Cum este scris Codul Insolvenței de un lichidator trimis în judecată pentru fraudă în dosarul Petromservice

Publicat: 23/09/2012, 12:31
Actualizat: 05/07/2016, 20:54

Lichidatorul judiciar RVA Insolvency Specialists SPRL este una din cele trei companii angajate de Ministerul Justiției în 2011 să scrie Codul Insolvenței. Recent, RVA Insolvency Specialists SPRL a fost trimisă în judecată de Parchetul General pentru că ar fi comis ilegalități în procedura de insolvență a Petromsevice. Ministerul Justiției a precizat, pentru gândul, că analizează situația și că va lua măsurile legale. Arin Stănescu, reprezentantul RVA Insolvency Specialists, a declarat, pentru gândul, că scrierea noului Cod al Insolvenței nu va fi afectată de dosarul de bancrută frauduloasă.

Pe 1 noiembrie 2011, Ministerul Justiției a contractat serviciile consorțiului format din RVA Insolvency Specialists SPRL (Romania), Pricewaterhouse Coopers Business Recovery Services SPRL (Romania) și D&B David si Baias SCA (Romania) pentru elaborarea Codului Insolvenței. Potrivit Ministerului, valoarea totală a contractului este de 1.568.809.19 lei (inclusiv TVA), iar durata de implementare este de 17 luni. Contractul este finanțat de Banca Mondială. Ministerul a menționat că serviciile de consultanță ale consorțiului au fost contractate utilizând prevederile Băncii Mondiale privind procedurile de achiziție. Consorțiul din care face parte RVA Insolvency Specialists SPRL trebuie practic să scrie Codul Insolvenței ce va afecta zecile de mii de companii care au intrat în faliment în ultimii ani.

RVA Insolvency Specialists SPRL, parte a grupului care scrie Codul Insolvenței, este lichidatorul judiciar care s-a ocupat de dosarul de insolvență al PSV Company, fosta Petromservice. Pe 15 august, RVA a fost trimisă în judecată pentru nereguli constate în procedura de insolvență a Petromservice. Procurorii susțin că RVA Insolvency Specialists SPRL ar fi determinat în mod ilegal plata a 3 milioane de euro către o companie care susținea că are de recuperat bani de la Petromservice. Pe scurt, Petromservice a cumpărat de la o companie un brevet de invenție pentru procedura de prelucrare a unor calcare brucitice. Petromservice a semnat un contract pentru brevet, prețul din contract find de 9,9 milioane euro, din care a plătit 3 milioane euro.

Restul de bani, 6,9 milioane euro, urma să fie plătit în rate, dar exista și o clauză specială. Petromservice plătea 6,9 euro numai în cazul în care utiliza procedura de prelucrare pentru care a cumpărat brevetul de invenție și, în plus, dacă datorită acestei invenții câștiga și bani. Procurorii spun că RVA a stabilit în procedura de insolvență că Petromservice trebuie să plătească oricum cei 6,9 milioane euro, deși clauza de mai sus nu s-a concretizat. Procurorii mai spun și că 3 milioane de euro din cei 6,9 au fost plătiți după ce RVA a înscris acestă datorie drept eligibilă. RVA a fost trimisă în judecată pentru două infracțiuni de bancrută frauduloasă.

CITEȘTE AICI RECHIZITORIUL DOSARULUI PRIN CARE RVA A FOST TRIMISĂ ÎN JUDECATĂ

Arin Stănescu // FOTO: Silviu Matei/Mediafax

Contactat de gândul, Arin Stănescu, partener coordonator al RVA Insolvency, a declarat că nu există nici un impediment ca RVA să continue redactarea Codului Insolvenței chiar și după trimiterea în judecată pentru bancrută fraduloasă. „Parchetul a formulat doar niște acuzații. Până la o sentință definitivă, noi beneficiem de prezumția de nevinovăție. Scrierea codului nu va fi afectată în niciun fel de acest dosar”, a declarat Arin Stănescu pentru gândul. Reprezentantul RVA a mai explicat că, în opinia sa, nu există nicio legătură între contractul pentru Codul Insolvenței și dosarul prin care procurorii au trimis în judecată compania.

Socrul lui Cătălin Predoiu, partener la RVA Insolvency

Gândul a solicitat un punct de vedere din partea Ministerului Justiției, în care să precizeze dacă RVA mai poate fi consultant având în vedere că este acuzată de ilegalități în procedura de insolvență. Ministerul a răspuns că va verifica situația și va lua măsurile necesare. „În acest context precizăm că, în urma informațiilor transmise de dumneavoastră, Ministerul Justiției a demarat propriile demersuri solicitând informații suplimentare de la instituțiile abilitate, urmând să acționeze în continuare prin luarea tuturor măsurilor legale ce se vor impune în momentul lămuririi situației”, se arată în răspunsul transmis de MJ.

Reprezentanții Băncii Mondiale, care a pus la dispoziție cei 1,5 milioane lei pentru contractul de consultanță, au precizat că nu pot interveni în contract. Oficialii BM au precizat că, având în vedere că RVA nu este investigată de procurori pentru posibile ilegalități în contractul de consultanță finanțat de instituția internațională, ei nu sunt abilitați să intervină sau să investigheze.

Cătălin Predoiu // FOTO: Daniel Mihăilescu/Mediafax

Procedura de atribuire a contractul de consultanță pentru redactarea Codului Insolvenței a fost supusă unei analize de Departamentul de Integritate al Băncii Mondiale. Oficialii americani au încercat să determine dacă această procedură nu a fost afectată de un posibil conflict de interese, deoarece unul din partenerii RVA Insolvency a fost chiar socrul fostului ministru al Justiției, Cătălin Predoiu.

Potrivit MJ, procedurile de achiziție în acest caz au fost demarate în luna ianuarie 2011 și au fost încheiate în 26 octombrie 2011. În această perioadă, Ministerul Justiției a fost condus de Cătălin Predoiu. Pe de altă parte, până pe 18 octombrie 2011 Călin Zamfirescu figura ca asociat al RVA Insolvency Specialists SPRL. Călin Zamfirescu este socrul lui Cătălin Predoiu. Zamfirescu s-a retras oficial din RVA cu 8 zile înainte ca Ministerul condus de ginerele său anunțe câștigătorul contractului pentru Codul Insolvenței. În februarie 2011, o echipă a Băncii Mondiale a analizat documentele achiziției. După două săptămâni, reprezentanții Băncii Mondiale au concluzionat că nu au putut determina „dincolo de orice dubiu” că în procedura de achiziție RVA ar fi fost favorizată și că a existat un conflict de interese vădit.

Codul care va afecta zeci de mii de firme

În cazul contractului pentru Codul Insolvenței nu este atât de importantă suma plătită consultanților, cât documentul pe care acești consultanți îl vor redacta. Codul Insolvenței are aceeași putere de lege ca și Codul Penal, dar cu aplicare în mediul economic. Acest cod al insolvenței va determina piața falimentelor din România. O analiză publicată la începutul anului arăta că în ultimii cinci ani au intrat în insolvență circa 91.350 de firme.

În 2011, au fost raportate cele mai multe insolvențe din ultimii cinci ani, respectiv 22.650 de companii, care se aflau în diverse stadii ale procedurii de insolvență. Astfel, circa 62 de firme au dat faliment în fiecare zi a anului trecut, când România a avut o creștere economică de 2,5%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

RVA Insolvency Specialists SPRL are în portofoliu asistență acordată în cazuri de faliment și reorganizare judiciară răsunătoare, cum ar fi: Banca Internațională a Religiilor, Banca Albina, Balkoop SA sau PSV Company (fosta Petrom Service), companie despre care presa a relatat că a fost controlată de Liviu Luca și Sorin Ovidiu Vântu.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
1.800 de lei ÎN PLUS la pensie, în decembrie 2024, pentru 400.000 de pensionari din...
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Temperaturile scad drastic în România. Meteorologii ANM au anunțat cum va fi vremea în următoarele...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Cartea de identitate, pe telefonul mobil! Un nou proiect al Guvernului
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
„De ce, Doamne, mi-ai luat sensul vieții?” Igor Cuciuc, distrus de durere după ce și-a...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Inteligența Artificială Generală este aici! Descoperirea făcută de cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din...