Cum arată NOILE FACTURI LA ÎNTREȚINERE. Cât plătesc cei din blocurile care au fost reabilitate termic
În câteva săptămâni, cei care locuiesc la bloc și sunt racordați la sistemul central de încălzire vor primi factura, iar sumele plătite la întreținere vor crește simțitor. Aceia care au norocul de a sta într-un bloc reabilitat vor plăti cu aproximativ o treime mai puțin decât cei care stau într-un bloc neanvelopat, potrivit unei analize gândul.
Bloc reabilitat, fără repartitoare
Familia Drăghici locuiește în sectorul 2 al Capitalei, pe strada Zambila Ioniță, într-unul dintre primele blocuri reabilitate din această zonă a Bucureștiului. După cutremurul din 1977, blocul a fost ușor avariat, iar iarna frigul intra printre crăpături. „Odată cu reabilitarea, în 2010, situația s-a schimbat, temperatura din casă a crescut cu 5-10 grade”, spune domnul Gheorghe Drăghici, în vârstă de 70 de ani, care pare că vrea să sfideze vremea purtând doar un tricou în casă.
Anveloparea blocului nu a adus numai temperaturi mai mari în casă, dar și facturi mai mici la întreținere, chiar dacă în 2011 prețul gigacaloriei a crescut de la 100 la 137 de lei fără TVA.
Mediafax foto// Răzvan Lupica// Blocul 79 din Pantelimon a fost anvelopat în 2010
„Noi avem patru camere și stăm două persoane. Nu ne-am pus repartitoare pentru că am aflat de la alții că plătesc mai mult la căldură. Așa că plătim căldura pe suprafață. La patru camere se vede cel mai bine cum a scăzut plata la căldură. În octombrie 2009, când n-a fost dat drumul tot timpul la căldură, am plătit 92 de lei. După anvelopare, în octombrie 2011 am plătit 38 de lei la căldură, cu toate că s-a scumpit gigacaloria”, spune domnul Drăghici. Diferența dintre perioada în care blocul era nereabilitat și perioada în care a fost reabilitate este mai relevantă însă în lunile noiembrie și decembrie. Astfel, dacă în noiembrie 2009, familia Drăghici a plătit 152,39 de lei la căldură, în noiembrie 2011 a plătit 145,7 lei, în condițiile în care gigacaloria s-a scumpit cu 37 de lei fără TVA. În decembrie 2009, familia Drăghici a plătit pentru căldură 232,81 lei, în timp ce în aceeași perioadă din 2011 a plătit 178,64 de lei.
„Prin anvelopare au fost astupate toate fisurile, pereții au fost izolați la exterior. E mult mai bine. Blocul e anvelopat complet, și subsolul a fost refăcut, am schimbat inclusiv țevile. Păi dacă în ianuarie, când au fost minus 17 grade afară, și oamenii dormeau dezveliți!”, spune domnul Drăghici, care este și administratorul blocului de 13 ani. În munca sa este ajutat de soția sa, doamna Maria, fost contabil la Uzinele Faur, unde au lucrat împreuna peste 30 de ani.
Mediafax Foto//Răzvan Lupica// Familia Drăghici are grijă de toate documentele blocului 79
„Poate și din meseria mea sunt așa meticulos”, ne spune domnul Drăghici, fost inginer, în timp ce arată un tabel din care reiese cum au evoluat consumul și costurile cu căldura pe mai mulți ani.
Mediafax foto// Răzvan Lupica// Gheorghe Drăghici a făcut calculul consumului de căldură înainte și după anvelopare
Astfel, potrivit acestui tabel, toate cele 88 de apartamente ale blocului consumau în decembrie 2009 140 de gigacalorii, ceea ce însemna 16.740,92 de lei. După reabilitare, în decembrie 2010, consumul a scăzut la 89,02 gigacalorii, adică 11.038,48 lei, în condițiile majorării prețului gigacaloriei.
În decembrie 2011, blocul a consumat 75.379 gigacalorii și a plătit 12.805,38 lei, iar în decembrie 2012 consumul a fost de 84,02 gigacalorii, ceea ce a însemnat 14.272,20 lei.
„Trebuie să ținem cont că gigacaloria s-a scumpit. Și depinde și de vremea de afară, dacă e o iarnă grea ținem mai mult căldura”, a subliniat Gheorghe Drăghici.
Din calculele făcute de gândul, cei care stau într-un bloc reabilitat termic ca al Familiei Drăghici plătesc cu aproximativ o treime mai puțin decât înainte de anveloparea clădirii.
Mediafax Foto// răzvan Lupica// Fiecare factură a blocului 79 este îndosariată și păstrată într-un loc special
„Îți ia cam două-trei luni să faci toate documentele pentru reabilitare, pentru că sunt multe documente. Dar măcar apoi ai mai multă căldură”, conchide Gheorghe Drăghici.
Mediafax Foto// Răzvan Lupica// Reabilitarea blocului 79 din Pantelimon a costat 376.598 de euro, când euro era 3,4 lei
Bloc reabilitat, cu repartitoare
Reabilitarea termică a adus facturi mai mici și în blocul B 30, situat pe Șoseaua Ștefan cel Mare nr. 36, primul din sectorul 2 care a fost reabilitat.
Ioana Tătărău, 59 de ani, locuiește în bloc de când acesta a fost dat în folosință, în 1980. Cu toate că blocul are repartitoare de căldură, și astfel fiecare locatar își încălzește cât vrea, diferența la factura de căldură s-a simțit imediat după reabilitarea din 2008.
„E mult mai bine acum. În principiu, ne-au venit facturi la jumătate comparativ cu ce venea înainte de a fi reabilitat. Toate apartamentele din bloc au repartitoare de căldură și fiecare dă drumul la căldură când vrea”, spune doamna Tătărău.
„Eu, cel mai mult, am plătit 80 de lei la căldură, față de 200 de lei cât plăteam înainte de reabilitare, dar nici nu stau cu căldura dată drumul tot timpul. Depinde de fiecare cât de cald îi place să fie”, explică Ioana Tărărău, care are două camere.
Doamna Tătărău este și administratora blocului în care locuiește, iar situația arată că, dacă în 2007, înainte de reabilitare, factura la încălzire pentru o lună de iarnă era de 17.000 lei pentru cele două scări ale blocului, după anveloparea locuințelor, suma a scăzut la 10.000 lei.
„Anul trecut, în decembrie, pentru scara unu am plătit 5.369 de lei la căldură, iar pentru scara doi am dat 4.524 lei. În funcție de apartament, căldura poate fi 198 lei la două camere, 258 de lei la patru camere”, explică Ioana Tărărău.
Mediafax Foto//Alex Hojda// Ioana Tătărău de la blocul din Stefan Cel Mare spune că facturile la căldură s-au redus la jumătate
Mediafax Foto// Facturile pentru blocul 30B din Strada Stefan cel Mare, pentru cele souă scari
Doamna Tătărău spune că dacă nu ar da drumul la căldură, iarna, temperatura în casă ar fi de 15-16 grade.
„Dacă dai drumul un pic, ajungi ușor la 20 de grade. Este mult mai multă căldură acum”, spune femeia. O lună de iarnă cu o temperatură constantă în casă de 24 de grade costă în medie 200 de lei. „Contabila mea, care stă tot în sectorul 2, dar la un bloc nereabilitat, plătește pentru o singură scară cât plătesc eu pentru două”, mai spune femeia.
Bloc nereabilitat, cu repartiroare
Nu aceeași este situația într-un bloc neizolat termic, unde există, de asemenea, repartitoare de căldură. Calculele gândul arată că diferența dintre factura de încălzire de la un bloc reabilitat, cu două scări și 10 etaje, și unul nereabilitat cu aceleași caracteristici este de aproximativ 3.500 de lei. Calculele au fost făcute în baza facturilor primite anul trecut, dar cifrele obținute sunt comparabile cu cele din acest an, în condițiile în care prețul gigacaloriei și subvenția acordată de primărie au rămas la același nivel.
Mircea Tacu este unul dintre cei mai vechi locatari din blocul 30 C, nereabilitat, situat pe strada Ghiocei, vecin cu blocul 30 B prezentat anterior.
Aproape toți locatarii au repartitoare și fiecare reglează caloriferele în funcție de ce temperatura pe care și-o dorește în apartament. „Plata la căldură pentru un apartament ajunge la 200-300 de lei, depinde de fiecare. Pentru o lună plină de iarnă, depășește 200 de lei. Eu păstrez cam 23 de grade în apartament cu 4 camere”, spune domnul Tacu, care este momentan și administratorul blocului.
Pentru întreg blocul, factura pentru o lună de iarnă din 2012 a fost, în medie, de 13.000 lei pentru două scări. De exemplu, în luna ianuarie, factura pentru o scară a fost de 6.500 de lei, iar pentru cealaltă, 6.800 de lei. La această sumă se adaugă taxa pentru citirea fiecărui repartitor din casă în valoare de 4,5 lei.
„Pe fiecare apartament găsim o altă sumă la încălzire pentru că la noi majoritatea apartamentelor au repartitoare. Multă căldură vine de la țevile comune. Și pe asta tot noi o plătim. Și mai avem căldură și din caloriferele de pe holuri pe care nu le-a contorizat nimeni”, spune Mircea Tacu. Acesta a precizat că, făcând o medie, factura la încălzire pentru iarna trecută a fost, în medie, de150 de lei de apartament.
Mediafax Foto// Factura pentru blocul 30C din Strada Ghiocei, scara A
„Dar sunt apartamente care plătesc mai mult, unii vor mai multă căldură, alții mai puțină. Sperăm ca în 2014 să ne reabiliteze și pe noi. Documentația a fost depusă”, a mai spus MirceaTacu.
Mediafax Foto// Factura pentru blocul 30C din Strada Ghiocei, scara b
Ce presupune reabilitarea termică a unui bloc
Reabilitarea unui bloc presupune, pe lângă izolarea termică a pereților exteriori ai blocului, și înlocuirea ferestrelor întregului bloc și a ușilor exterioare existente cu unele de termopan. De asemenea, reabilitarea presupune și termo-hidroizolarea acoperișurilor sau a terasei, dar și termoizolarea planșeului de peste ultimul nivel.
Câte blocuri au fost reabilitate în București
În prezent, nu există o situație centralizată a blocurilor anvelopate din București, deși fiecare primărie de sector are un program în acest sens, dar cele mai multe blocuri reabilitate sunt în sectorul 2.
Primăria Sectorului 2 a plătit până acum 473,9 milioane de lei pentru reabilitarea a 34.301 de apartamente din cele 101.308 câte sunt în total. Pentru anul acesta, primăria a alocat circa 601 de milioane de lei pentru aceste lucrări, iar reprezentanții autorității locale spun că până la finele lui 2014 toate blocurile din sectorul 2 vor fi anvelopate.
În Sectorul 1, suma alocată pentru reabilitarea blocurilor în 2013 este de aproximativ 50 de milioane de euro de la bugetul local, bani din care vor fi reabilitate peste 200 de blocuri. Până acum au fost anvelopate peste 500 de imobile. Reprezentanții primăriei spun că până la sfârșitul anului 2014 vor fi terminate toate cele 350 de blocuri care nu au fost încă termoizolate.
Statistica de la Sectorul 3 arată că din cele 2.528 de asociații de proprietari, au fost reabilitate blocurile de la 1.704 asociații de proprietari. Până acum, Primăria Sectorului 3 a dat 187 milioane lei pentru reabilitare, iar pentru 2013 va cheltui 212 milioane lei.
În Sectorul 4 al Capitalei au fost anvelopate aproximativ 100 de blocuri, iar alte 150 de blocuri sunt în curs de anvelopare. Potrivit datelor de la primărie, suma alocată pentru anul în curs pentru reabilitarea blocurilor este de 77,5 milioane de lei.
La Sectorul 5, potrivit datelor de pe site-ul primăriei 215 blocuri se află în fază de execuție pentru reabilitare termică, 149 de blocuri vor intra în procedura de izolare termică în perioada următoare, iar alte 735 de blocuri se află în faza de proiectare. Chiar dacă nu face publice sumele pe care le dă pentru reabilitarea blocurilor, Primăria Sectorului 5 susține că până la finalului lui 2013 toate blocurile vor fi izolate termic, iar facturile la întreținere vor scădea cu aproximativ 50%.
În Sectorul 6, primăria a alocat pentru anul în curs 71 de milioane de lei din bugetul propriu și alte 40 de milioane ce provin din împrumuturi externe. Până acum au fost reabilitate 120 de blocuri, iar până la finalul lui 2013 vor fi finalizate alte 300 de blocuri de locuințe.
Factura detaliată la căldură și apă caldă de la blocul 30 B din Șoseaua Ștefan cel Mare
Factura detaliată la căldură și apă caldă de la blocul 30 C din Strada Ghiocei