Cum ar putea fi plimbat DOSARUL TRANSFERURILOR pe ruta Curtea de Apel-Înalta Curte, prin „metoda Voiculescu”

Cum ar putea fi plimbat DOSARUL TRANSFERURILOR  pe ruta Curtea de Apel-Înalta Curte, prin metoda Voiculescu
Publicat: 20/05/2013, 18:12
Actualizat: 29/04/2015, 23:26

Un tertip procedural ar putea plimba Dosarul Transferurilor pe ruta Curtea de Apel-Înalta Curte astfel încât cei opt grei din fotbal să câștige timp înaintea unei condamnări definitive. Și asta pentru că magistrații Curții Supreme au decis să trimită spre rejudecare Dosarul Transferurilor la Curtea de Apel, însă nu au clarificat situația lui Gigi Nețoiu care este parlamentar. Potrivit legislației dosarele cu parlamentari sunt judecate de către Curtea Supremă. Astfel că după ce dosarul va ajunge la Curtea de Apel București instanța va dispune trimiterea cauzei la Curtea Supremă. Nețoiu va putea folosi „modelul Voiculescu” și va putea să demisioneze astfel că dosar ar urma să fie din nou declinat către Curtea de Apel. Toți inculpații din dosarul Transferurilor vor putea beneficia de acest tertip procedural. Dan Voiculescu a câștigat peste un an de zile, folosind această metodă.

Precedent

Un complet din trei judecători ai Curții Supreme au decis să caseze sentința prin care cei opt grei ai fotbalului românesc erau condamnați, în total, la 40 de ani de închisoare. Instanța a mai dispus rejudecarea dosarului la Curtea de Apel. Instanța nu a lămurit ce se va întâmpla cu dosarul având în vedere că Gigi Nețoiu este deputat PPDD.

Potrivit legislației dosarele în care inculpații sunt parlamentari sunt judecate de către Curtea Supremă. Potrivit unor experti consultați de gândul, după ce dosarul va ajunge la Curtea de Apel București instanța va consta că Gigi Nețoiu este parlamentar și va transmite dosarul la Curtea Supremă.

Deputatul PPDD va putea utiliza metoda Voiculescu prin care să plimbe dosarul de la Curtea Supemă la Curtea de Apel și înapoi. După ce sosarul ajunge din nou la Curtea Supremă, Nețoiu își poate da demisia din Parlament. Din nou instanța va fi nevoită să trimită dosarul la Curtea de Apel. În cazul lui Voiculescu procesul a fost tergiversat cu această metodată peste un an de zile. O altă soluție posibilă este și disjungerea dosarului strict pentru Gigi Nețoiu însă nu este o soluție juridică utilizată prea des de către instanțe.

Instanța are posibilitatea să disjungă dosarul numai pentru Gigi Nețoiu însă în cazuri similare, precum dosarele Voiculescu, Păsat sau Ghiță instanțele nu au disjuns judecarea pentru cei care au dobândit sau au pierdut calitatea de parlamentar.

Un judecător a făcut opinie separată

Curtea de Apel București a decis anul trecut următoarele pedepse: Borcea – 7 ani de închisoare, Copos – 5 ani, MM Stoica – 4 ani, Giovanni Becali – 8 ani, Victor Becali – 7 ani, Gică Popescu – 3 ani cu suspendare, Nețoiu – 3 ani cu suspendare, Pădureanu – 3 ani cu suspendare.

Aceste pedepse au fost anulate de decizia Curții Supreme. Completul care a judecat dosarul a fost format din judecătoarele: Lavinia Lefterache, Corina Jîjîie și Lucia Rog. Judecătoarea Lavinia Lefterache a făcut opinie separată în sensul că a admis recursul DNA dar și recursul inculpaților. Judecătoarea a fost de părere că Jean Pădureanu și Gică Popescu sunt nevinovați.

Când se prescriu faptele în Dosarul Transferurilor

Toți cei opt inculpați din dosarul Transferurilor sunt acuzați de înșelăciune cu consecinte deosebit de grave. Pentru această înfracțiune legea prevede o pedeapsă cuprinsă între 10 și 20 de ani. Pentru aceste pedepse Codul Penal spune că termenul de prescripție este de 15 ani. De menționat însă că pentru unele dintre faptele reținute în rechizitoriu prescripția ar putea interveni în anul 2014.

George Copos acuzat de înselăciune cu consecințe grave – pedeapsa maximă este de 20 de ani. Pentru acestă infracțiune termenul de prescripție este de 15 ani. Ultimele fapte au fost comise în 2003. Astfel că termenul de prescripție se împlinește în anul 2018

MM Stoica acuzat și el de înșelăciune cu consecințe grave, faptă săvârșită în anul 2001. Astfel, în cazul său termenul de prescripție se împlinește în 2016.

Cristi Bocea și el acuzat de înșelăciune cu consecințe grave, ultimele fapte fiind reținute pentru anul 2005. Termenul de prescripție se împlinește în cazul său în anul 2020.

Pentru infracțiunile lui Ioan Becali termenul de prescripție este același ca și în cazul lui Borcea adică 2020. La fel și în cazul fratelui său Victor Becali, acesta are termen de prescripție pentru anul 2020.

Jean Pădureanu și el este acuzat de înșelăciune cu consecințe grave. Termenul de prescripție pentru Jean Pădureanu este 2018 pentru că faptele au fost comise de fostul conducător al Gloriei Bistrița în anul 2003.

Același termen de prescripție îl prevede legea și pentru Gică Popescu, adică anul 2018. Potrivit procurorilor Gigi Nețoiu a comis faptele în anul 2004 astfel că în cazul său termenul de prescripție este 2019.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor