Prima pagină » Știri » Cum ar fi putut fi salvată Stela Popescu? Explicațiile unui medic de urgență despre afecțiunea care a ucis-o pe marea actriță

Cum ar fi putut fi salvată Stela Popescu? Explicațiile unui medic de urgență despre afecțiunea care a ucis-o pe marea actriță

Cum ar fi putut fi salvată Stela Popescu? Explicațiile unui medic de urgență despre afecțiunea care a ucis-o pe marea actriță
Detalii în articol

Ultima apariție publică a Stelei Popescu a avut loc, marți, la Gala Femeilor de succes, unde artista a primit un premiu. Atunci, actrița a atras atenția printr-un discurs incoerent și probleme în a își controla mâinile, scăpând distincția acordată. Potrivit medicilor, aceste simptome ar trebui să ne îngrijoreze pentru că ar putea prevesti un atac vascular cerebral, mai ales în privința persoanelor în vârstă.

„Când o persoană are tulburări de vorbire, tulburări motorii, trebuie să ne gândim la această suspiciune diagnosticată, din păcate. Accidentul vascular cerebral are simptome, semne pe care dacă știi să le recunoști, le recunoști și poți interveni. Problema este legată de faptul că oamenii nu sunt educați în noțiuni de prim ajutor. Dacă în școli ar fi predată educația pentru sănătate, poate toți am ști să recunoaștem un AVC. Poate același lucru s-ar fi putut întâmpla și în cazul doamnei Stela Popescu. Atunci când o persoană cum era dumneanei, vioaie, activă, plină de viață, are brusc niște probleme vizibile, niște tulburări, este clar că trebuie să îți pui niște semne de întrebare”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Tudor Ciuhodaru.

Medicul a explicat că pentru astfel de situații există un fel de cod medical pentru identificarea simptomelor unui atac cerebral, care se numește F.A.S.T., fiind vorba despre un acronim, care atrage atenția asupra unor informații importante: „F” vine de la „face” (în română: față) și face referire la schimbările faciale pe care perosana respectivă le poate suferi înaintea unul AVC. „A” se referă la „arms” (în română: mâini) și atrage atenția asupra tulburărilor motorii cu care se contrunfă persoana în pericol de atac cerebral. De asemenea, „S” înseamnă, în acest limbaj medical, „speech” (în română: tulburări de vorbire), iar „T” este „time” (în română: timpul de reacție).

Specialiștii spun că timpul de reacție este extrem de important în aceste cazuri deoarece un AVC se poate instala în câteva ore sau zile, dar poate surveni și brusc. Astfel, dacă persoana afectată ajunge la spital în mai puțin de o oră de la atacul cerebral, șansele de recuperare cresc semnificativ.

„Ca și în cazul infarctului, imediat ce persoana ajunge la spital cu AVC, i se face o tromboliză, în funcție de obstrucția vasculară, astfel vorbim despre o oră de aur. În mai puțin de 60 de minute de la instalarea atacului, dacă se ajunge la spital și se respectă procedura, cea persoană are șanse enorm de mari să se recupereze. Bineînțeles, va urma un tratament, dar mai sunt și cazurile în care este necesară intervenția chirurgicală”, a adăugat Tudor Ciuhodaru.

Potrivit accidentul vascular cerebral este a doua cauză de deces în România. Practiv, AVC-ul este o leziune a creierului cauzată de astuparea sau ruperea unui vas de sânge.

Institutul Național de Medicină legală „Mina Minovici” a aunțat că decesul artistei a survenit în urma unui accident vascular cerebral hemoragic sever, care s-ar fi produs cu cel puțin 24 de ore înainte de a fi găsită inconștientă.

Actrița Stela Popescu a murit la vârsta de 81 de ani. Ea a decedat la locuința sa din Capitală, fiind găsită joi căzută în casă de o rudă. „Cred că era acolo de ieri. Fiica ei a găsit-o, Doina”, a declarat Alexandru Arșinel care a venit la domiciliul actriței imediat după aflarea veștii. Potrivit actorului, Stela Popescu ar fi suferit o hemoragie internă. Poliția a deschis un dosar de moarte suspectă, specific în astfel de situații.

Corpul neînsuflețit al Stelei Popescu este depus în foyerul Sălii Savoy a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, urmând ca sâmbătă să fie dusă la Capela Mănăstirii Cernica, iar duminică, 26 noiembrie, la Cimitirul Cernica va fi înmormântată, alături de soțul său, textierul Mihai Puiu Maximilian.

Autor

Citește și