Bucureștenii ar putea plăti dublu energia termică pentru încălzire și apă caldă din cauza unui contract oneros încheiat de RADET și firma ECOGEN POWER S.R.L., în urmă cu șase luni. Chiar dacă nu e autorizată de A.N.R.E., firma cu sediul în Câmpina, înființată cu doar două zile înainte de semnarea contractului, s-a angajat să furnizeze 121,36 gigacalorii/oră, ceea ce înseamnă aproape toată cantitatea de energie termică furnizată de RADET bucureștenilor pe timpul verii.
„Contractul prevede cumpărarea unei părți din energie de la ECOGEN POWER S.R.L, energie care acoperă necesarul în timpul verii. Dar, în timpul iernii, RADET-ul va fi nevoit să mai cumpere energia și de la ELCEN, firma de stat cu care se află în proces avansat de unificare. Ceea ce înseamnă că, pe timpul iernii, energia va fi mult mai scumpă, pentru că ELCEN va trebui să-și acopere cheltuielile din timpul verii, atunci când nu ne furnizează energie, dar nu închide firma. Atunci ei vor pune cheltuielile astea la pierderi, ceea ce va duce implicit la creșterea cheltuielor”, a explicat pentru gândul Ionel Pieptea, consilier general care a făcut o notă informativă privind contractul dintre RADET și ECOGEN POWER.
Potrivit consilierului, prin contract, RADET-ul este obligat să preia permanent 141,28 MWt – 121,36 Gcal/h de la firma din Câmpina. Ceea ce nu acoperă necesarul de energie termică pe timpul iernii, când RADET-ul trebuie să furnizeze bucureștenilor 1.700 gigacalorii/oră.
Ionel Pieptea arată că Primăria București va fi obligată fie să crească prețul la energia termică, fie să mărească subvenția la căldură.
„Asta pentru că nu e prevăzută adaptarea cantităților de energie la nevoile consumatorilor finali. Și atunci toate aceste pierderi care revin RADET și implicit Primăriei Capitalei și Consiliului General sunt inevitabile și vor conduce la creșterea prețului energiei termice, la pierderea de către RADET a clienților și la distrugerea sistemului centralizat de termoficare”, mai arată consilierul general.
Fără licență pentru furnizarea energiei termice
În nota informativă către consilieri, Ionel Pieptea arată că firma ECOGEN POWER S.R.L. nu are licență pentru furnizarea energiei termice de la ANRE. „Contractul prevede că își poate obține licența în termen de cinci ani de la incheiere și de atunci poate începe furnizarea agentului termic. Până la acordul dintre RADET și ECOGEN mai multe societăți comerciale și-au exprimat intenția de a furniza energie termică în condiții similare, oferte neacceptate de RADET”, a mai spus Ionel Pieptea.
Contractul dintre RADET și ECOGEN POWER S.R.L. a fost semnat în 28 iunie 2012 de fostul director general al regiei, Mihai Becheanu, revocat din funcție în septembrie, și de directorul economic Dan Mavrodin, cu avizul directorului juridic Eugen Anghel Person. „Acest contract trebuia să aibă avizul prealabil al consilierilor generali, că așa scrie în lege. În plus, firma respectivă a fost înființată cu doar două zile înainte de semnarea documentului. Și până acum nu a făcut dovada că dispune de capacitatea de a produce energia termică necesară”, a mai arătat consilierul.
Jigniri între consilieri
Contractul pentru furnizarea energiei termice a stârnit un val de acuzații între consilierii generali ai USL și cei ai PP-DD și PDL. În ședința de consiliu de marți, consilierii USL i-au acuzat pe cei de la PDL că ei ar fi în spatele firmei, pentru că aceasta a fost reprezentată de casa de avocatură Stoica și Asociații, deținută de fostul ministru al Justiției, Valeriu Stoica. Ședința de consiliu a fost întreruptă timp de câteva minute pentru că membrii Consiliului general au început să se înjure și să-și împartă invective.
Primarul general, Sorin Oprescu, a declarat că a cerut primului-ministru să trimită corpul de control la RADET pentru a controla modul în care a fost încheiat contractul. Edilul a spus că avocații de la primărie vor încerca să rezilieze contractul pe cale amiabilă. În caz contrar, Primăria București se va judeca cu firma ECOGEN POWER.