Cum își petrec bucureștenii NOAPTEA MUZEELOR 2013

Cum își petrec bucureștenii NOAPTEA MUZEELOR 2013
Publicat: 18/05/2013, 23:42
Actualizat: 30/07/2014, 01:26

NOAPTEA MUZEELOR 2013 îi atrage ca un magnet pe bucureșteni, care sâmbătă seară au invadat centrul Capitalei, formând cozi pentru a vizita expozițiile și a participa la evenimentele pregătite de instituții ca Antipa, Muzeul Național de Artă al României și Biblioteca Centrală Universitară.Vedeta Nopții Muzeelor în București pare a fi și în acest an Antipa. Câteva mii de persoane au format o coadă imensă din fața Muzeului Antipa înspre șoseaua Kiseleff și până în strada Monetăriei, sperând să reușească să intre în clădirea care găzduiește expoziția „The Human Body”. Biletele pentru această expoziție, în această noapte, sunt reduse la 20 de lei, pentru toate categoriile de cumpărători (adulți, pensionari, studenți, copii). În schimb, expoziția permanentă a Muzeului Antipa (demisol și parter) poate fi vizitată gratuit de către vizitatori. De asemenea, în acest an, Antipa le-a pregătit vizitatorilor și o „Noapte Africană”, între orele 22.00 – 24.00, când vizitatorii pot intercepta liliecii (Chiroptera) din grădina muzeului cu ajutorul detectorului de ultrasunete.

Și Muzeul Național de Geologie pare să fi intrat definitiv în grațiile bucureștenilor pasionați de NOAPTEA MUZEELOR 2013. Astfel, la ediția din acest an, la fel ca la cele din anii trecuți, oamenii au format o coadă mare în fața instituției pentru a vizita expozițiile permenente ale instituției. Pe lângă aceasta, vizitatorii sunt întâmpinați cu expoziția temporară de sculptura în piatră „Mari Adormite- pietre, fosile, artă”. Mircea Tocaci, artist plastic, alături de Muzeul Național de Geologie, propune astfel o incursiune în depozitele marine de vârstă cretacică de pe Valea Teleajenului.

Nici Muzeul Țăranului Român (MȚR) nu i-a lăsat indiferenți pe bucureșteni, care au invadat curtea instituției muzeale, unde se vorbește, se gătește, se cântă și se aude aromânește. De asemenea, până la căderea serii, la MȚR au putut fi vizitate gratuit și expoziția permanentă și expozițiile temporare, tema Zilei Internaționale a Muzeelor fiind la această instituție, în acest an, „Muzeele (memorie + creativitate) = progres social”.

Pe lângă Piața Victoriei, un alt punct intens circulat sâmbătă seara este și Piața Revoluției, unde mii de oameni așteaptă la cozi să viziteze Muzeul Național de Artă al României (MNAR). Anul acesta, MNAR a inaugurat pentru public somptuoasele spații recent restaurate din corpul central al instituției: Sufrageria regală, Sala Tronului și Scara Voievozilor, care au fost doar parțial accesibile vizitatorilor înainte de renovare. Astfel, până la ora 04.30, publicul este invitat să viziteze expoziția „Fragmente de memorie – Portrete regale. Palatul regal”, care își propune să reconstituie momente din istoria familiei regale (în anexa Sălii Tronului) și a Palatului Regal (în anexa Sufrageriei Regale).

Peste drum de MNAR, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” și-a deschis porțile publicului larg pentru bucureșteni, care stau de asemenea la coadă pentru a vizita instituția. Biblioteca a promis că în această noapte „se va dezvălui iubitorilor de cultură și de frumos prin tururile ghidate și expoziția de carte veche organizată în Corpul Boema”. Atmosfera de mister este completată de acordurile clasice oferite de Corul Colegiului German Goethe, dirijor Adelina Oltean, și elevii Școlii de Muzică și Arte Plastice nr. 5. Cvartetul de muzică Earth, Wind and Drums completează programul nopții și îmbină standarde de jazz precum Looni’s Lament, Solar, All Blues cu jazz-ul contemporan, avangardist, încercând să reînvie atmosfera anilor ’60.

Noaptea Muzeelor, sărbătoarea instituțiilor muzeale, este organizată și în acest an, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în peste o sută de instituții din București și din țară, care și-au deschis porțile vizitatorilor cu expoziții și evenimente speciale, la care sunt așteptați zeci de mii de oameni. Acestea se alătură celor peste 3.000 de muzee care participă la Noaptea Muzeelor în Europa.

NOAPTEA MUZEELOR 2013 este un eveniment inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și aflat deja la a noua ediție. Noaptea Muzeelor are loc în fiecare an sâmbăta, în jurul datei de 18 mai – Ziua Internațională a Muzeelor, sărbătoare instituită de International Council of Museums (ICOM).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Aplicația Google Essentials, lansată pentru utilizatorii de Windows