Închisă timp de patru ani pentru reabilitare, Piața Amzei a fost redeschisă de câteva zile publicului larg. Împărțită pe trei nivele, piața are în prezent 90 de tarabe unde se vând legume, fructe, carne, produse lactate și pește. Prețurile la produsele agroalimentare comercializate sunt comparabile cu cele întâlnite în piețele de cartier.
O mare parte a vânzătorilor sunt producători locali. „În general, avem produse românești. Ne-am propus chiar dacă este o piață din Centrul Capitalei să fie comparabilă cu piețele de cartier în privința prețurilor. Nu vrem să fie ca înainte o piață dintre cele mai scumpe”, a spus Oana Puiu, reprezentanta pieței.
În Piața Amzei, o tarabă de închiriat costă 1.200 de lei pe lună, în timp ce un stand pentru produse lactate și din carne ajunge la 2.000 de euro.
Filofteia Țuțuianu vine de 30 de ani cu mere de Voinești în Piața Amzei. „Până acum am stat la Piața 1 Mai, dar cum am văzut că s-a deschis aici, mi-am lăsat băiatul acolo și am venit eu aici”, spune femeia. Pentru a-și atrage clienții ține prețurile mai jos, măcar pentru o perioadă. Merele Ionatan de Voinești costă 4,5 lei, iar merele Golden de Voinești ajung la 5 lei. Cartofii se vând la Amzei cu 2,5 lei.
Sus, la primul etaj, sunt galantarele cu produse din carne și lapte. Daniel Popa a venit de la Botoșani cu produse din carne afumată la lemn natural. Ficatul de porc costă 10 lei/kg, cârnații proaspeți 19 lei/kg. Alături, se vând produse tradiționale de la Sibiu: telemea de oaie 21 lei/kg, telemea de vacă 18 lei, telemea de bivoliță 19 lei. La standul cu pește produsele sunt aduse de la crescătorie sau, după caz, din Grecia. Un kilogram de caras mic costă 8 lei/kg, crap sălbatic -20 lei/kg, caracatiță- 80 de lei/kg, icre roșii-35 lei/100 grame.
Fiecare comerciant care vinde în Piața Amzei primește pe lângă taraba propriu zisă o cameră frigorifică unde să-și depoziteze produsele, sau în cazul celor cu fructe și legume o cameră cu temperatură constantă.
În total, Piața Amzei are în prezent 7.000 de metri pătrți, fiind de aproape două ori mai mare decât înainte de reabilitare. Are aproximativ 250 de locuri de parcare, dintre 45 la subsol.
Sursa fotografii: Gândul