Nu mai puțin de 500 de români „au luat cu asalt” consulatul General al României la Montréal, încă de la primele ore ale dimineții, cu speranța că vor apuca să voteze până la ora locală 17.00, adică 24, ora României. Oamenii nu strigă și nu se îmbulzesc, așteaptă calmi ca și la primul tur al alegerilor prezidențiale. În discuțiile dintre grupuri se simte totuși nemulțumirea fața de jignirile repetate ale autorităților la adresa diasporei și pentru imobilismul dovedit de funcționari în organizarea alegerilor.
Orașul Montréal, situat în provincia canadiană Québec, este cea mai mare metropolă francofonă din lume, după Paris. Aproximativ 12% din emigrația românească cu studii superioare a ales Québecul ca destinație pentru a începe o nouă viață.
La Montréal trăiesc, potrivit statisticilor, nu mai puțin de 40.000 de vorbitori de limbă română. Unii spun că ar fi mai mulți, însă e foarte greu pentru autoritățile consulare să avanseze o cifră exactă, în condițiile în care până și Institutului Național de Statistică i-a luat peste un an pentru a face publice datele recensământului din 2011.
Dintre cei 40.000 de români, la Montréal votează, de obicei, câteva sute. Când cifra se apropie de o mie, cum s-a întâmplat la 2 noiembrie, apar problemele logistice și cozile aferente. Secția de votare din metropola canadiană este o cameră cu suprafața unei sufragerii dintr-un bloc ceaușist, construit înainte de 1989.
La ora la care scriu aceste rânduri, a început votarea în aceeași „sufragerie” ca și la primul tur din 2 noiembrie. De altfel, chiar și adresa la care trebuie să ajungă românii din Montréal conține cuvântul „camera” – Rue Sherbrook 1010, camera 610. Ca într-un roman al lui Kafka sau ca într-o nuvelă de Gogol, personajele de la „camera 610″, funcționari ai Consulatului sau „cetățeni de nădejde și la bine, și la greu”, vorba unuia dintre foștii președinți ai țării, sunt imobili și irascibili, în cazul în care le atragi atenția asupra lentorii cu care se desfășoară procesul electoral. „Asta-i situația, dom”le! Nu știți că de obiceivotează doar câteva sute!?”, ne-a luat la rost unul dintre funcționari căruia i s-a atras atenția asupra faptului că declarația pe proprie răspundere este inutilă și că îngreunează vizibil votarea.
Nu ar fi de mirare să se întâmple ca și acum două săptămâni, adică să rămână destul de mulți oameni care nu vor mai apuca să intre în cabina de vot. „Ce e în neregulă!? Că vă împiedică să mințiți!?”, ni s-a adresat, cu „diplomația” obișnuită, unul dintre membrii secției de votare de la 2 noiembrie. De altfel, mulți români de aici s-au plâns, până nu de mult, de tratamentul la care au fost supuși de „o doamnă”, membră a personaluluiconsular, atunci când s-au prezentat pentru a obține sau a reînnoi diverse acte. Între timp, doamna cu pricina, care striga și gesticula nervos în prezența cetățenilor, a fost rechemată la București, spre ușurarea celor care mai au nevoie de serviciile Consulatului General din Montréal.
La Montréal a început și ninsoarea, dar condițiile meteo par să nu-i descurajeze pe românii veniți la consulat să-și exprime opțiunea. Cel puțin așa răzbate din murmurul celor care așteaptă încă la rând și care vorbesc la telefon cu rudele și prietenii din țară.
Corespondență din Montreal, George Rădulescu