulație le-au cerut mită, iar alți șoferi au depus denunțuri scrise. Polițiștii anticorupție au declanșat o anchetă și au trimis în teren inclusiv agenți sub acoperire, care au încălcat în mod intenționat legea privind circulația pe drumurile publice, apoi le-au dat bani polițiștilor vizați, au precizat sursele citate.

Polițiștii vizați de anchetă, care ar fi comis acte de corupție în sectoarele 2 și 3, nu erau constituiți într-un grup organizat, ci acționau în mod separat.

„Valoarea mitei era stabilită la fața locului, în funcție de șofer. Dacă acesta părea a fi o persoană cu situație financiară bună, suma solicitată de agenți era mai mare”, au precizat sursele citate.

Cazul celor nouă agenți de la Brigada Rutieră a Capitaliei nu este singular. De-a lungul timpului, în atenția anchetatorilor au mai fost și agenți de la Poliția Rutieră Iași, Constanța sau Ialomița.

În noiembrie 2009, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași au trimis în judecată 14 agenți de la Poliția Rutieră Iași, pentru luare de mită, abuz în serviciu sau trafic de influență. Subofițerii au fost acuzați că ar fi intervenit pe lângă colegi pentru ca rudele, cunoștințele sau amici lor să nu fie sancționați pentru diferitele abateri în trafic.

Ancheta a vizat inițial 54 de polițiști de la Poliția Rutieră iași, dar 40 au fost scoși de sub urmărire penală. Procurorii Parchetului Curții de Apel Iași au disjuns din dosarul „Rutiera” alte două cauze, una ajungând la Direcția Națională Anticorupție Iași, iar alta la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași.
Din anul 2009, dosarul „Rutiera” se află pe rolul Tribunalului Iași, următorul termen fiind pe 26 aprilie, când vor fi audiați martori.

În dosarul care a ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași s-a dispus neînceperea urmăririi penale în cazul a cinci polițiști, întrucât faptele pentru care erau cercetați nu erau prevăzute de legea penală. Polițiștii erau suspectați că nu ar fi sancționat mai mulți șoferi care ar fi depășit viteza legală în municipiul Iași și pe drumul european 583. Potrivit anchetatorilor, când ar fi fost verificate actele de la Poliția Rutieră, ar fi fost descoperite 200 de fotografii-martor pe aparatele radar pentru care nu ar fi fost găsite procese verbale de amendă.

Procurorii DNA Iași au decis, la sfârșitul anului trecut, scoatere de sub urmărire penală în cazul a patru ofițeri de la Rutieră, dar și a Luanei Maxim, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, a lui Mihai Pintilei, fostul șef al Poliției Rutiere, în prezent adjunctul Inspectoratului de Poliție Județean Iași, deputatului PDL Petru Movilă și a lui Ștefan Hanganu, fost coleg al parlamentarului, director în cadrul Grupului de Firme Conex Iași. Aceștia au fost suspectați că ar fi intervenit pe lângă agenți pentru ca rudele sau cunoștințele lor să nu fie sancționate în trafic.

Tot în 2009, un scandal de corupție a fost și la Poliția Rutieră Constanța, 39 de subofițeri fiind suspectați de abuz în serviciu, fals, luare de mită și trafic de influență. Potrivit anchetatorilor, agenții, care lucrau pe șoselele care leagă Bucureștiul de litoral, ar fi luat diferite sume de bani de la șoferi pentru a nu-i sancționa în trafic.

Dosarul a fost disjuns, iar ulterior o parte dintre agenții de la Rutieră au ajuns în fața judecătorilor. Trei dintre polițiști au fost condamnați, pe 8 martie 2013, de Curtea de Apel Constanța, la pedepse cuprinse între un an și șase luni de închisoare și doi ani cu suspendare. Decizia nu este definitivă.

În februarie 2013, Tribunalul Constanța a condamnat alți trei agenți la câte trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru fals intelectual, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și trafic de influență. Cei trei au făcut apel, iar următorul termen al procesului va fi pe 7 mai, la Curtea de Apel Constanța.

Alți nouă polițiști, de la Poliția Rutieră Ialomița, au fost trimiși în judecată, în septembrie 2012, pentru luare de mită. Potrivit anchetatorilor, în luna aprilie a anului trecut, polițiștii ar fi primit bani de la șoferi pentru a nu le da amenzi pentru abateri în trafic. Șapte dintre au fost condamnați de Tribunalul Ialomița la pedepse cu suspendare, iar pentru doi dintre ei s-a disjuns soluționarea cauzei. Curtea de Apel București a decis, în februarie 2013, să-i condamne pe trei dintre polițiști la un an și cinci luni de închisoare cu suspendare, iar alți patru au primit pedepse de un an și opt luni de închisoare cu suspendare. Decizia nu este definitivă.

Cele mai importante știri online, în fiecare zi pe gandul.info

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
E interzis să faci asta în lift. Lista e lungă. Amenzi pentru românii de la...
Pentru unii români e coșmar. Alții au un mare avantaj
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Aplicația Google Essentials, lansată pentru utilizatorii de Windows