Cum își pot recupera românii obiectele pierdute. A fost introdus sistemul care în 4 state europene înregistrează rate de recuperare de peste 90%

Cum își pot recupera românii obiectele pierdute. A fost introdus sistemul care în 4 state europene înregistrează rate de recuperare de peste 90%
Publicat: 20/11/2012, 12:02
Actualizat: 01/02/2019, 21:52

Românii vor putea să își recupereze obiectele pierdute printr-un birou on-line specializat, cu condiția ca acestea să fie etichetate cu un marker, iar codul să fie înregistrat într-o bază de date internațională.

Biroul online de obiecte pierdute – obiecte găsite este un serviciu virtual care s-a lansat marți în România, el permițând recuperarea și returnarea obiectelor pierdute de oameni.

Serviciul funcționează deja în patru state europene și înregistrează rate de recuperare de peste 90 la sută din bunurile pierdute.

Sistemul se bazează pe marcarea de către proprietari a obiectelor personale cu coduri individuale și înregistrarea acestora în baza de date unică on-line. În cazul pierderii unui obiect, cel care îl găsește introduce codul de pe obiect pe site-ul www.birouldeobiectepierdute.ro și îl poate returna, primind și o recompensă în cuantumul stabilit de către proprietar.

Maganerul de proiect, Gabriel Oprea, a declarat că un marker care poate fi aplicat de către proprietar pe un obiect se poate achiziționa de pe site la prețul de cinci lei.

„Markerele cu codurile unice se pot aplica pe orice tip de obiecte: gadget-uri electronice, chei, valize de voiaj, genți, portofele, acte de identitate, ceasuri, bijuterii, inclusiv animale de companie. Populația își poate marca obiectele cu markere în diferite moduri, respectiv folie autocolantă, etichete sau brelocuri”, a spus Gabriel Oprea.

El a adăugat că sistemul este deja funcțional în Germania, Elveția, Austria și Italia, în aceste țări observându-se și o reducere a inițiativelor de furt de stradă, dar și o încurajare în a returna bunurile găsite ca urmare a expunerii în loc vizibil a markerului cu cod unic.

„Pe de altă parte, faptul că acest serviciu de interes public are o arie de acoperire națională și tranfrontalieră, face ca recuperarea obiectelor personale pierdute să fie cu mult mai sigură și în cazul pierderii în alte țări”, a mai spus managerul de proiect, adăugând că pot fi găsite obiecte pierdute oriunde în lume, nu doar în cele patru țări în care sistemul este funcțional.

Gabriel Oprea a explicat că pe fiecare marker este inscripționat „bring me back” și conține un scurt mesaj în limba engleză prin care sunt oferite detalii găsitorului despre cum poate returna obiectul respectiv, respectiv că trebuie să intre pe site-ul de obiecte pierdute și să introducă acolo codul obiectului găsit.

Managerul de proiect a mai explicat că atât cel care găsește obiectul, cât și proprietarul pot rămâne anonimi, aceștia dezvăluindu-și identitatea doar dacă doresc.

Un alt avantaj al acestui sistem este că obiectele pot fi returnate într-un interval scurt de timp, respectiv în aproximativ 24 de ore.

„Serviciul online de obiecte pierdute – obiecte găsite vine să înlocuiască tradiționalele birouri fizice de returnare a bunurilor găsite întâmplător, care în ultimii ani au fost preponderent închise de instituțiile în care acestea funcționau. Fiind un sistem online, ratele de returnare sunt extrem de ridicate, întrucât găsitorii sunt scutiți de efortul de a se deplasa la poliție sau la cel mai apropiat birou fizic de returnare a obiectelor găsite întâmplător”, a mai spus Oprea, precizând că atât proprietarul, cât și găsitorul au nevoie doar de conexiune la internet pentru a putea identifica obiectele pierdute sau găsite.

Datele europene arată că la fiecare 35 de secunde cineva își pierde cheia de la locuință sau de la autoturismul personal, la fiecare 34 de minute cineva își pierde notebook-ul, în timp ce la fiecare 15 secunde cineva își pierde un bagaj.

Fiecare marker achiziționat va trebui reactivat în fiecare an, iar acest lucru nu presupune niciun cost suplimentar.

Oprea a precizat că sistemul a fost gândit și implementat pentru prima dată în Germania.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Silviu Prigoană a slăbit 40 de kilograme în 8 luni. Ce regim a ținut fostul...
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
Corpul unui bărbat dat dispărut a fost găsit trei zile mai târziu într-un aparat de...
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu...
Scandal acasă la Silviu Prigoană, după anunţul morţii acestuia. Adriana Bahmuţeanu a chemat poliția pentru că nu...
Șef militar NATO: „Sunt absolut sigur că dacă rușii nu ar fi avut arme nucleare,...
Cum putea fi Silviu Prigoană salvat de la moarte. Acuzații la adresa lui Raed Arafat:...
Vin ninsorile și în București! Când ninge în Capitală, potrivit meteorologilor Accuweather
Lanţul de erori care a dus la moartea tragică a lui Andrei. A fost consultat...
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
România ar putea adera complet la spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025. Cum va...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Un jurnalist britanic dă verdictul noului DUSTER 2024: Merită să-l cumperi?
Care sunt cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa de vizitat în 2024? În...
Au fost creați ROBOȚII care pot ridica de 1.000 de ori greutatea lor
Românii, obligați să prezinte buletinul. Cine nu îl are, NU ia banii. Statul supraveghează tot
Vremea marilor schimbări pentru aceste zodii. Se mută în casă nouă
Cum au reacționat copiii minori ai lui Silviu Prigoană când au aflat că tata a...
Cine este Mihaela Prigoană, văduva lui Silviu Prigoană. Omul de afaceri s-a căsătorit cu frumoasa...
Cum l-a visat Adriana Bahmuțeanu pe Silviu Prigoană: “Iartă-mă, dacă ți-am greșit! A fost ca...
Dana Nălbaru și Dragoș Bucur și-au arătat cămara cu provizii de iarnă. Polemică aprinsă în...
BANCUL ZILEI. Un ardelean se uită la un tip ce face flotări, apoi începe să-și...
Una dintre cele mai vechi și mai prestigioase organizații de presă britanice și-a închis toate...