Prima pagină » Știri » Cum afectează vaccinul antigripal boala Alzheimer, potrivit celui mai recent studiu

Cum afectează vaccinul antigripal boala Alzheimer, potrivit celui mai recent studiu

Cum afectează vaccinul antigripal boala Alzheimer, potrivit celui mai recent studiu

O vaccinare antigripală sau împotriva pneumoniei a fost asociată cu o reducere a incidenței și dezvoltării bolii Alzheimer  în viitor, potrivit a două rezumate prezentate separat prezentate la Conferința Internațională a Asociației Alzheimer.

„Aceasta este o constatare încurajatoare care se bazează pe dovezi anterioare că vaccinarea împotriva bolilor infecțiilor comune – cum ar fi gripa – este asociată cu un risc redus de Alzheimer și cu o întârziere în debutul bolii”, a spus neurologul Dr. Richard Isaacson, fondatorul clinica de prevenire Alzheimer la NewYork-Presbyterian și Weill Cornell Medical Center, care nu a fost implicat în studiu.

„Utilizarea regulată a vaccinului antigripal, în special începând de la o vârstă fragedă, poate ajuta la prevenirea infecțiilor virale care ar putea provoca efecte în cascadă asupra sistemului imunitar și căilor inflamatorii. Aceste infecții virale pot declanșa declinul cognitiv aferent Alzheimer”, a spus Isaacson, transmite CNN.

Experții spun însă că sunt necesare mai multe studii pentru a stabili relația dintre obținerea acestor vaccinuri și riscul redus de a dezvolta boala Alzheimer.

Nu există încă un remediu pentru boala Alzheimer (AD), dar cercetările arată că acordarea atenției anumitor factori cheie ai stilului de viață – inclusiv somnul adecvat, alimentația și exercițiile fizice – pot influența riscul individual al unei persoane. Vaccinarea poate intra în această categorie.

Este important de adus la cunostinta pulicului impactul pe care il are vaccinul impotriva gripei sau pneoumoniei asupra Alzheimer, potrivit sefei Asociatiei Alzheimer

Dacă vaccinarea împotriva gripei sau a pneumoniei, doar pe cont propriu, poate reduce riscul de Alzheimer, atunci acestea sunt mesaje importante pentru a ieși la cunoștința publicului, a declarat pentru CNN, Maria Carrillo, șefa Asociației Alzheimer.

„Avem nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege care este această conexiune”, a spus Carrillo, care supraveghează inițiativele de cercetare pentru asociație.

„Este direct, vaccinul împotriva bolii? Sau este protector, ca parte a strategiilor de reducere a riscurilor pe care le avem, cum ar fi scăderea IMC (indicele de masă corporală), urmăriți-vă aportul de zahăr, urmăriți-vă colesterolul tensiune arterială, exerciții fizice, vaccinați-vă ”, a adăugat ea. Este unul dintre acele tipuri de sfaturi de sănătate de care trebuie să ne asigurăm că publicul nostru știe.

Vaccin antigripal și AD

Primul studiu, prezentat de Albert Amran, un student de medicină din anul patru la McGovern Medical School de la Universitatea din Texas Health Science Center din Houston, a examinat un set mare de date de sănătate din America de peste 9.000 de pacienți cu vârsta de peste 60 de ani.

Cercetătorii au descoperit că o vaccinare antigripală a fost asociată cu o reducere de 17% a incidenței Alzheimer. Cei care au fost vaccinați de mai multe ori de-a lungul anilor au înregistrat o reducere suplimentară a incidenței cu 13%.

Protectia  părea a fi cea mai puternică pentru cei care au primit primul vaccin la o vârstă mai mică.

„În comunitatea medicală a existat o preocupare că multe surse de inflamație, precum infecțiile tractului urinar, agravează cursul pacienților cu boala Alzheimer”, a declarat Amran pentru CNN. „Prin urmare, am fost îngrijorați că vaccinările, o formă de inflamație, ar putea agrava și cursul AD”.

În același timp, a spus Amran, medicii recomandă vaccinarea împotriva gripei pentru persoanele cu Alzheimer, deoarece gripa este adesea mortală. Potrivit centrelor americane pentru Controlul și Prevenirea bolilor, gripa a ucis între 12.000 și 61.000 de persoane anual în Statele Unite din 2010.

Una dintre teoriile echipei sale este că efectul vaccinării poate fi legat de menținerea sistemului imunitar „în formă” pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. O altă teorie este că prevenirea gripei în sine poate fi relevantă.

Vaccin contra pneumoniei

Al doilea studiu a examinat asocierile dintre vaccinul pneumococic, cu și fără o lovitură antigripală însoțitoare, și riscul de Alzheimer. Studiul a analizat peste 5.000 de persoane peste 65 de ani care au participat la Studiul de Sănătate Cardiovasculară, o analiză finanțată pe termen lung a guvernului asupra factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare.

Citește și