Cum explică Victor Ponta legea privind despăgubirile:”E împotriva samsarilor, care i-au scris proiectul lui Ungureanu”
Premierul Victor Ponta a declarat, marți, că proiectul de lege privind despăgubirile, pe care Guvernul își va angaja răspunderea, este unul împotriva „samsarilor” din acest domeniu, el arătând că „acești samsari” i-au scris proiectul pe această temă senatorului M.R. Ungureanu.
„Ideea principală este de a despăgubi pe proprietari, de a combate ce a existat ca fenomen în ultimii ani, anume samsarii. Samsarii sunt cei care au găsit tot felul de foști proprietari, le-au luat drepturile, le-au fost cesionate drepturile prin tot felul de metode, unel legale, altele ilegale, și ne-am trezit că le-am tot restituit o mulțime de bani și de imobile deși nu aveau niciun drept. S-au comis nenumărate ilegalități, abuzuri”, a spus Ponta.
El a precizat că acești samsari i-au scris proiectul de lege privind retrocedările avansat de senatorul FC și fost premier, Mihai Răzvan Ungureanu.
„Deci e o lege împotriva samsarilor, iar acești samsari sunt în continuare foarte influenți. Am văzut proiectul de lege depus de senatorul Mihai Răzvan Ungureanu. Este scris de samsari, exact de omul care în urmă cu un an zicea să dăm 15%, acum, după un an, după redistribuire, și-a dat seama că trebuie să dăm mai mult și să dăm numai la samsari”, a spus Ponta.
Guvernul intenționează ca angajarea răspunderii pentru proiectul de lege privind despăgubirea foștilor proprietari de imobile naționalizate să aibă loc la 19 martie, anunța recent premierul Victor Ponta.
În luna ianuarie, premierul a anunțat că persoanele care au cumpărat drepturi litigioase pentru imobilele naționalizate, în cadrul proceselor de restituire a bunurilor, vor fi obligate sã achite un impozit pe diferența dintre suma plătită pentru acele drepturi și cea încasată de la stat pentru proprietate sau valoarea imobilului respectiv.
La solicitarea MEDIAFAX de a explica scopul realizării unei distincții între moștenitori și cumpărătorii de drepturi litigioase și cum va fi aplicat impozitul, premierul a arătat că cesiunea de drepturi litigioase este o operațiune comercială profitabilă care trebuie impozitată.
„Nimeni nu poate contesta acum faptul că noi și generațiile noastre plătim ceea ce au confiscat generațiile bunicilor noștri. Înțeleg și respect dreptul de proprietate, chiar dacă, sigur, doar România este singura țară care a restituit în totalitate. Acum, însă, ideea e următoarea: cesiunea de drepturi litigioase este o operațiune, dacă vreți, comercială. Nu are nicio legătură avocatul care a cumpărat drepturi litigioase cu urmașul de drept al celuia căruia comuniștii, în ’46, i-au luat ceva. Și atunci, fiind o operațiune cu scop comercial – eu o gândesc, cu mintea juridică și economică -, trebuie impozitată. E un profit, nu e un drept, e un profit”, a spus Ponta.
El a precizat că impozitul va fi aplicat asupra diferenței dintre sume, pentru care persoana respectivă înregistrează profit.