Cum am scăpat din INFERNUL de la COLECTIV. „Călcam unii peste alții. Oamenii au murit ASFIXIAȚI. Pompierii au venit târziu, după 20 de minute”

Publicat: 31 10. 2015, 23:14
Actualizat: 25 11. 2015, 09:45

This browser does not support the video element.

„Oamenii au murit asfixiați, nu de la arsuri”, a povestit pentru gândul unul dintre cei care au reușit să se salveze din Clubul Colectiv. Cu 30 de minute înainte nu-și închipuia că moartea va pune stăpânire pe locul plin de viață în care 350 de oameni veniseră pentru un concert. Totul s-a întâmplat cu o repeziciune, mulți nerealizând pericolul în care se aflau. „Eram la trei metri de scenă. M-am dus în față să fac o poză. Era ultima piesă și pe laterale aveau niște artificii. Nu vă închipuiți, erau artificii ca la Mega Image. Erau foarte aproape de stâlpul care era îmbrăcat în burete. (…) Eu habar nu aveam ce s-a întâmplat, mi se părut funny si amuzant. Chiar solistul a spus „foc nu aveam în program . Asta e surpriză”. A fost o flacără mare în tavan și m-am intors”, a povestit pentru gândul supraviețuitorul.

Flăcările au cuprins tavanul, însă oamenii nu s-au grăbit să iasă „pentru că mulți nu s-au prins că este grav”, spune tânărul. El a intuit pericolul. S-a îndreptat rapis spre ieșire, dar deja începuse busculada. Ușa era îngustă. „Am reușit să ies călcând pe alti oameni. O strângeam în brațe pe fată si călcam unii pe alții”. Tavanul, de fapt niște bârne din lemn, s-a prăbușit sub violența flăcărilor întețite în momentul când ușa s-a deschis. „Ardea și cădea peste oameni, oamenii ardeau la propriu. Hainele ardeau. Părul le ardea”

5-6 minute i-au luat să iasă și a încercat să se întoarcă după prietenul rămas în urmă. Sunase la 112, nu venise nimeni.Timpul se scurgea, a turnat apă peste haine și a încercat să revină în club. „Nu puteam să intru”. Nici el, nici pompieri, dacă ar fi fost acolo. „Au venit foarte târziu, după aproape 20 de minute”, spune.  Mașinile nu puteau să intre, erau echipați cu extinctoare și nu prea știau ce să facă. De fapt, spune tânărul, când au ajuns focul se stinsese de la sine. Nici nu a durat prea mult, a ars repede ce era de ars, își amintește clipele de coșmar supraviețuitorul, comentând că mulți dintre cei care au murit, cel mai probabi, au murit din cauza fumului.  „Cred au fost axifixiați. Nu au murit de la arsuri”, a spus el.

De altfel,  Augustin Ofițeru de la Institutul Pasteur a explicat pe Facebook că buretele aprins a făcut ca aerul avea o concentrație mare de acid cianhidric. oamenii murind practic „gazați”.

„Dacă în incinta de la clubul Colectiv pereții erau tapetați cu burete, înseamnă că în scurt timp după aprinderea acestuia aerul avea deja o concentrație semnificativă de acid cianhidric (componenta activă a infamului Zyklon). Cei care nu au reușit să iasă în timp util au fost practic gazați și au intrat rapid în stop cardio-respirator. La 15 minute după, când au venit salvările, cei care au rămas înauntru erau demult morți..”, scrie Ofițeru pe Facebook. 

Chitaristul Goodbye to Gravity a murit. Solistul trupei se zbate între viață și moarte

Printre morți, și un prieten al supraviețuitorului. „Foarte multe surse, prieteni, asta mi-au spus, că ar fi murit unul dintre chitariști, Vlad(Țelea -n.r), și ceilalți patru sunt internați, la spital, cu arsuri și sunt destul de grav”, a declarat un reprezentant al Universal, precizând că nu deține informații exacte 100% în acest moment. Și solistul trupei Alex Pascu se află la Spitalul de Urgență Floreasca, unde a fost supus unei intervenții chirurgicale dificile, prognosticul medicilor rămânând rezervat.

„Ei au rămas ultimii pe scenă, nu întelegeau ce se întâmplă”, este una dintre explicațiile martorului cu care gândul a vorbit.

Imediat după producerea tragediei, a fost nevoie de sânge pentru salavarea celor răniți. Centrul de Transfuzie Sanguină din Capitală de pe strada Constantin Caracaș, numărul 28 a fost deschis din timpul nopții. Se mai poate dona sânge, de asemenea, la centrul de la Spitalul Militarși centrul de la Spitalul Universitar.

CONDIȚIILE PENTRU A DONA SÂNGE

Pe site-ul Centrului de Transfuzie Sanguină sunt prezentate condițiile pe care o persoană trebuie să le îndeplinească pentru a dona. Astfel, se recoltează sânge persoanelor sănătoase, cu vârsta cuprinsa între 18 și 60 ani, care au peste 50 de kilograme, puls regulat – 60 -100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg, care să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale.

Nu pot dona sânge femeile însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală sau pesoanele care sunt sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

Totodată, se recomandă posibililor donatori să aibă un act de identitate în original la ei, să fie odihniți și bine hidratați, să nu fumeze o oră și să nu consume alcool, grăsimi, dulciuri concentrate sau medicamente (aspirină, anticoagulante, antidiabetice, etc) și să aibă o stare de igienă personală corespunzătoare.

CENTRE UNDE SE POATE DONA SÂNGE

Persoanele care doresc să doneze sânge o pot face în trei centre. Este vorba despre centrul din strada Constantin Caracaș, numărul 28, centrul de la Spitalul Militar, și centrul de la Spitalul Universitar.

Ministrul Sănătății, a făcut un apel către populație să nu aglomereze centrele de transfuzii, precizând că necesarul de plasmă și sânge pentru victimele incendiului de la Club Colectiv „este asigurat în momentul de față” și că „efortul trebuie conservat” pentru zilele următoare.

„Facem însă un apel pentru a nu crea aglomerație și pentru a conserva eforturile și pe zilele următoare când vom avea nevoie de cantități suplimentare de sânge. Deci să nu ne ducem toți în momentul de față, ci să conservăm efortul pentru zilele următoare. În momentul de față este asigurat necesarul și vreau să vă spun că sunt cele trei centre unde se pot duce cei care vor să doneze sânge: este centrul din strada Constantin Caracaș, numărul 28, care este deschis astăzi, centrul de la Spitalul Militar, la fel, deschis de la 7:00 dimineața și centrul de la Spitalul Universitar, la fel, deschis de la ora 8:00 dimineața„, a declarat ministrul Sănătății Nicolae Bănicioiu, sâmbătă dimineață, la Palatul Victoria.

Ultimul bilanț al incendiului de vineri seară din Club Colectiv arată 27 de persoane decedate și alte 146 de persoane internate la acest moment la spitalele din Capitală, a anunțat, sâmbătă dimineață, secretarul de stat Raed Arafat, precizând că 17 dintre decedați nu au fost identificați.