Prima pagină » Știri » Cum ar putea fi trași la răspundere membrii CNA care nu respectă atribuțiile de serviciu sau sunt urmăriți penal, potrivit unui nou proiect

Cum ar putea fi trași la răspundere membrii CNA care nu respectă atribuțiile de serviciu sau sunt urmăriți penal, potrivit unui nou proiect

Cum ar putea fi trași la răspundere membrii CNA care nu respectă atribuțiile de serviciu sau sunt urmăriți penal, potrivit unui nou proiect
Mai mulți deputați ai grupului parlamentar popular-democrat propun, printr-un proiect de lege, ca membrii CNA să poată fi demiși pentru nerespectarea sau încălcarea atribuțiilor de serviciu și să fie suspendați de drept din funcție în cazul începerii urmăririi penale sau a trimiterii în judecată.

Proiectul de lege, care modifică Legea audiovizualului, este inițiat de deputații Liliana Mincă, Daniel Fenechiu, Ștefan Dalcă, Ștefan Burlacu și Marinel Cristinel și se află în consultare publică la Camera Deputaților.

Potrivit proiectului, membrii Consiliului Național al Audiovizualului vor putea fi demiși la propunerea comisiilor de specialitate ale Parlamentului și în cazul nerespectării sau încălcării repetate a atribuțiilor de serviciu. În prezent, membrii Consiliului pot fi demiși doar dacă sunt în incapacitate de a-și exercita atribuțiile mai mult de șase luni și dacă sunt condamnați penal printr-o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă.

Inițiatorii mai propun, în proiect, ca, în cazul începerii urmăririi penale sau a trimiterii în judecată, membrii CNA să fie suspendați de drept, fie până la terminarea urmăririi penale – în situația în care se finalizează cu netrimiterea în judecată, fie până la pronunțarea unei hotărârii definitive – în situația trimiterii în judecată.

Inițiatorii motivează necesitatea proiectului prin faptul că, în ultima perioadă, CNA a fost subiect de dispută politică și publică, situația internă poate fi caracterizată prin disfuncționalitate, iar în prezent legea nu prevede situația unui membru CNA urmărit penal sau trimis în judecată, ceea ce poate duce la „planarea unor dubii asupra acestuia în privința eticii care îi permite să mai voteze în cadrul Consiliului”.

„De asemenea, nici ipoteza în care încalcă, în mod repetat, atribuțiile prevăzute de lege nu este sancționată, deși, cu siguranță, activitatea este perturbată în acestă situație”, mai susțin inițiatorii.

Citește și