„Mana dreapta, dupa 12 ore de operatii la 30 de grade…”, este comentariul care însoțește fotografia.
El explică, într-un comentariu că „Problema e clima inexistenta: în sală sunt 30 de grade pe monitor, sub scialitică sunt 33, Iar sub halat Dumnezeu stie cât”.
Medicul Horia Feier, chirurg la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că fotografia mâinii sale drepte a fost realizată după o zi în care a operat de la ora 10 dimineața la ora 10 seara, la temperaturi care depășesc 30 de grade. Clima din blocul operator este de aceeași vârstă cu Institutul și s-a defectat.
„Noi avem o climă din 1996, de când s-a înființat Institutul, o climă care a fost foarte bună, dovadă că a și rezistat aproape 20 de ani. Încă de vara trecută, ea începea să nu mai aibă capacitatea de a răci. Vara aceasta, fiind o vară lungă, s-a defectat de tot. În sală este cald, mai ales după-amiaza când se încing pereții, sunt 29 de grade în aer și sub lampa scialitică sunt 32-33 de grade. Noi avem două rânduri de halate, mască, bască, două rânduri de mănuși și sub halate cine știe câte grade sunt. Mâna mea arată ca murată după atâtea ore în sala de operații, timp în care am rezolvat trei cazuri”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, doctorul Feier.
Potrivit acestuia, problema este cunoscută de conducerea Institutului de Boli Cardiovasculare, iar o firmă care realizează reparațiile a emis un deviz de lucrări.
„Firma care a instalat clima a venit și a făcut un deviz de materiale necesare și de cheltuieli. Am înțeles că ar fi în jur de 26.000 de euro devizul de reparații. Domnul manager a spus că a înaintat devizul Ministerului Sănătății și de atunci nu mai știm nimic”, a mai spus chirurgul.
Întrebat care este temperatura optimă la care se pot realiza intervenții chirurgicale, medicul Horia Feier a spus că „în mod normal, operațiile se fac la 18 grade, până la maxim 23 de grade”.
Imaginea postată de chirurgul din Timișoara a fost distribuită de aproape 700 de internauți în circa 24 de ore.