Prima pagină » Știri » Cum i-a făcut fostul șef de la Pașapoarte Dâmbovița „cetățeni români” pe imigranții ilegali din Congo care voiau să ajungă în Franța

Cum i-a făcut fostul șef de la Pașapoarte Dâmbovița „cetățeni români” pe imigranții ilegali din Congo care voiau să ajungă în Franța

Cum i-a făcut fostul șef de la Pașapoarte Dâmbovița „cetățeni români
Fostul șef al Serviciului Pașapoarte Dâmbovița, Dumitru Șerban, este acuzat de procurorii DIICOT că falsifica acte, încă din 2012, pentru imigranții care treceau ilegal frontierele României.

Procurorii DIICOT au descoperit 700 de elemente de siguranță pentru cărți de identitate, emise în 2008, la perchezițiile de la Biroul pentru Administrarea Bazelor de Date privind Evidența Populației Dâmbovița, și îl acuză pe Dumitru Șerban, fostul șef al Serviciului Pașapoarte Dâmbovița, că a falsificat împreună cu Ionuț Ninel Răducanu, începând din 2012, mai multe acte de identitate (buletine, pașapoarte, permise de conducere) pentru imigranți ilegali care treceau frontierele României către alte state UE. Astfel, imigranții puteau circula liber în Europa.

Cele patru percheziții de marți vin în continuarea anchetei anunțate de DIICOT la sfârșitul lunii septembrie, când au fost arestați preventiv congolezul Remy Fernand Okombi și românii Ion Petrache și Mihai Sandu Nicula, acuzați că gestionau o rețea de trafic de imigranți și că le facilitau șederea ilegală în România.

Procurorii arătau atunci că cei trei au racolat și au călăuzit mai mulți congolezi și persoane cu cetățenii africane pe ruta Congo-Coasta de Fildeș-Uganda-România, către destinații din Vest, mai ales Franța și Belgia.

Imigranții clandestini obțineau vize de la ambasadele României din zona Africii, în baza unor invitații din partea unor români sau conaționali stabiliți în România, ori sub pretextul participării la diverse întruniri din România. Când ajungeau în România, migranții erau cazați în diverse locații din București sau din zonele limitrofe, iar membrii rețelei se ocupau să le obțină acte de identitate românești false, care le permiteau liberul acces în UE, conform DIICOT.

După ce le făceau actele, gruparea scotea migranții din țară, pe la frontiera de Vest, către Franța și Belgia. În alte cazuri, unor migranți le-au cumpărat bilete de avion înapoi către țările de origine, însă cu escale în Franța. Acolo erau așteptați de alți membri ai rețelei, care le dădeau alte acte false, ce le permiteau să rămână în Franța.

DIICOT arată că în acest mod au ajuns prin România, în Franța și Belgia, în jur de 30 de imigranți ilegali.