Emil Boc a fost în 2008 timp de 15 zile primar-premier deținând cele două funcții concomitent. În ianuarie – februarie 2009 Liviu Dragnea a fost timp de 12 zile ministru de Interne și președinte de Consiliul Județean. În ambele cazuri Agenția Națională de Integritate nu a constat nici un fel de incompatibilitate. Acum la solicitarea premierului Ponta, ANI a analizat situația în care primarul Klaus Iohannis va deveni ministru și spune că ar trebui să demisioneze de la primărie înainte să-și preia funcția în Guvern. Emil Boc a așteptat 15 zile până și-a dat demisia din funcția de primar al Clujului, în tot acest timp activând ca premier. Legea prevede clar că nu poți deține concomitent cele două funcții, dar în aceeași măsură spune că aleșii locali precum primarii au un termen de 15 zile în care pot alege între calitatea de ministru sau cea de primar.
În cazul lui Klaus Iohannis suntem în următoarea situație: primarul Sibiului este acum propus ministru al Internelor și vicepremier. Victor Ponta a solicitat ANI un punct de vedere privind posibila stare de incompatibilitate a lui Iohannis dacă va fi numit ministru.
ANI a analizat cazul Iohannis din prisma legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupție. Potrivit acestei legi, Iohannis-primarul nu poate deține concomitent funcția de ministru. Acest lucru este prevăzut la ,,Art. 87 (1) Funcția de primar și viceprimar, primar general și viceprimar al municipiului București, președinte și vicepreședinte al consiliului județean este incompatibilă cu:j) funcția de ministru, secretar de stat, subsecretar de stat sau o altă funcție asimilată acestora;”
Până aici lucrurile sunt clare: Iohannis-primarul nu poate activa în același timp cu Iohannis-ministrul.
Lucrurile devin neclare în analiza ANI privind momentul în care Iohannis trebuie să-și prezinte demisia. Adresa Agenției către Secretariatul General al Guvernului arată că în cazul unui primar care devine ministru, mai întâi acesta trebuie să-și dea demisia din funcția de primar și mai apoi să fie numit în funcția de ministru. Analiza ANI a avut în vedere incompatibilitatea din legea 161/2003 din perspectiva ministrului care deține și funcția de primar. ANI nu a mai analizat și situația primarului Iohannis care este numit ministru.
Iată mai jos analiza ANI:
Subliniem în acest context dispozițiile art. 86 din legea nr. 161/2003, conform căruia : ,, (1) Persoana care exercită una dintre funcțiile publice de autoritate prevăzute la art. 84 și 85 este obligată, la data depunerii jurământului sau, după caz, la data numirii în funcție, să declare că nu se află în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de lege.”
Din interpretarea sistematică a textelor de mai sus, rezultă că legiuitorul face trimitere la incetarea exercitării oricărei alte funcții, la data depunerii jurământului sau, după caz, la data numirii în funcția de autoritate.
În eventualitatea numirii unei persoane care ocupă funcția de ales local în funcția de membru al Guvernului, încetarea din funcția de ales local trebuie să fie efectivă, prin demisia acestuia, înainte de numirea în funcția de demnitate publică, pentru a nu intra în stare de incompatibilitate.
Altfel spus, ANI susține că în cazuri precum cel al lui Iohannis, primarul trebuie să demisioneze și abia apoi să se fie numit ministru.
Ce a omis ANI să analizeze a fost situația lui Iohannis-primarul. Acceeași lege prevede în cazul primarului Iohannis un termen de 15 zile în care poate să-și dea demisia. Legea 161 la Art. 91 spune următoarele: (3) Alesul local poate renunța la funcția deținută înainte de a fi numit sau ales în funcția care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcție.
Cazul Boc: A fost primar și premier timp de 15 zile
Pe 22 decembrie 2008, Emil Boc a fost oficial numit și instalat premier al primului cabinet PDL. La acea dată, Emil Boc deținea și funcția de primar. Pe 24 decembrie premierul Emil Boc a declarat că „va merge până la limita maximă” a celor 15 zile prevăzute de lege pentru a demisiona din funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca și a ieși astfel din starea de incompatibilitate.
„Am 15 zile la dispoziție și voi merge până la limita maximă a termenului de 15 zile. Sunt convins că aici la Cluj este o echipă care știe să se descurce și fără mine”, a spus Boc pe 24 decembrie 2008.
Emil Boc și-a bazat afirmația pe prevederea din leagea 161/2003 care spune că un ales local are care în timpul mandatului ajunge într-o funcția care îi atrage incompatibilitatea are 15 zile la dispoziție pentru a alege una dintre cele două funcții.
Astfel, articolul 91 al 161/2003 spune următoarele:
(1) Starea de incompatibilitate intervine numai după validarea mandatului, iar în cazul prevăzut la art. 88 alin. (2), după validarea celui de-al doilea mandat, respectiv după numirea sau angajarea alesului local, ulterior validării mandatului, într-o funcție incompatibilă cu cea de ales local.
(2) În cazul prevăzut la art. 89, incompatibilitatea cu calitatea de ales local intervine la data la care alesul local, soțul sau ruda de gradul I a acestuia devin acționari.
(3) Alesul local poate renunța la funcția deținută înainte de a fi numit sau ales în funcția care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcție. Alesul local care devine incompatibil prin aplicarea prevederilor prezentei secțiuni este obligat să demisioneze din una dintre funcțiile incompatibile în cel mult 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
Emil Boc și-a depus demisia pe 5 ianuarie 2009.
„Subsemnatul Emil Boc îmi prezint demisia din funcția de primar. Demisia este determinată de faptul că am dobândit funcția de prim-ministru al Guvernului României în urma votului de învestitură din partea Parlamentului României și a jurământului de credință depus în fața președintelui României, calitate incompatibilă cu funcția de primar, potrivit legilor în vigoare (art. 87, lit. k din Legea nr. 161/ 2003, cu modificările și completările ulterioare, coroborate cu prevederile legii administrației publice locale)”, este textul demisiei lui Emil Boc din 5 ianuarie 2009.
Astfel că Emil Boc și-a dat demisia de la Primaria Cluj Napoca după 15 zile după ce a fost investit oficial cu funcția de premier.
Cazul lui Liviu Dragnea: timp de 12 zile a fost și președinte de CJ și ministru
Emil Boc nu este singurul ales local care a fost concomitent ministru și ales local. Pe 20 ianuarie 2009, Dragnea a depus jurământul ca ministru al Internelor. Liviu Dragnea era la momentul depunerii jurământului și președintele Consiliului Județean Teleorman. După 12 zile, Liviu Dragnea și-a dat demisia de la MAI înregistrând cel mai scurt mandat de ministru de după `89. Dragnea a revenit la Consiliul Județean fără să-și fi dat demisia.
Nici în cazul Boc, nici în cazul Dragnea, ANI nu a constat vreo stare de incompatibilitate.