Cum au vrut Mircea și Vlad Cosma să afle cine sunt martorii cu identitate protejată din dosarul lor
Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a continuat luni discuțiile în dosarul în care Mircea și Vlad Cosma, alături de Daniel Alixandrescu și Răzvan Alexe, sunt acuzat de fapte de corupție, instanța stabilind audierea mai multor martori cu identitate protejată în sistem de videoconferință, cu imagine blurată și voce distorsionată.
Înainte de începerea audierilor, instanța a luat în discuție și o cerere a lui Mircea și Vlad Cosma, prin care solicitau audierea fără niciun element de protejare a martorilor cu identitate protejată. Avocații acestora au arătat în fața instanței că audierea se poate face și fără protecție, întrucât noile coduri penale nu reglementează pe deplin situația martorilor cu identitate protejată.
Procurorul DNA prezent la ședința de judecată s-a opus cererii apărării și a cerut audierea martorilor în sistem videoconferință folosind imagine blurată și voce distorsionată, solicitare admisă de instanță.
Judecătorii au audiat trei din cei șapte martori, iar primul, „Ion Răcoare”, a vorbit despre contractele de deszăpezire: „În legătură cu lucrarea de deszăpezire, cunosct faptul că unul dintre cele două sectoare a fost sub contractat firmei MAR Construct care aparținea lui Răzvan Alexe. Am văzut dosarele de licitație și de lucrări și alte lucrări au fost subcontractate, ni se spunea să-i dăm lucrări lui Păvăleanu și Alexe, ori altfel nu mai câștigam licitații”.
Instanța l-a audiat apoi pe martorul cu identitate protejată „Eugen Dobre”, care a relatat în fața judecătorilor despre reabilitarea drumului Buda-Nedelea: „Referitor la aceste lucrări, nu am participat la licitație, dar apoi de la administratorul firmei știu că s-au făcut presiuni pentru a se subcontracta o parte din lucrare. Știu aceste lucruri de la domnul Ion Dumitru, presiunile nu știu în ce au constat, el nu mi-a spus, dar mi-a zis că cel căruia trebuie să-i subcontracteze era Alexe Răzvan. Nu cunosc dacă ar fi existat vreo înțelege anterioară licitației, dar știu că Ion Dumitru nu s-a opus pentru că altfel nu ar mai fi avut lucrări în județ”.
Instanța a stabilit continuarea audierii martorilor, inclusiv a celor cu identitate protejată, în 13 octombrie, termen la care judecarea va avea loc la sediul Curții Militare de Apel București.
În aprilie 2014, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, a fost trimis în judecată pentru luare de mită și abuz în serviciu, fiul său, deputatul PSD Vlad Cosma, pentru trafic de influență, directorul Direcției „Patrimoniu” din CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, pentru luare de mită și abuz în serviciu, iar Răzvan Alexe, pentru trafic de influență și dare de mită.
DNA a început ancheta în acest caz după ce Mircea Cosma ar fi primit de la administratorii unor firme care au contracte cu CJ Prahova aproximativ un milion de euro pentru acordarea unor contracte de lucrări în care beneficiar este Consiliul Județean.
Mircea Cosma este cercetat sub control judiciar și în dosarul cumnatului premierului Victor Ponta, Iulian Herțanu, fiind acuzat de sprijinire a unui grup infracțional. El are interdicția de a-și exercita funcția de președinte al Consiliului Județean Prahova.
Mircea Cosma este acuzat alături de Vlad Cosma și Sebastian Ghiță de sprijinirea unui grup infracțional organizat anchetatorii susținând că cei trei politicieni s-au folosit de influența pe care o au asupra unor angajați ai SC Hidroprahova SA, firmă deținută de Consiliul Județean Prahova pentru ca firma cumnatului lui Ponta să poată frauda fonduri europene. În același dosar sunt cercetați sub control judiciar și Vlad Cosma, Sebastian Ghiță, dar și Iulian Herțanu.