Cum ar reacționa germanii și francezii dacă un aliat din NATO precum România ar fi atacat
Potrivit cercetării de piață, mulți cetățenii ai statelor europene n-au auzit de articolul 5 din statutul NATO, care prevede că orice atac asupra unui stat membru echivalează cu un atac asupra tuturor. Practic, toate țările membre NATO ar trebui să intervină în sprijinul statului aliat care a fost atacat.
Studiul publicat de YouGov arată faptul că majoritatea cetățenilor din statele membre NATO ar fi dispuși ca țara lor să intervină pentru a-și apăra absolut toți aliații. Totuși, există și câteva excepții: mulți cetățeni din Occident se arată reticenți în privința apărării țărilor din Est precum România și Turcia, membre NATO cu drepturi depline, dar și pentru Ucraina, stat care corește aderarea la Alianță.
Cetățenii din Germania și Franța ar fi cei mai rezervați dacă ar fi vorba de o intervenție în favoarea României. Conform datelor YouGov, doar 30% dintre respondenții din Germania au declarat că ar fi de acord ca țara lor să intre în luptă pentru România. În schimb, 39% ar fi împotrivă, iar restul s-au abținut să-și spună o părere. În ce privește un eventual sprijin acordat Turciei, germanii ar fi și mai rezervați. Mai mult de jumătate (60%) ar fi împotrivă și doar 14% ar fi de acord ca Germania să ajute Turcia.
Și mulți francezi sunt nehotărâți la acest capitol, potrivit sondajului și anume 33% dintre ei ar fi de acord ca țara lor să apere România, în timp ce 35% s-ar opune.
Astfel, cei mai mulți germani și francezi nu ar fi de acord ca armatele țărilor lor să intervină pentru România, Ucraina și Turcia. De asemenea, datele sondajului mai arată că, și în cazul în care Statele Unite ale Americii ar fi atacate, cei mai mulți germani s-ar opune ca țara lor să-și ajute aliatul de peste Ocean.
Foto: YouGov