Cum funcționează imuno-oncologia, tratamentul revoluționar al cancerului

Cum funcționează imuno-oncologia,  tratamentul revoluționar al cancerului
Publicat: 03/06/2015, 17:13

Noua metodă de tratament pentru cancer, imuno-oncologia, a fost tema unei conferințe care a avut loc în București și unde pentru câteva ore s-a transmis live de la Chicago, fiind prezentate opiniile specialiștilor internaționali privind acest subiect, din cadrul congresului American Society of Clinical Oncology (ASCO 2015).

Specialiștii au ajuns la concluzia că imuno-oncologia este una dintre cele mai revoluționare terapii, dar care se află la început de drum, mai ales având în vedere cancerului de plămân și melanoma, unde sunt cele mai acute situații în ceea ce priveste opțiunile terapeutice.

Potrivit celui mai recent raport Global Burden of Cancer, publicat 28 mai, în 2013 au fost înregistrate 14,9 milioane de cazuri și 8,2 milioane de decese, dintre care: cancer traheal, bronșic și pulmonar – 1,8 milioane de cazuri noi și 1,6 milioane de decese; cancer de sân – 1,8 milioane de cazuri noi și 464.000 de decese; cancer colorectal – 1,6 milioane de cazuri noi și 771.000 de decese; cancer de prostată – 1,4 milioane de cazuri și 293.000 de decese; cancer gastric – 984.000 de cazuri și 841.000 de decese; cancer hepatic – 792.000 de cazuri și 818.000 de decese; cancer de col uterin – 485.000 de cazuri și 236.000 de decese; melanom malign – 272.500 de cazuri și 57.000 de decese.

În același studiu se mai arată că unu din trei bărbați și una din cinci femei fac o formă de cancer pe parcursul vieții.

În România au fost înregistrate 67.000 de cazuri noi și 41.400 de decese. Cele mai multe cazuri noi au fost de cancer pulmonar (8.990 de cazuri), cancer colorectal (8.660 cazuri), cancer de sân (7.895 cazuri), cancer de prostată (5.890 cazuri), cancer de col uterin (3.430 de cazuri), cancer oral (3.320 de cazuri), cancer gastric (3.290 de cazuri), cancer pancreatic (2.564) și cancer vezical (2.000 de cazuri). De asemenea, cele mai multe decese au fost la cazuri de cancer pulmonar (8.790), colorectal (5.190), gastric (3.150), de sân (2.880), pancreatic (2.664), hepatic (2.076), de prostată (1.875), de col uterin (1.700), cerebral (1.330). În ce privește melanomul malign, au fost înregistrate 1.160 de cazuri noi și 350 de decese.

Cancerul de plămân și melanomul malign sunt printre tipurile de cancer cu cele mai mari nevoi de soluționare, iar pentru acestea au fost anunțate, în cadrul congresului ASCO 2015, cele mai semnificative rezultate în studii clinice cu medicamente imuno-oncologice.

Terapiile imuno-oncologice vizează sistemul imunitar al organismului, nu tumora în sine și permit sistemului imunitar să recunoască și să atace selectiv celulele tumorale. Acestea oferă sistemului imunitar o memorie de lungă durată, astfel încât să se poată adapta continuu și să poată furniza un răspuns durabil și pe termen lung față de cancer.

„Imuno-oncologia duce știința oncologică într-o zonă foarte profundă de cunoaștere a medicinei. Suntem contemporani cu o nouă etapă istorică pentru tratamentul cancerului, după cea a terapiilor țintite. Imuno-terapiile nu vizează direct celulele canceroase, ci își propun «trezirea» sistemului imun al organismului pentru a lupta împotriva cancerului. Toate celelalte clase de tratamente amintite anterior vizau direct tumora, celulele canceroase”, a spus dr. Marius Geantă, de la Centrul pentru Inovație în Medicină.

În etapa actuală, una dintre marile greșeli ar fi concentrarea atenției asupra prețului medicamentului, în locul promovării unei discuții extinse asupra beneficiilor imuno-oncologiei.

„Sună spectaculos să spunem că o terapie ar putea costa un milion de dolari pe an – iar acest lucru a fost afirmat chiar în sesiunea plenară de către profesorul Saltz -, dar nu ajută în mod real pe nimeni. Ca în orice domeniu, și în imuno-oncologie va exista o curbă de scădere a prețului pe fondul creșterii concurenței (sunt 279 de studii clinice în derulare numai cu inhibitori PD-1/PD-L1, în acest moment). În cel mult 2-3 ani, costul nu va mai fi un subiect fierbinte. Trebuie să gândim în perspectivă și să nu consumăm acest timp și energia aferentă pe falsa pistă a prețurilor, așa cum s-a întâmplat cu hepatita C și tratamentele interferon-free”, a mai spus medicul Marius Geantă, în dialog cu profesorul dr. Lucian Miron, Institutul Regional de Oncologie Iași.

Terapiile imuno-oncologice continuă să fie investigate, în încercarea de a răspunde nevoilor încă nesoluționate și pentru îmbunătățirea perspectivelor clinice în cazul stadiilor avansate de cancer. Rezultatele sunt aplicate în tratamentul melanomului și al cancerului pulmonar, iar eforturile de cercetare se îndreaptă spre alte tipuri de cancer, precum cel de sân, colorectal, gastric, renal și hepatocelular.

La ASCO 2015 au fost prezenți 25.000 de medici din întreaga lume, fiind susținute peste 5.000 de prezentări.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Mesajul Germaniei pentru Putin: Retrageți-vă trupele din Ucraina și începeți negocierile cu Kievul
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un...
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner...
Orașul din România în care casele de peste 1,5 milioane se vând ca pâinea caldă....
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
O profesoară a fost arestată după ce s-a aflat că avea o relație cu un...
Ucraina se pregătește să arunce în luptă brigada de soldați antrenată în Franța, dotată cu...
Vrăji în casa lui Silviu Prigoană?! Adriana Bahmuțeanu rupe tăcerea: „Mihaela și menajera se acuză…”
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Ce măsuri dure ar putea lua Guvernul, după ce Bruxelles a avertizat că economia nu...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Ei sunt Florin și Axinia, doi dintre cei 9 români care au murit în urma...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Ciolacu va pune la dispoziţie explicaţiile Ucrainei în privinţa interdicţiei lui George Simion
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
Avertisment pentru șoferi la ITP. Se schimbă legea din 29 noiembrie. La ce trebuie să...
Vești foarte proaste de la Netflix. Românii vor plăti mai mult
Regina Întunericului și Adriana Bahmuțeanu, replici dure după întâlnirea în taină cu Honorius Prigoană. Ce...
Mike Tyson vs. Jake Paul: Când (ora României) și unde se difuzează online meciul?
Cum îl apără Gabriela Cristea pe Tavi Clonda: “Tu îți permiți să-ți dai cu părerea...
Jake Paul, șocat de gestul adversarului său, Mike Tyson: "Trebuie să mă ciupesc Tocmai am...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Dr. Mircea Beuran explică ce este de făcut pentru a nu ajunge la CANCER |...