Cum își motivează demisia șeful CNATDCU: „Eu nu înțeleg să slujesc un asemenea sistem”
Aflat la o conferință în Germania, fostul președinte al Consiliului Național pentru Atestarea Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), Viorel Barbu, a explicat, pentru Mediafax, care au fost motivele pentru care și-a anunțat demisia.
„Sunt de aceeași părere ca președintele. Și asta nu din faptul că trebuie să fim de părerea președintelui, ci pentru că are dreptate. Această lege lovește în mediul academic. Nu toate universitățile sunt capabile de o anumită exigență și de aceea e nevoie de un filtru suplimentar. Chiar marile universități au dovedit, de fapt, că pot trece treze plagiate sau slabe și de aceea e nevoie de un filtru, deocamdată. Dacă am fi o țară la nivelul celor dezvoltate, cu un sistem academic foarte exigent, ca în Statele Unite, da, nu am avea nevoie. Regula peste tot este ca diplomele să fie date de universități, să fie analizate acolo, dar noi nu am ajuns acolo încă. Faptul că avem aproape 70.000 de teze, din care, cu foarte multă răspundere spun, în mare procentaj sunt plagiate sau simple compilații sau lipsite de valoare, ne spune că nu avem exigență și avem nevoie de un filtru suplimentar. Faptul că nici CNATDCU acesta nu a reușit să își facă datoria de-a lungul timpului se datorează și puterilor limitate pe care le-a avut”, a spus Viorel Barbu.
Barbu a subliniat o dată în plus că „legea lovește în exigența sistemului academic” și că studenții cei mai buni vor pleca din România.
„Mi-am dat demisia, eu nu înțeleg să slujesc un asemenea sistem, să fac figurație, nu am făcut-o niciodată, sunt destul de ocupat, am proiectele mele. Mi-am dat demisia pentru că eu consider că prezența mea acolo nu mai are vreun rost nici acum, nici în viitor. Nu e nicio supărare, nu am făcut-o la mânie. Dacă cineva consideră că este și un semnal, mă rog. Dacă mediul academic acceptă, eu ce să spun? De pierdut va avea școala românească, sistemul academic românesc. Dacă noi nu suntem în stare să ne reformăm din interior, prin măsuri exigente, vom coborî din ce în ce mai jos. Studenții noștri cei mai buni vor pleca, tinerii vor pleca din sistemul academic, cum și pleacă de fapt și noi vom coborî”, a afirmat Barbu.
Potrivit acestuia, rolul CNATDCU va fi unul decorativ.
„CNATDCU nu a fost până acum în stare, nu a avut nici toate pârghiile, de a reglementa, vedeți cât de greu analizează un dosar de plagiat , dar începuse să facă ceva, să reformeze școlile doctorale, să instituie criterii care să le impună universităților, dacă acestea sunt tăiate din fașă, rămânem ca înainte. Rolul CNATDCU va fi decorativ, după cum m-am uitat la lege, doar ca să avem. Probabil că nu au îndrăznit sau s-au gândit că nu e bine să-l desființeze total.Dacă se va modifica legea, poate va abea un rol, dar așa nu. Trecerea tezelor de doctorat prin filtrul comisiilor nu se va mai face, analiza plagiatului iarăși este mutată în altă parte, doar în instanță de apel, școlile doctorale, criteriile după care se judecă plagiatele, toate nu mai rămân de competența sa. CNATDCU nu a fost un fel de tribunal al plagiatului, se ocupa și de elaborarea unor exigențe pentru tezele de doctorat, pentru profesori, era o comisie în afara universităților, nu pentru că nu am aveam încrederea în acestea, dar așa e bines ă fie la noi, pentru că există foarte multă subiectivitate în universități, foarte multă corupție, incompetență. Nu rămân nici măcar membru, am plecat complet, am stat câteva luni, am încercat să îmi fac datoria, dar figurație nu fac”, a explicat academicianul ieșean.
Viorel Barbu a demisionat din funcția de președinte al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) după ce, luni, Parlamentul a decis să ia din atribuțiile Consiliului în cazurile de plagiat. Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a declarat că a primit, ieri seară, un mesaj de la Barbu, în care îl anunța de intențiile sale, precizând că va face alte comentarii după ce va reuși să ia legătura din nou cu el.
„Am primit aseară un mesaj de la domnia sa. Nu știu dacă e finală această hotărâre. Am încercat să vorbesc prin telefon cu academicianul Barbu. Nu am reușit. Dacă decizia sa e legată de ceea ce s-a întâmplat în Senat, urmează să vorbesc cu domnia sa. Acum, potrivit acestuia, Universitățile sunt cele care trebuie să judece și să stabilească dacă doctoratele sunt plagiate sau nu. În cazul nostru, au fost situații în care universitățile nu au răspuns. Această modificare nu este benefică pentru a însănătoși medicul academic. Trebuie să vrem să prezentăm anumite dificultăți și anumite probleme. În momentul de față, CNADTCU a început să lucreze corect și bine, să dea rezultate”, a declarat Mircea Dumitru.
Academicianul Viorel Barbu a fost numit, pe 16 iunie, președinte al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), după ce Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, și-a anunțat demisia din funcția de președinte al CNATDCU, motivând că a luat această decizie având în vedere volumul foarte mare de muncă și de responsabilitate în a conduce cea mai mare universitate din România și a prezida CNATDCU în același timp, potrivit Mediafax.
Plenul Senatului a respins, luni, cu 90 de voturi „pentru” adoptarea raportului de respingere, 12 „împotrivă” și 6 abțineri, cererea de reexaminare a Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului prin care se modifică Legea educației. Potrivit proiectului, titlurile de doctor vor fi acordate și retrase de universități, ceea ce înseamnă că CNATDCU este scos din procedura de stabilire a plagiatului și a retragerii tiltului de doctor. În luna martie, deputații au adoptat mai multe amendamente prin care au eliminat din rândul sancțiunilor măsura de retragere a calității de conducător de doctorat, a titlului didactic universitar sau a gradului de cercetare pentru profesorii coordonatori ai lucrărilor dovedite drept copiate.
Tot în Camera Deputaților s-a decis și eliminarea posibilității ca respectivul îndrumător să fie retrogradat sau să-i fie desfăcut contractul de muncă.
Președintele Klaus Iohannis a reacționat pe Facebook la decizia Senatului, arătând că aceasta „riscă să afecteze verificarea imparțială a acuzațiilor de plagiat, care au devenit tot mai dese în ultimii ani. Este cel puțin suspectă graba cu care s-a acționat pentru modificarea Legii educației, fără o discuție pe fond, într-un moment în care toată lumea așteaptă integritate și performanță”, a comentat președintele.
La rândul său, ministrul Educației, Mircea Dumitru, a declarat că e spre binele universităților din România să fie dezvoltat un mecanism obiectiv de analizare a tezelor de doctorat, dar și că instituțiile de învățământ superior ar trebui să-și dezvolte proceduri proprii de evaluare, însă „nu a sesizat această dorință la universitățile din România”.