Cum ar arăta un război nuclear în 2022, de fapt. Ce s-ar întâmpla cu România dacă Vladimir Putin ar apăsa „butonul alb” și ar declanșa Al Treilea Război Mondial

Cum ar arăta un război nuclear în 2022, de fapt. Ce s-ar întâmpla cu România dacă Vladimir Putin ar apăsa butonul alb și ar declanșa Al Treilea Război Mondial
Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 08/03/2022, 16:39
Actualizat: 08/03/2022, 17:03

Pe lângă uciderea instantanee a sute de mii de oameni, o explozie nucleară ar crea unde de lumină vizibile, infraroșii și ultraviolete care s-ar combina pentru a produce o minge de foc mare, foarte fierbinte, capabilă să ardă totul în jur pe o rază considerabilă.

Armele nucleare de astăzi sunt mult mai mici, mai precise și mai puternice decât cele folosite în al Doilea Război Mondial. Asta înseamnă că un război nuclear ar avea efecte devastatoare cu mult dincolo de granițele ucrainene, scrie publicația elvețiană swissinfo.

Președintele rus Vladimir Putin a spus clar: oricine încearcă să obstrucționeze acțiunea militară în Ucraina va trebui să ia în calcul „consecințe niciodată experimentate în istorie”.

Rusia, țara cu cel mai mare arsenal nuclear din lume

Amenințarea unui conflict nuclear pune întreaga lume în alertă și dă ceasul înapoi cu 60 de ani, când Uniunea Sovietică a amenințat că va începe un război nuclear înarmând Cuba cu rachete balistice. Eforturile ulterioare de dezarmare nu au împiedicat Rusia să continue să-și dezvolte tehnologia. Astăzi, țara deține cel mai mare arsenal nuclear din lume, cu aproape 6.000 de focoase, bilanț care corespunde la aproape jumătate din toate armele nucleare existente la nivel global.

De când primele bombe nucleare au fost aruncate asupra Hiroshima și Nagasaki în 1945, tehnologia nucleară a evoluat semnificativ. Este mai complexă: varietatea de arme dezvoltate permite atât atacuri la scară largă, cât și atacuri țintite, cu o rază de acțiune mai mare și o forță distructivă mult mai mare.

Cum a evoluat tehnologia armelor nucleare din 1945?

Bomba aruncată la Hiroshima în 1945 cântărea aproximativ 4.500 kg și a ucis peste 100.000 de japonezi. De-a lungul timpului, s-au făcut progrese semnificative în miniaturizarea tehnologiei: armele nucleare de astăzi sunt mai compacte și cântăresc de obicei doar câteva sute de kilograme, dar au potențialul de a ucide milioane de oameni. Aceste caracteristici fac posibilă efectuarea unui atac atomic folosind o varietate de mijloace, de la rachete balistice la rachete de croazieră, ajungând în fiecare parte a globului.

„Multe dintre aceste arme sunt mult mai mici, mai ușoare și mai ușor de livrat decât înainte. În plus, puterea lor explozivă este mult mai mare”, explică Stephen Herzog, cercetător la Centrul pentru Studii de Securitate din cadrul institutului federal de tehnologie ETH Zurich. Unele dintre armele nucleare pe care Rusia le are la dispoziție astăzi sunt de peste 50 de ori mai puternice decât cele aruncate pe Hiroshima și Nagasaki.

Cum arată arsenalul atomic al Rusiei?

Rusia are un arsenal atomic foarte divers, care îi permite să lanseze atacuri folosind platforme de livrare terestre, maritime și aeriene: aceasta este așa-numita „triada nucleară”, care este, de asemenea, apanajul Statelor Unite și Chinei. Armele terestre sunt rachete balistice sau de croazieră, dintre care unele au o rază de acțiune intercontinentală capabilă să atingă ținte foarte îndepărtate, precum China sau Statele Unite. Altele au distanțe mai scurte și vizează continentul european.

Rachetele lansate pe mare, pe de altă parte, sunt lansate din submarine care sunt greu de localizat, deoarece pot fi ascunse sub apă pe tot globul. Bombele mai grele sunt încă transportate pe calea aerului în bombardiere strategice care zboară pe distanțe lungi. Avantajul triadei este că oferă o descurajare mai mare, precum și o capacitate și flexibilitate strategică superioară. Aceste platforme dispersate fac, de asemenea, un arsenal mai „supraviețuitor” sau mai greu de distrus într-un război.

Cum pot fi folosite diferitele tipuri de arme?

Armele nucleare strategice sunt în general folosite pentru a viza orașele.

„Dar ele pot fi folosite și pentru a viza active militare foarte mari și importante, cum ar fi baze și grupuri de atac naval pe mare”, spune Herzog. Armele tactice sau nestrategice, pe de altă parte, sunt arme cu randament redus concepute pentru a fi folosite pe câmpul de luptă ca „egalizare de forțe”: pentru a înclina un conflict în favoarea cuiva. Rusia deține aproximativ 1.900 de arme nucleare tactice.

Ce scenarii de conflict sunt posibile?

Dacă Rusia decide să lanseze un atac nuclear asupra Ucrainei sau a oricărei alte țări care intervine pentru a sprijini guvernul ucrainean, este mai probabil să folosească arme nucleare tactice de luptă decât focoase strategice mari pe care SUA le-ar putea interpreta ca un atac direct asupra NATO, spune cercetătorul Alexander. Bollfrass al Centrului pentru Studii de Securitate de la ETH Zurich.

Un atac la scară largă ar risca de fapt să activeze forțele de descurajare ale aliaților NATO, spune Bollfrass. Folosirea armelor nucleare tactice, adaugă el, ar permite armatei ruse să distrugă puncte strategice militar din Ucraina, cum ar fi aerodromurile, sau să trimită un mesaj politic puternic guvernului ucrainean prin montarea focoaselor direct pe rachetele pe care le desfășoară deja în conflict.

Pe lângă atacurile premeditate, trebuie luat în considerare riscul accidentelor, care crește în timpul transportului focoaselor nucleare sau cu luptele în apropierea centralelor nucleare, așa cum se întâmplă deja în apropiere de Zaporizhzhia, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa. Armata rusă a fost acuzată recent că a deteriorat fabrica prin bombardarea unor clădiri înainte de a prelua controlul asupra acesteia. Acest act reprezintă o amenințare serioasă la adresa securității întregii Europe.

Tensiunile nucleare și armele aflate în alertă maximă cresc, de asemenea, riscul de percepție greșită și escaladarea conflictului.

Ce daune ar putea provoca armele nucleare de astăzi?

Dacă Rusia și-ar desfășura întregul arsenal atomic, o parte a planetei ar deveni nelocuabilă, iar lumea așa cum o știm noi nu ar mai exista, spune Herzog.

Dar chiar și desfășurarea unei mici părți din acest arsenal ar avea consecințe devastatoare pe termen lung.

„Suprapresiunea atmosferică cauzată de unda de șoc a exploziei nucleare ar putea distruge clădiri întregi la zeci de kilometri distanță, în afară de cele din beton armat întărit”, explică el.

Sute de mii de oameni ar putea fi uciși sau răniți instantaneu de moloz sau clădiri care se prăbușesc. În plus, explozia ar crea unde de lumină vizibilă, infraroșie și ultravioletă care s-ar combina pentru a produce un fel de minge de foc mare, foarte fierbinte, capabilă să ardă totul și să creeze arsuri de gradul trei pe o rază și mai mare decât daunele provocate de explozie.

Populațiile contaminate ar trebui să facă față căderilor radioactive ulterioare, care pot provoca tumori și malformații congenitale.

Ce riscuri există pentru restul lumii?

Tehnologia armelor atomice de astăzi face posibilă distrugerea unor metropole întregi chiar și pe distanțe mari. „Fiecare oraș important din SUA este potențial la o jumătate de oră de la distrugere, iar fiecare oraș important NATO din Europa este la aproximativ 20 de minute de la a fi distrus de una dintre aceste rachete balistice”, spune Herzog.

Elveția și Austria sunt mai puțin expuse riscului din cauza neutralității lor, dar efectele radiațiilor ar putea fi enorme pe întreaga Europă continentală, inclusiv în Elveția, și ar fi similare cu cele cauzate de prăbușirea unei centrale nucleare, „chiar dacă armele nucleare de pe câmpul de luptă. au fost folosite”, spune el.

Cât de probabil este un atac nuclear?

Până în prezent, probabilitatea ca Rusia să folosească arme nucleare este încă mică, dar riscul nu este zero. În schimb, este mai probabil ca Putin să decidă să folosească arme chimice înaintea celor nucleare. Aceste arme, pe lângă că sunt considerate mai puțin tabu de către președintele rus, facilitează negarea dovezilor, pentru că „în cazul unui atac este mai ușor să dai vina pe forțele ucrainene, în timp ce un atac nuclear nu lasă nicio îndoială cu privire la cine este responsabil. ”, spune Herzog.

Cu toate acestea, nu trebuie uitat că războiul în curs nu este doar între Rusia și Ucraina, ci între Rusia și Ucraina cu provizii și informații occidentale. O escaladare nu poate fi exclusă. De aceea amenințarea nucleară este atât de înfricoșătoare.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar