Întrebată, duminică, la Alba Iulia, cum comentează afirmațiile deputatului Marton Arpad, viceliderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Alina Gorghiu a spus că nu comentează reacția acestuia sau a altui coleg din Parlamentul României, anunțând că va avea în curând discuții privind moțiunea de cenzură cu liderii Uniunii, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Eu nu vreau să comentez reacțiile unui vicelider sau ale unui coleg din Parlament. Eu voi discuta cu liderii UDMR și, dacă domniile lor vor considera că este o temă de sprijinit, foarte bine. Dacă dânșii consideră că dreptul de vot pentru români nu este o temă importantă, eu mă simt jignită”, a afirmat Gorghiu.
Copreședintele PNL a adăugat că „orice supărare trece” și se așteaptă ca un partid care se află în opoziție, teoretic, ca UDMR, să susțină o moțiune de cenzură pe o temă foarte importantă pentru români.
„Orice supărare trece și eu cred că politicos este să ai un material pe care să-l prezinți colegilor din Parlament și în baza acelui material să poată fi făcute observații de toți colegii din Parlament. Nu cred că era străină cuiva din Parlamentul României ideea sau intenția PNL că urmează să depunem o moțiune de cenzură. Cred că tema este vitală pentru democrația din România și cred că, indiferent cât de surprins sau mai puțin surprins este cineva, nu văd cum un partid care se află în opoziție teoretic, ca UDMR-ul, nu va susține o moțiune de cenzură pe o temă foarte importantă pentru români”, a spus Gorghiu.
Ea a adăugat că importanța unei moțiuni de cenzură nu trebuie dată de cât de mult îi place unui anumit coleg acea temă, ci importanța este dată de ideea de respectare a unui drept fundamental pentru românii de oriunde.
„Importanța nu trebuie dată de cât de mult îmi place mie sau unui coleg acea temă, ci importanța este dată de ideea de respectare a unui drept fundamental pentru românii de oriunde. Dar eu sunt convinsă că discuții cu liderii UDMR vor avea loc curând, discuții cu ceilalți lideri ai partidelor politice parlamentare vor avea loc, la fel, curând, imediat ce vom redacta acel draft de moțiune de cenzură și vom dialoga cu ei în spiritul obținerii unui sprijin”, a spus Alina Gorghiu.
Copreședintele liberal a afirmat că va cere sprijin tuturor parlamentarilor, indiferent de culoarea politică, pentru a susține moțiunea de cenzură cu o temă care înseamnă un drept fundamental al oricărui român.
Potrivit acesteia, moțiunea va fi „o surpriză frumoasă pentru electoratul din România și în același timp o surpriză neplăcută” pentru Victor Ponta.
„Le cer votul și le cer sprijinirea moțiunii de cenzură pentru o temă care, de fapt, înseamnă un drept fundamental al fiecărui român pe care nu cred că putem să-l negăm, indiferent că suntem de la PSD, de la PNL, UNPR sau UDMR. Ca atare, imediat ce vom avea creionat acest draft de moțiune de cenzură, vom discuta cu toate grupurile politice, îl vom înainta tuturor parlamentarilor și eu am convingerea că putem să facem o surpriză frumoasă pentru electoratul din România și în același timp o surpriză neplăcută pentru Ponta”, a conchis Alina Gorghiu.
UDMR nu a fost consultată de PNL înaintea anunțării datei și temei moțiunii de cenzură, a afirmat, la RFI, deputatul Marton Arpad, viceliderul grupului UDMR din Cameră, care s-a declarat surprins că documentul va fi depus în 5 iunie și că va fi pe tema votului prin corespondență.
Viceliderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Marton Arpad, consideră că moțiunea de cenzură anunțată de PNL sâmbătă, la Consiliul Național de la Pitești, este „de fațadă”.
„Având în vedere că acea comisie care depune inițiativele legislative privind alegerile, cum se zice Codul Electoral, este condusă de un liberal, care trebuie să cunoască situația din această comisie, că există o etapizare a depunerii rapoartelor și a legilor, urmează ca săptămâna viitoare, marțea, să depunem legea alegerilor parlamentare și imediat după aceea să ne apucăm de cealaltă lege, la care este de fapt o inițiativă depusă chiar de către liberali, privind votul prin corespondență, sunt cel puțin surprinzătoare atât data, cât și tema moțiunii de cenzură pentru mine”, a declarat, la RFI, Marton Arpad.
El a mai spus că, dacă cineva vrea să discute cu UDMR în legătură cu o moțiune de cenzură, nu o anunță în presă cu câteva zile înaintea depunerii, el subliniind că Uniunea nu a fost consultată de PNL.
„Dacă cineva vrea să discute cu noi în legătură cu o moțiune de cenzură, nu o anunță în presă cu câteva zile înaintea depunerii ei, ci prima dată discută cu noi despre această temă. N-am fost consultați, nici nu știm dacă ei solicită, vor solicita să ne raliem la această inițiativă de-a lor. Deocamdată, având în vedere că este o surpriză, nici nu avem cum să vedem de ce și cum și să discutăm despre ea. Dar vă spun sincer, eu trăind în România, nu cred că în momentul actual faptul că încă n-a fost votată această lege a votului prin corespondență este cea mai mare problemă pentru care trebuie să depui o moțiune de cenzură. Probabil va fi o moțiune de cenzură de fațadă, că au promis că o vor face și doresc s-o depună (…). Pentru mine este inexplicabilă această alegere a tematicii”, a afirmat deputatul UDMR.
Marton Arpad nu dă șanse prea mari moțiunii de cenzură: „Dacă stau să mă gândesc câți vor fi tentați să voteze pentru o astfel de moțiune de cenzură, nu prea cred că din partea puterii se vor ralia. Or la moțiunea de cenzură este nevoie de majoritatea tuturor deputaților și senatorilor”.
Copreședintele PNL Alina Gorghiu a anunțat, sâmbătă, la Pitești, în cadrul Consiliului Național al PNL, depunerea în Parlament, pe 5 iunie, a moțiunii de cenzură la adresa Guvernului, pe tema votului prin corespondență.
„E singurul lucru care ne mai lipsea. Avem premier, avem program de guvernare, ne mai trebuie moțiune de cenzură. Pe scurt, 5 iunie, tema este pe una pe care nu o putem refuza românilor din diaspora – votul prin corespondență”, a afirmat Alina Gorghiu, în aplauzele reprezentanților PNL.