Cum își pot recupera românii obiectele pierdute. A fost introdus sistemul care în 4 state europene înregistrează rate de recuperare de peste 90%

Cum își pot recupera românii obiectele pierdute. A fost introdus sistemul care în 4 state europene înregistrează rate de recuperare de peste 90%
Publicat: 20/11/2012, 12:02
Actualizat: 01/02/2019, 21:52

Românii vor putea să își recupereze obiectele pierdute printr-un birou on-line specializat, cu condiția ca acestea să fie etichetate cu un marker, iar codul să fie înregistrat într-o bază de date internațională.

Biroul online de obiecte pierdute – obiecte găsite este un serviciu virtual care s-a lansat marți în România, el permițând recuperarea și returnarea obiectelor pierdute de oameni.

Serviciul funcționează deja în patru state europene și înregistrează rate de recuperare de peste 90 la sută din bunurile pierdute.

Sistemul se bazează pe marcarea de către proprietari a obiectelor personale cu coduri individuale și înregistrarea acestora în baza de date unică on-line. În cazul pierderii unui obiect, cel care îl găsește introduce codul de pe obiect pe site-ul www.birouldeobiectepierdute.ro și îl poate returna, primind și o recompensă în cuantumul stabilit de către proprietar.

Maganerul de proiect, Gabriel Oprea, a declarat că un marker care poate fi aplicat de către proprietar pe un obiect se poate achiziționa de pe site la prețul de cinci lei.

„Markerele cu codurile unice se pot aplica pe orice tip de obiecte: gadget-uri electronice, chei, valize de voiaj, genți, portofele, acte de identitate, ceasuri, bijuterii, inclusiv animale de companie. Populația își poate marca obiectele cu markere în diferite moduri, respectiv folie autocolantă, etichete sau brelocuri”, a spus Gabriel Oprea.

El a adăugat că sistemul este deja funcțional în Germania, Elveția, Austria și Italia, în aceste țări observându-se și o reducere a inițiativelor de furt de stradă, dar și o încurajare în a returna bunurile găsite ca urmare a expunerii în loc vizibil a markerului cu cod unic.

„Pe de altă parte, faptul că acest serviciu de interes public are o arie de acoperire națională și tranfrontalieră, face ca recuperarea obiectelor personale pierdute să fie cu mult mai sigură și în cazul pierderii în alte țări”, a mai spus managerul de proiect, adăugând că pot fi găsite obiecte pierdute oriunde în lume, nu doar în cele patru țări în care sistemul este funcțional.

Gabriel Oprea a explicat că pe fiecare marker este inscripționat „bring me back” și conține un scurt mesaj în limba engleză prin care sunt oferite detalii găsitorului despre cum poate returna obiectul respectiv, respectiv că trebuie să intre pe site-ul de obiecte pierdute și să introducă acolo codul obiectului găsit.

Managerul de proiect a mai explicat că atât cel care găsește obiectul, cât și proprietarul pot rămâne anonimi, aceștia dezvăluindu-și identitatea doar dacă doresc.

Un alt avantaj al acestui sistem este că obiectele pot fi returnate într-un interval scurt de timp, respectiv în aproximativ 24 de ore.

„Serviciul online de obiecte pierdute – obiecte găsite vine să înlocuiască tradiționalele birouri fizice de returnare a bunurilor găsite întâmplător, care în ultimii ani au fost preponderent închise de instituțiile în care acestea funcționau. Fiind un sistem online, ratele de returnare sunt extrem de ridicate, întrucât găsitorii sunt scutiți de efortul de a se deplasa la poliție sau la cel mai apropiat birou fizic de returnare a obiectelor găsite întâmplător”, a mai spus Oprea, precizând că atât proprietarul, cât și găsitorul au nevoie doar de conexiune la internet pentru a putea identifica obiectele pierdute sau găsite.

Datele europene arată că la fiecare 35 de secunde cineva își pierde cheia de la locuință sau de la autoturismul personal, la fiecare 34 de minute cineva își pierde notebook-ul, în timp ce la fiecare 15 secunde cineva își pierde un bagaj.

Fiecare marker achiziționat va trebui reactivat în fiecare an, iar acest lucru nu presupune niciun cost suplimentar.

Oprea a precizat că sistemul a fost gândit și implementat pentru prima dată în Germania.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Temperaturi atipice în următoarele patru săptămâni. O iarnă cum n-a mai fost de mult
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Al doilea vaccin împotriva variolei maimuței, aprobat de OMS