Prima pagină » Știri » Cum arată „mâncarea viitorului”. Au apărut tabletele în care sunt comprimate diferite feluri de mâncare

Cum arată „mâncarea viitorului”. Au apărut tabletele în care sunt comprimate diferite feluri de mâncare

Cum arată „mâncarea viitorului”. Au apărut tabletele în care sunt comprimate diferite feluri de mâncare

Au fost lansate și în România produse care pot să înlocuiască alimentele în situații de urgență, precum inundațiile, cutremurele sau conflictele armate.

Este vorba despre tablete sau batoane în care sunt comprimate diferite feluri de mâncare. Au mulți nutrienți și țin de foame câteva ore, arată ProTv într-un reportaj.

Acestea pot conține carne de pui, porc sau vită, asezonată cu legume și condimente. Se mestecă și au un gust asemănător unor feluri de mâncare. Cei care doresc le pot dilua în apă.

″Această hrană este extem de accesibilă și eficientă și poate ajunge la locul cu probleme, fiind aruncată din elicopter. Au termen de valabilitate de la cinci la zece ani, dar dacă sunt deschise atunci este bine să fie consumate în aceeași zi”, spune Mădălina Ilie, fondator Start Up.

Un meniu complet conține un fel principal, două deserturi și două cafele. Toate aceste ingrediente sunt comprimate în zece tablete, care ar trebui să țină de foame timp de patru ore.

Un meniu nu are mai mult de 80 de calorii

Un meniu nu are mai mult de 80 de calorii, însă, prin modul de preparare, substanțele au o concentrație mai mare. Ingredientele gătite sunt mărunțite și transformate apoi în pulberi.

“Partea cea mai importantă a întregului proces este că timpul de gătire este foarte scurt, două, trei secunde, pentru că încercăm să păstrăm partea nutritivă a fiecărui ingredient la un nivel cât mai ridicat. Sunt extrem de sățioase. Din fiecare ingredient rămâne esența și dacă nu avem un nivel ridicat de foame pot să zic că la o masă cu trei tablete ne săturăm”, mai spune Mădălina Ilie.

Și cercetătorii de la Universitatea de Științe Agronomice din București folosesc metoda numită liofilizare. Practic, îngheață fructele și legumele, apoi le deshidratează, fără ca acestea să își piardă nutrienții. Ulterior, le transformă într-un praf care poate fi folosit în industria alimentară.

Liliana Bădulescu, profesor universitar: “Fructele și legumle, înainte să fie puse la aparat, sunt congelate la minus 70-80 de grade și apoi sunt băgate în aparat. În timpul liofilizării, datorită faptului că se elimină apa, toți compușii din interior se pot concentra de cinci, șase ori.”

Este important de subliniat că în cazul în care fructele și legumele au aditivi și aceștia se înmulțesc în timpul procesului.

Ciprian Stancu, fondator plaformă produse bio: “Aici putem să exemplificăm o utilizare a fructelor liofilizate într-un produs sănătos. În cazul de față avem zmeură și așa arată un produs la care s-a folosit orez, ciocolată neagră și fructe liofilizate.”

La fel de practice sunt batoanele nutritive, doar că nu pot înlocui toate mesele în mod constant.

Radu Cristian ... vezi toate articolele

Citește și