Prima pagină » Știri » Cum explică șeful musulmanilor din România nevoia construirii uneia dintre cele mai mari moschei din Europa la București

Cum explică șeful musulmanilor din România nevoia construirii uneia dintre cele mai mari moschei din Europa la București

Cum explică șeful musulmanilor din România nevoia construirii uneia dintre cele mai mari moschei din Europa la București
Muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Murat, afirmă că moscheea care urmează a fi construită la București va uni comunitatea musulmană din Capitală și astfel va exista un control al predicilor susținute de imami și vor dispărea slujbele ținute în locuri neautorizate.

Muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Murat, a explicat, luni, într-o conferință de presă, proiectul legat de moscheea din București, spunând că această moschee va uni comunitatea musulmană și va împiedica desfășurarea slujbelor religioase în locuri neautorizate.

„Ne-am dorit în primul rând să construim o moschee pentru a uni întreaga comunitate musulmană, pentru a împiedica efectuarea slujbelor religioase la anumite lăcașe de cult care nu sunt autorizate, pentru a împiedica efectuarea slujbelor religioase cu ocazia sărbătorilor noastre pe stadioane și, nu în ultimul rând, ceea ce este mult mai important din punctul meu de vedere, este pentru a avea un control asupra predicilor pe care le susțin imamii înaintea oficierii slujbelor religioase. De aceea am avut acest proiect și sper să-l ducem la bun sfârșit, iar opina publică românească trebuie să înțeleagă că acest proiect va fi în beneficiul societății românești”, a declarat muftiul.

El a explicat că prin ridicarea acestei moschei vor dispărea lăcașurile de cult neautorizate în care slujbele sunt ținute de către imami care nu au pregătire profesională teologică.

„Ceea ce ne dorim este ca întreaga activitate religioasă din municipiul București să se facă sub auspiciul instituției noastre, iar imamii care vin și predică și care oficiază slujbele să fie direct avizați de către noi și de către Secretariatul de Stat pentru Culte. Cu diferite ocazii am amintit de existența unor lăcașe de cult neautorizate și care sunt în diferite cartiere din București. Iată că odată cu construirea acestui lăcaș de cult toate acele lăcașe de cult neautorizate la care își desfășoară activitatea imami care nu au o pregătire profesională teologică și care nu au diplomele acreditate de statul român vor dispărea”, a spus Iusuf Murat.

El a afirmat că Traian Băsescu, pe vremea când era președinte, a promis că va fi realizată o moschee în București, iar comunitatea musulmană din Capitală va primi și un teren care să devină cimitir.

„Îi reamintesc și fostului șef al României, excelenței sale domnul Traian Băsescu, că în vizitele efectuate în Turcia în 2011 și în 2014 s-a discutat despre punerea în posesie de către Primăria municipiului București a unui teren pentru construirea unui asemenea lăcaș de cult și un teren cu destinația cimitir musulman, ceea ce dumnealui, din câte îmi amintesc, a promis atât autorităților turcești, dar nu în ultimul rând comunității musulmane băștinașe”, declarat muftiul.

El a explicat că și comunitatea creștin-ortodoxă română din Istanbul a primit un teren pentru ridicarea unei biserici și altul pentru un cimitir.

Iusuf Murat a spus că România nu va fi un centru al Islamului și s-a declarat dezamăgit de faptul că Traian Băsescu a făcut afirmații fără să fie documentat.

„S-a discutat de șase mii de studenți care vor veni în România și România va fi un fel de centru al Islamului. România niciodată nu va fi centru al Islamului. De mai bine de zece ani de când sunt în această funcție am luptat împotriva extinderii extremismului religios și am încercat prin orice mijloace să împiedic orice activitate de defăimare adusă la securitatea națională. (…) Sunt într-un fel dezamăgit că un fost șef al statului să facă o afirmație fără să fie documentat, de genul că vor veni șase mii de studenți. În toată Europa, respectiv în cele mai mare centre islamice din Balcani, centrul din Sarajevo și din Bulgaria, în total nu sunt șase mii de studenți musulmani. Am rugăminte când astfel de personalități ale statului român fac astfel de afirmații să fie foarte bine documentate. Niciodată în țara noastră nu se va înființa o universitate teologică, cum s-a afirmat. A fost o declarație a domnului președinte prin care se spunea că șase de mii de studenți vor efectua cursuri de învățare a religiei islamice ceea ce nu este adevărat”, a afirmat muftiul Cultului Musulman.

El a precizat că moscheea din București nu va fi cea mai mare din Europa și că într-o capitală europeană urmează să fie ridicată o moschee pe un teren de 78.000 de metri pătrați, fără a preciza despre ce oraș este vorba.

Muftiul a menționat că nu dorește să intre în polemică cu fostul președinte Traian Băsescu.

„Nu vrem să intrăm într-o polemică cu fostul șef al statului și dumneavoastră știți că fostul șef al statului a participat la evenimentele noastre și are fini tătari”, a explicat Iusuf Murat.

El a afirmat că Muftiatul Cultului Musulmanu nu dorește să fie în mijlocul unui conflict politic, ci să fie respectate drepturile și libertățile fundamentale.

Iusuf Murat a spus că pe terenul din București, pe lângă moschee, vor fi ridicate o bibliotecă, două săli de curs în care copiii pot învăța religie și o cantină socială. El a explicat că proiectul va începe atunci când terenul va fi preluat de la Secretariatul pentru Culte, valoarea totală a investiției fiind estimată la aproximativ trei milioane de euro.

Fostul președinte Traian Băsescu a criticat, duminică, proiectul de construire a celei mai mari moschei din Europa la București, considerând că aducerea studenților musulmani în țară reprezintă „cel mai mare risc”.

„Avem un premier care stă pitit pe la Istanbul. Șchiop, dar a luat decizia cu moscheea, ceea ce ne face să ne gândim că a fost operat la cap, nu la picior. E o poveste, dacă n-ar fi tragică, ar fi comică (…) Astfel de decizii sunt nesăbuite, dacă nu chiar antinaționale. Avem o minoritate de 60-70.000 de musulmani, avem moschei la Constanța, dar să faci cea mai mare moschee din Europa și să aduci 6.000 de studenți musulmani.(…) Nu există risc mai mare decât să aduci studenți musulmani în țară”, a spus fostul președinte, la o întrunire a PMP, care s-a desfășurat la Pitești.

Fostul președinte consideră că această decizie trebuie discutat în Consiliul Suprem de Apărare a Țării și că proiectul trebuie respins.

Guvernul a decis printr-o hotărâre de guvern, să ofere Muftiatului Cultului Musulmanilor un teren de peste 11.000 de metri pătrați în București, pe o perioadă de 49 de ani, pentru construirea celei mai mari moschei din Europa. Terenul respectiv este situat lângă Centrul Expozițional Romexpo, iar valoarea sa ar fi estimată la patru milioane de euro. Singura condiție pe care a impus-o guvernul este ca lucrările de construcție a moscheei să înceapă în trei ani.

Fondurile pentru construire vor fi asigurate de către statul turc. Moscheea va avea o capacitate de 2.000 de persoane.

Statisticile oficiale arată că în București trăiesc aproape 10.000 de musulmani. Aproape jumătate sunt cetățeni străini, veniți cu afaceri, la studii, prin căsătorii sau cu alte interese. Cea mai mare comunitate musulmană din România se află însă în Dobrogea și numără peste 70.000 de persoane.

Citește și