Prima pagină » Știri » Cum au ajuns 13 pensionari din Olt datori cu 33.000 de lei

Cum au ajuns 13 pensionari din Olt datori cu 33.000 de lei

Cum au ajuns 13 pensionari din Olt datori cu 33.000 de lei
Treisprezece pensionari din județul Olt au încasat atât pensii, cât și salarii, în condițiile în care nu aveau dreptul legal de a fi angajați, iar acum sunt obligați să restituie banii încasați ilegal, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Reprezentanții Casei Județene de Pensii (CJP) au precizat, pentru MEDIAFAX, că, deși în cuprinsul deciziilor de pensionare emise, beneficiarii sunt atenționați privind incompatibilitatea anumitor tipuri de pensie cu activități de natură salarială, încă mai sunt pensionari care nu țin cont de aceste avertizări.

„În total, au fost verificate sute de cazuri. Din acestea, s-au constatat 13 cazuri de incompatibilitate pentru care s-au emis decizii de debit în sumă de 32.916 lei. Până acum s-au recuperat 2.990 lei”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Iulian Smarandache, directorul executiv al Casei de Pensii Olt.

Debitele provenite din prestații de asigurări sociale se recuperează prin executorii proprii ai Casei Naționale de Pensii Publice și se fac venit la bugetul asigurărilor sociale de stat.

Potrivit legii, sumele încasate necuvenit cu titlu de prestații de asigurări sociale se recuperează de la beneficiari în termenul general de prescripție de trei ani.

Pentru a-i depista periodic pe cei care au și alte venituri în afara de pensia care li se cuvine, au loc confruntări ale bazelor de date ale CJP cu ale Administrației Județene a Finanțelor Publice, dar și cu ale altor instituții.

Pensionarii care sunt descoperiți în situația de incompatibilitate sunt din mai multe categorii. În primul rând, este vorba despre debite care provin de la pensionarii de invaliditate gradul I sau II, care au cumulat pensia cu venituri salariale sau alte venituri asimilate acestora. O altă categorie este reprezentată de pensionarii de invaliditate încadrați în gradul III de invaliditate, care au lucrat cu normă întreagă (opt ore/zi) și, conform legii, pot lucra doar jumătate de normă (patru ore/zi).

Citește și